back arrow

F1 CIRCUITS

GP F1 Grand Prix van Verenigde Staten

F1 Grand Prix van Verenigde Staten

De Grand Prix van de Verenigde Staten is niet meer weg te denken van de kalender. Met behulp van circuitarchitect Hermann Tilke werd het Circuit of the Americas uit de grond gestampt in Austin, om de Verenigde Staten weer een unieke eigen baan te geven. In 2012 werd de baan geopend en daarmee schaarde Austin zich in het lange rijtje van Amerikaanse steden die deze eer al eens te beurt is gevallen gastheer te zijn van een F1-race. We noemen Indianapolis, Phoenix, Detroit en Long Beach als prominente voorbeelden. De baan is erg Amerikaanse en levert dus veel spektakel op, er is namelijk voor iedereen wat wils. Lange rechte stukken gaan over in snelle bochtencombinaties en blinde knikken, maar er zijn ook meer tactische langzame gedeelten. Het Circuit of the Americas is de negentiende baan waarlangs het Wereldkampioenschap F1 voert, nadat de karavaan is overgekomen uit Singapore. De baan wordt door de coureurs als uitdagend bestempeld. De race in Texas neemt van 18 tot en met 20 oktober in beslag. De F1 GP van de Verenigde Staten is de tweede F1 GP die in Amerika wordt gereden. De karavaan doet ook Miami en Las Vegas aan.

Tijden GP Verenigde Staten

Na Singapore doet de GP F1 karavaan voor de tweede keer dit Wereldkampioenschap de Verenigde Staten aan. Na Miami is het ditmaal de beurt aan Austin, Texas. Normale televisietijden kunnen de Nederlandse kijkers voor deze race wel vergeten. Net als Florida is Texas bestempeld als één van de zes sprint races op de kalender van 2024. Het schema ziet er anders uit dan bij een gebruikelijke race. Er is in tegenstelling tot een reguliere race, maar één vrije training. Deze vindt plaats op 18 oktober. Hierna volgt de kwalificatie op vrijdag, gevolgd door de sprint shootout en de daadwerkelijke sprint op zaterdag 29 juni. Voor alle elementen moeten de tv-kijkers in Nederland de slaap trotseren. Het is wel het kijken waard, want tijdens de sprintrace zijn al WK-punten te verdienen. Zondag 20 oktober in de avond worden de mannen vervolgens verwacht voor de start van de Grand Prix om 21:00 uur. Vrijdag 18 oktober
  • Vrije training: 19:30u
  • Sprint Shootout: 23:00u
Zaterdag 19 oktober
  • Sprintrace: 20:00u
  • Kwalificatie: 00:00u
Zondag 20 oktober
  • Grand Prix: 21:00u
promotional image

Counterclockwise

Het Circuit of the Americas is een circuit dat tegen de klok in gaat. Het circuit is geïnspireerd op legendarische banen als Silverstone, Istanbul Park en Hockenheim. De bochtige sectie in de eerste sector is zo vergelijkbaar met Maggots and Becketts op Silverstone. De baan in Austin, Texas is 5.513 meter lang. De coureurs moeten 56 keer langs start-finish. Charles Leclerc reed in 2019 de snelste ronde ooit gereden met 1:36.169.

Max Verstappen en andere winnaars GP Verenigde Staten

De Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen lijkt ongenaakbaar in Texas. Met zijn Red Bull bolide wist hij de afgelopen drie races in de Lone Star State op zijn naam te zetten. Bij de laatste race in 2023 moest hij vanaf plek 6 op de grid zijn aanval inluiden. In ronde 28 nam hij de leiding over van Lando Norris. Uiteindelijk wist hij met het nodige kunst- en vliegwerk de leiding in de race te behouden, ondanks een last-minute aanval van Lewis Hamilton. Met de overwinning evenaarde Verstappen zijn eigen record van 2022 met 15 overwinningen in een seizoen. De overwinning in Texas in 2023 gaf hem 50 Formule 1-zeges. Lewis Hamilton won de eerste editie op het circuit in 2012. In vier van de daaropvolgende vijf seizoenen pakte Hamilton ook nog eens de winst. Hierbij is hij voorlopig de koning van het circuit. De vraag is hoe lang het duurt, voordat een ontketende Max Verstappen zijn titel afpakt. Kimi Räikkönen won in 2018 voor Ferrari. Hij brak hiermee het record voor langste tijd tussen Grand Prix-overwinningen. Tussen zijn overwinning in de Verenigde Staten en die ervoor in Australië 2013 zaten maar liefst 2.044 dagen.