back arrow

F1 CIRCUITS

GP MONACO

F1 Grand Prix van Monaco

De F1 Grand Prix van Monaco is de F1 GP waar iedereen elk jaar naar uitkijkt. Het laatste weekend van mei verhuist de Formule 1 karavaan naar het prinsdom Monaco, voor één van de meest iconische Grand Prix races op de kalender en de achtste race van het jaar. Door sommigen wordt de race in Monte Carlo als de belangrijkste wedstrijd van het jaar gezien. Wie er bij de straatrace in Monaco als eerste over de finishlijn komt, is voor altijd verzekerd van een eretitel. De race wordt verreden in de straten van Monaco, het Circuit de Monaco. De race is een klassieker en behoort samen met de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500 tot de bekendste races van de autosport. Vanwege het lastige parcours, waar nauwelijks ruimte is om in te halen, is de kwalificatie in Monaco extreem belangrijk. Voor coureur Charles Leclerc is het een thuiswedstrijd. Hij is de eerste Monegask die uitkomt op eigen terrein. Leclerc aast op die felbegeerde eretitel, maar won deze nog nooit. Ondanks een pole-position in 2022.

Tijden GP Monaco

Voor het tweede raceweekend op rij kunnen de Nederlandse F1 kijkers op de oude vertrouwde tijdstippen genieten van een Grand Prix. Na de Grand Prix van Emilia-Romagna blijft de karavaan in Europa en wordt Monaco aangedaan. De Grand Prix vindt plaats van 24 tot en met 26 mei met vrije trainingen op de vrijdag en de zaterdag en de uiteindelijke kwalificatie in de namiddag van zaterdag 25 mei om 16 uur. Vanwege het lastige parcours is de kwalificatie in Monte Carlo wellicht nog belangrijker dan de race zelf. In de constitutionele monarchie van vorst Albert II start de Grand Prix 26 mei vervolgens om 15.00 uur. Vrijdag 24 mei
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 25 mei
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 26 mei
  • Grand Prix: 15:00u

Onaangepast en bochtig

Het bochtige stratencircuit wordt sinds 1950 gereden. Door de jaren heen bleef het circuit zelf min of meer onaangepast. Wel werd in de jaren zeventig de veiligheid onder handen genomen.  Tijdens de Grand Prix van Monaco in 1969 werden er voor het eerst extra veilige Armco-barrières geplaatst op specifieke locaties op het circuit, om te voorkomen dat coureurs tegen gebouwen, bomen of lantaarnpalen aan knalden om zelfs te water raakten, zoals ooit gebeurde met Alberto Ascari en Paul Hawkins. In de jaren die volgden, werden er extra barrières geplaatst en de pitstraat verplaatst om tot een veiliger circuit te komen.  Monaco is een aaneenrijging van allerlei legendarische bochten. Een foutje betekent einde wedstrijd. Het parcours leent zich niet voor inhalen vanwege de vele lastige knikken en bochten. De eerste listige knik ligt bij Sainte Devote. Via Massanet voert de route naar het Casinoplein en volgen Mirabeau en de Grand Hotel haarspeldbocht. Na Portier volgen de hoogste snelheden van het traject bij tunnel die afstevent op de Nouvelle Chicane. Na Tabac en de iconische zwembadscene volgen de krappe bochten van La Rascasse en Anthony Noghès en kan er op het laatste rechte stuk nog één keer gas worden gegeven. Het rondje meet slechts 3,337 kilometer en moet door de coureurs maar liefst 78 maal afgewerkt worden, opperste concentratie in Monaco is dan ook vereist. Beroemdheden van over de hele wereld reizen voor dit weekend af naar de stadsstaat. Vanaf hun imposante jachten genieten zij op het water van de zon en de race. Alleen in 2020 konden zij niet terecht en bleef het stil in de straten van Monaco. De wedstrijd ging toen vanwege COVID-19 niet door.

Max Verstappen en andere winnaars

Max Verstappen is een graag geziene gast in Monte Carlo. Van de laatste drie races die voor de adellijke familie Grimaldi zijn verreden, werden er twee door de Nederlandse coureur gewonnen. De vorige editie van de Grand Prix wist Verstappen Fernando Alonso in de laatste drie bochten van kwalificatie alsnog af te troeven. In zijn laatste ronde van de kwalificatie was de derde sector van een nieuw niveau. Hij wist pole position te pakken, waardoor hij de uiteindelijke race soeverein won. Tussen de overwinningen van Verstappen in 2021 en 2023 zit nog een Red Bull winnaar. In 2022 moest Max Verstappen zijn teamgenoot Sergio Perez voor laten gaan. Ayrton Senna is Mister Monaco. Zijn legacy begon in 1984, toen hij zichzelf tijdens een kletsnatte Grand Prix naar een tweede plek vocht. Tussen 1989 en 1993 volgde hij dit staaltje op met nog eens vijf opvolgende overwinningen op rij. Ook Michael Schumacher kon in Monte Carlo goed uit de voeten. De zevenvoudig wereldkampioen wist de havenrace vijf keer op naam te schrijven.
promotional image