back arrow

F1 CIRCUITS

GP Brazilië

F1 Grand Prix van São Paulo

De Grand Prix van Brazilië heet sinds 2021 officieel de Grand Prix van São Paulo, genoemd naar de stad die de F1 GP  sinds 1990 host. Het sambaland is verantwoordelijk voor de 21ste race op de WK-kalender. De bolides zijn in de week hiervoor over komen vliegen vanuit Mexico-Stad. Geracet wordt er op Autódromo José Carlos Pace, vernoemd naar een Braziliaanse oud-Formule 1-coureur. In de volksmond heet het circuit Interlagos. Letterlijk betekent dit ’tussen de meren’ en het verwijst naar de twee meren die ten oosten en ten westen van het circuit liggen. De Grand Prix is door de jaren heen uitgegroeid tot een klassieker, vanwege de memorabele momenten die er hebben plaatsvonden. Op Interlagos kan het flink spoken met weersveranderingen en dat maakt de race vaak onvoorspelbaar. In 2016 moest de race twee keer worden stilgelegd, omdat de riolering het regenwater niet meer weggewerkt kreeg.

Tijden GP São Paulo

Vanuit Mexico dendert de GP F1 karavaan door naar Brazilië. Nederlandse kijkers kunnen rekenene op redelijke televisietijden. Brazilië is bestempeld als een van de zes sprintraces op de kalender van 2024. De sprintrace in São Paulo is de vijfde van het seizoen. Het schema ziet er anders uit dan bij een gebruikelijke race. Er is in tegenstelling tot een reguliere race, maar één vrije training. Hierna volgt de kwalificatie op vrijdag, gevolgd door de sprint shootout en de daadwerkelijke sprint op zaterdag 2 november. Tijdens de sprintrace zijn al WK-punten te verdienen. De Grand Prix van Brazilië is gepland op zondag 3 november. Hiervoor kunnen de Nederlandse fans met het bord op schoot. De start van de race is om 18 uur. Vrijdag 1 november
  • Vrije training 1: 15:30u
  • Sprint shootout: 19:00u
Zaterdag 2 november
  • Sprintrace: 15:00u
  • Kwalificatie: 19:00u
Zondag 3 november
  • Grand Prix: 18:00u
promotional image

Hoogteverschillen

In 1990 werd de baan aangepast vanwege veiligheidsredenen. De omloop werd drastisch ingekort en voorzien van een gladdere laag asfalt. Enkele kenmerken bleven, waaronder de opmerkelijke hoogteverschillen tussen bijvoorbeeld het rechte einde van de start-finishlijn en de tweede sector. In totaal moeten er 71 rondes van 4.309 meter afgelegd worden om de uiteindelijke winnaar te bepalen.  Het circuit volgt het heuvelachtige terrein met een oplopend recht stuk richting start-finish, gevolgd door een ‘harde’ linkerknik naar beneden richting de Senna S-chicane. Ook het feit dat het circuit tegen de klok inloopt is behouden gebleven. Dit zorgt voor een extra zware fysieke last voor de coureurs. Zo kon Ayrton Senna in 1991 bij zijn eerste thuiszege nauwelijks nog de trofee optillen.

Max Verstappen en andere winnaars GP São Paulo

In 2023 voelt Max Verstappen weer hoe het voelt om te winnen op Interlagos. Verstappen behaalde zijn zeventiende overwinning van het seizoen. Hij heeft drie seizoenen op zijn tweede overwinning in Brazilië moeten wachten. In 2019 pakte hij daar zijn eerste zege.