back arrow

F1 CIRCUITS

GP Qatar

F1 Grand Prix van Qatar

De Grand Prix van Qatar werd in 2021 voor het eerst gereden. Na een jaar van afwezigheid (vanwege het WK voetbal in hetzelfde land) keerde de Formule 1 in 2023 weer terug naar het oliestaatje. Ook in 2024 staat de F1 Qatar Grand Prix op de kalender. Plaats van handelen is het Losail International Circuit. Het is op een-na-laatste race voor het Wereldkampioenschap F1 en wordt  vanwege de starttijd net voor zonsondergang verreden onder kunstlicht. Race nummer 23 in Qatar wordt voorafgegaan door de Grand Prix van Las Vegas. De oliedollar regeert in Qatar. Het lukt de oliestaat daarom om naast het WK voetbal ook de Formule 1 naar het land te halen. Qatar staat tot en met 2033 op de kalender na het sluiten van een tienjarig contract. De Nederlandse coureur Max Verstappen heeft goede herinneringen aan het land. Hij prolongeerde in 2023 zijn wereldtitel door als tweede te eindigen in de sprintrace.  Het Losail International Circuit is zoals zo veel circuits ontworpen door Hermann Tolke.

Tijden GP Qatar

De Grand Prix van Qatar is bestempeld als één van de zes sprintraces op de kalender van 2024. Het is de laatste sprintrace van het seizoen. Het schema van het weekend ziet er anders uit dan bij een gebruikelijke race. Er is in tegenstelling tot een reguliere race, maar één vrije training. Deze vindt plaats op 29 november. Hierna volgt de kwalificatie op vrijdag, gevolgd door de sprint shootout en de daadwerkelijke sprint op zaterdag 30 november. Tijdens de sprintrace zijn al WK-punten te verdienen, dus het is de moeite van het kijken meer dan waard. Op zondag 1 december start de Grand Prix. Vrijdag 29 november
  • Vrije training 1: 15:30u
  • Kwalificatie: 19:00u
Zaterdag 30 november
  • Sprint shootout: 15:00u
  • Sprint: 19:30u
Zondag 1 december
  • Grand Prix: 19:00u
promotional image

Permanent

Het Losail International Circuit is een permanent circuit even buiten de plaats Lusail. Het circuit werd in 2004 geopend. De baan heeft een lengte van 5,380 kilometer en kent een lang recht stuk. Het parcours is verder een mix van van vooral medium speed bochten, afgewisseld met enkele langzamere bochten. De coureurs moeten 57 rondjes afleggen.

Max Verstappen en andere winnaars

Max Verstappen is één van de twee winnaars die de Grand Prix van Qatar in korte tijd heeft voortgebracht. Lewis Hamilton won de eerste Grand Prix in de oliestaat. In 2023 verzekert Max Verstappen zich van zijn derde wereldtitel op rij door tweede te worden bij de sprintrace op zaterdag. Een dag later wordt hij bovendien winnaar van de Grand Prix. Het is dan zijn vijftiende zege van het seizoen.