back arrow

F1 CIRCUITS

GP Las Vegas

F1 Grand Prix van Las Vegas

Sinds vorig jaar staat de F1 Las Vegas Grand Prix op de Formule 1-kalender. Het F1 Las Vegas Street Circuit is in 2024 wederom het decor van de GP van Las Vegas.  Het is de 22ste race van het wereldkampioenschap en staat geprogrammeerd na de Grand Prix van Brazilië. De race vindt plaats tussen 22 en 24 november in het weekend voor de Amerikaanse nationale feestdag Thanksgiving. Uiteraard doet alleen een race in de avond recht aan Las Vegas. Op die manier komt de beroemde Las Vegas Strip als onderdeel van deze nu al iconische race extra goed naar voren.  De Amerikaanse F1-bazen wilden in eigen land snel uitbreiden en hierbij kwam de iconische gokstad in de woestijnstaat Nevada al snel boven drijven. In het verleden reden er al eerder F1-bolides door Vegas. Het befaamde gokparadijs Ceasar's Palace hield in 1981 en 1982 al races op de parkeerplaats. De GP van Las Vegas is dit GP-jaar de derde race die in Amerika wordt verreden. De aandacht vanuit de sporthoek is Las Vegas de laatste jaren niet vreemd. Na jarenlang genegeerd te zijn door sportleagues en sportbonden vanwege de associatie met gokken, zijn steeds meer gevestigde namen in de gokstad terug te vinden. Sinds een aantal seizoenen speelt er een NFL-team in de stad, de Las Vegas Raiders, en onlangs werd het grootste eendaagse sportevenement ter wereld, de Super Bowl, in de stad gehouden. Zelfs de NBA is tegenwoordig vertegenwoordigd in Sin City met een NBA in-season basketbaltoernooi.

Tijden GP Las Vegas

De Nederlandse kijkers moeten hun wekker zetten om iets mee te krijgen van de Grand Prix van Las Vegas. De vrije trainingen vinden vrijdag voor dag en dauw plaats. Om 5.30 gaan de coureurs voor de eerste keer de baan op, om 9.00 uur wordt dit opgevolgd door een tweede vrije training. Ook op zaterdag wordt in alle vroegte nog een vrije training afgewerkt, alvorens om 9:00 uur Nederlandse tijd de kwalificatie losbarst. Uiteindelijk is Las Vegas op zondag om 7:00 uur Nederlandse tijd in opperste staat van paraatheid, wanneer de rode lichten bij de startlijn doven. In Las Vegas is het dan 22 uur ’s avonds. Vrijdag 22 november
  • Vrije training 1: 05:30u
  • Vrije training 2: 09:00u
Zaterdag 23 november
  • Vrije training 3: 05:30u
  • Kwalificatie: 09:00u
Zondag 24 november
  • Grand Prix: 07:00u
promotional image

Keur aan fraaie hotels

Het stratencircuit in 'Fabulous Las Vegas' is 6.120 meter lang. De vorige editie zijn topsnelheden gemeten van 342 kilometer per uur. De coureurs moeten 50 keer over het lange rechte stuk bij de Las Vegas Strip. Hierbij komen de bekende hotels als The Venetian, New York en Caesars Palace natuurlijk goed in beeld. Ongetwijfeld dat de wereldberoemde fonteinenshow van het Bellagio ook wat bekijks trekt. 'Las Vegas' telt zeventien bochten, drie rechte stukken en twee DRS-zones. 

Max Verstappen en andere winnaars GP Las Vegas

Max Verstappen is tot op heden de enige winnaar van de Grand Prix van Las Vegas. Vorig jaar bleef bij Charles Leclerc en Sergio Pérez voor. Het was de achttiende overwinning van het seizoen voor Verstappen. De eerste straatrace van Las Vegas werd ontsierd door een losgeschoten putdeksel, na een charge van Carlos Sainz. De putdeksel zorgde voor uren oponthoud, maar had uiteindelijk geen invloed op het verdere verloop van de wedstrijd.