back arrow

F1 Circuits

hello

F1 Grand Prix van Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan is een straatrace in de voormalig Sojvetstaat in de plaats Bakoe. De race aan de Kaspische Zee ging oorspronkelijk door het leven als de Grand Prix van Europa, maar werd in 2017 van naam veranderd. Het stratencircuit in de Azerbeidzjaanse hoofdstad bezorgt constructeurs hoofdbrekens, want de krappe straatjes zorgen dat er weinig ruimte is voor fouten. Een fout leidt ongetwijfeld tot materiële schade en noopt de coureurs dus tot een opperste concentratie. Het Baku City Circuit is uitdagend vanwege de listige haakse bochten en de lange open stukken waar topsnelheden behaald kunnen worden. Op het breedste deel is het circuit liefst 13 meter breed, maar er is ook een extreem smal deel dat door het oude stadshart loopt. Het is niet gek dat de oude stadswallen het zwaar te verduren hebben. In 2019 parkeerde Charles Leclerc zijn bolide bijvoorbeeld op onorthodoxe wijze in een stukje geschiedenis. De Monegask heeft hier een abonnement op, want in 2021 ging hij in dezelfde bocht opnieuw in de fout. Azerbeidzjan vormt de zeventiende tussenstop op weg naar de WK-finish en vindt plaats tussen 13 en 15 september 2024. De baan door de straten van Bakoe is ontworpen door baanarchitect Hermann Tilke.

Starttijden GP Azerbeidzjan

Twee weken na Monza (Italië) duikt Azerbeidjan op op de F1-racekalender. Voor de Nederlandse fans betekent dit dat ze op meer dan schappelijke tijden de televisie aan kunnen knallen om van de race te genieten. Azerbeidzjan ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het land grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten en Rusland in het noorden. Azerbeidjzan ligt drie tijdzones ten westen van Nederland, wat betekent dat het daar drie uur later is. De Grand Prix van Azerbeidjan wordt afgewerkt tussen 13 september en 15 september. De eerste twee vrije trainingen op vrijdag starten om 11.30 en 15.00 uur. De derde vrije training op zaterdag 14 zaterdag is tijdens een perfect koffiemoment om 10.30 uur. Later die middag (om 14 uur) wordt er gekwalificeerd voor het main event. De Grand Prix zelf begint zondag 15 september om 13 uur. Vrijdag 13 september
  • Vrije training 1: 11:30u
  • Vrije training 2: 15:00u
Zaterdag 14 september
  • Vrije training 3: 10:30u
  • Kwalificatie: 14:00u
Zondag 15 september
  • Grand Prix: 13:00u
promotional image

Snelheid

Het circuit in Azerbeidzjan is net iets langer dan 6 kilometer (6.003 meter). De coureurs moeten hier 51 rondjes op volmaken. Vanaf bocht 16 rijden de coureurs meer dan twee kilometer vol gas en dat levert extreem hoge snelheden op. Het laatste gedeelte is vrijwel compleet vol gas. Tot en met 2016 haalden de bolides hier bovenmenselijke topsnelheden van meer dan 360 kilometer per uur. Door de verbeterde aerodynamica zijn die snelheden nu niet meer mogelijk. In combinatie met het trage gedeelte in de stadskern, geeft Azerbeidzjan de teams dus hoofdbrekens over de te volgen strategie.

Max Verstappen en andere winnaars

Niet Max Verstappen, maar zijn teamgenoot Sergio Perez wist twee van de drie laatste edities van de Grand Prix van Azerbeidzjan te winnen. Meest recent deed hij dat in 2023 met een sprintraceformat. Perez is sterkhouder op het circuit met twee overwinningen. In de overige vier jaren dat de race door de straten van Bakoe ging, kende de F1 GP van Azerbeidzjan telkens een andere winnaar. Max Verstappen staat in dat rijtje met een overwinning in 2022. De andere winnaars in Azerbeidzjan heten Valtteri Bottas (2019), Lewis Hamilton (2018) en Daniel Ricciardo (2017).