back arrow

F1 CIRCUITS

GP Groot-Brittannië

F1 Grand Prix van Groot-Brittannië

De Formule 1 GP van Groot-Brittannië is de oudste race op de F1-kalender en wordt verreden op het legendarische circuit van Silverstone. De Grand Prix van Groot-Brittannië vormt de bakermat van de Formule 1. Op 13 mei 1950 was Silverstone gastheer van de allereerste Formule 1-race aller tijden. In 2024 wordt op het voormalige RAF-vliegveld net buiten Londen de twaalfde F1 GP van het jaar verreden. Silverstone is zowat het Mekka van de F1-industrie, want in de nabijheid van het circuit vind je diverse F1-fabrieken. Meerdere coureurs uit de F1 komen uit het Verenigd Koninkrijk en rijden hier dus voor de eigen fans. Het gaat onder andere over Lewis Hamilton, Lando Norris en George Russell.  Silverstone werd vroeger door de teams veelvuldig gebruikt als testlocatie. Sinds die allereerste race in 1950 is het circuit al een aantal maal grondig gewijzigd. Vroeger kon je er terecht voor razendsnelle bochten en lange rechte stukken, tegenwoordig is het circuit een stuk technischer. De laatste verbouwing resulteerde in de baan waarop de bolides sinds 2010 de F1 GP van Groot Brittannië afwerken. Gelukkig zijn de mooie Maggotts/Becketts-combinatie en de snelle rechter van Stowe tijdens de verbouwing overeind gebleven. Maar sinds twaalf jaar geleden is er nu ook een heus infield, waar bijvoorbeeld het rechte stuk van Wellington is te vinden.

Tijden GP Groot-Brittannië

Voor de derde Grand Prix op rij kunnen de Nederlandse Formule 1 fans zich verheugen op een race op zondagmiddag. In navolging van Spanje en Oostenrijk volgt ook de Grand Prix van Groot-Brittannië grotendeels het geliefde tijdschema van de Europese Grand Prix-races. De F1 GP vindt plaats van 5 tot en met 7 juli en is de twaalfde race op de kalender. Na deze race is het F1 seizoen alweer halverwege. De vrije trainingen zijn te bewonderen op vrijdag 5 juli om 13:30 en 17:00 uur Nederlandse tijd. Hierna is er ook nog een vrije training op zaterdag om 12:30 uur, alvorens later die dag (om 16:00 uur) de kwalificatie start. Zondag 7 juli om 16:00 worden de coureurs aan de start verwacht op Silverstone. Vrijdag 5 juli
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 6 juli
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 7 juli
  • Grand Prix: 16:00u
promotional image

Bakermat van Formule 1

Het totale circuit is 5.891 meter lang en de coureurs moeten op Silverstone 52 keer rond om de race succesvol te beëindigen. Het circuit bestaat in zijn totaliteit uit twintig bochten. De bekendste namen van bochten zijn Maggots and Becketts, Club, Chapel en Copse. 

Max Verstappen en andere winnaars GP Groot-Brittannië

Max Verstappen is de meest recente winnaar van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Het was de eerste keer dat hij op Silverstone zegevierde. Twee jaar eerder maakte Verstappen al aanspraak op een overwinning op dit legendarische circuit, maar moest hij het onderspit delven tegen Lewis Hamilton. Hamilton gaat deze Grand Prix voluit om in te lopen op Verstappen op de WK-ranglijst. Tijdens het eerste sprintweekend in de historie van de Formule 1 vangt Hamilton deze vanaf de pole position aan, maar voor de eerste bocht is het Verstappen die de leiding overneemt. Wanneer beide heren Luffield verlaten, heeft Hamilton de betere exit. Op de 'Copse-corner' glijdt Hamilton te ver naar buiten, waarbij hij Verstappen raakt. Deze wordt met hoge snelheid de muur ingedreven en eindigt in het ziekenhuis. Ondanks een tijdstraf blijft Hamilton eerste en wint hij de race. Voor Hamilton is het zijn record-setting achtste Grand Prix overwinning op Silverstone. Hij deelt dit record met Michael Schumacher. Ook hij won de Grand Prix acht keer.  Grote namen als Lewis Hamilton, Nigel Mansell, Jim Clark en Jackie Stewart hebben allemaal een Britse nationaliteit en wonnen Silverston. Jenson Button is ook een Britse wereldkampioen, maar hem lukte het niet de thuisrace te winnen. Sterker nog, Jenson Button haalde nooit het podium.