back arrow

F1 Circuits

GP ABU DHABI

F1 Grand Prix van Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi van 6 tot en met 8 december 2024 sluit het Wereldkampioenschap Formule 1 af. Het is als vanouds de laatste GP F1 race van het seizoen, nadat de coureurs over zijn gekomen uit Qatar. Op het Yas Marina Circuit, op ongeveer een half uur rijden van Abu Dhabi, zijn de coureurs dit jaar voor het laatst te zien.  Het Yas Marina Circuit werd eind jaren '00 uit de grond gestampt op het speciaal voor de gelegenheid aangelegde Yas Island. Abu Dhabi wilde op deze wijze concurreren met fraaie F1 circuits in buurlanden Qatar en Bahrein. In totaal heeft de aanleg van het door Hermann Tilke ontworpen circuit 900 miljoen euro gekost. De F1 van Abu Dhabi werd in 2009 de eerste "dag-naar-nacht-race" in de Formule 1. De race begon om 17 uur plaatselijke tijd en ongeveer drie kwartier na de start van de race ging de zon onder. De verlichting op het circuit brandde bij de start van de race.

Tijden GP Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi is de afsluitende Grand Prix van het Wereldkampioenschap Formule 1 en voor de Nederlandse kijker makkelijk te volgen. De verrichtingen tijdens zowel de vrije training als de kwalificatie zijn overdag te zien. Zo beginnen de vrije trainingen op vrijdag om 10.30 uur en om 14 uur. Op zaterdag volgt er nog een derde vrije training om 11:30, alvorens om 15:00 uur de kwalificatie losbarst. Uiteindelijk monden al deze evenementen op zondag 14:00 uit in de start van de F1 GP van Abu Dhabi. Vrijdag 6 december
  • Vrije training 1: 10:30u
  • Vrije training 2: 14:00u
Zaterdag 7 december
  • Vrije training 3: 11:30u
  • Kwalificatie: 15:00u
Zondag 8 december
  • Grand Prix: 14:00u
promotional image

Opgespoten

Het circuit van de GP van Abu Dhabi ligt aan de jachthaven en voert langs het bekende Yas Hotel Abu Dhabi. De coureurs maken in totaal 55 rondjes van 5.281 meter op weg naar de finishlijn. Kosten noch moeite zijn gespaard om het circuit zo bijzonder mogelijk te maken. Zo is één deel in Monaco-stijl gebouwd, compleet met dicht op het circuit staande muren. Het circuit zorgt verder voor bekijks, omdat het onder een hotel doorloopt en de uitgang van de pitstraat onder de eerste bocht loopt. Het circuit staat sinds 2009 op de Formule 1-kalender en is in 2021 aangepast om inhalen beter mogelijk te maken. De GP is sinds 2009 traditioneel de laatste race van het seizoen. Het huidige contract loopt nog tot en met 2030. 

Max Verstappen en andere winnaars Abu Dhabi

Drievoudig Wereldkampioen F1 Max Verstappen leidde vorig jaar in Abu Dhabi van start tot finish. Hiermee won hij voor de vierde keer op rij de Grand Prix van Abu Dhabi, een reeks die in 2020 begon. Toch is Verstappen geen recordhouder van de baan, want dat is Lewis Hamilton. Hij wist de race maar liefst vijf keer op zijn naam te schrijven. Nederlandse fans hebben goede herinneringen aan Abu Dhabi, omdat Verstappen hier met zijn winst in 2021 op miraculeuze wijze voor het eerst in zijn loopbaan Wereldkampioen werd. Hij besliste een rechtstreeks duel met Lewis Hamilton in de allerlaatste ronde in zijn voordeel door in bocht 5 een succesvolle inhaalactie uit te voeren. Max Verstappen heeft uit dat jaar ook het baanrecord op zijn naam staan. Hij legde in 2021 een rondje af in 1:26.103.