back arrow

FORMULE 1

Stand F1

Stand F1 GP wereldkampioenschap 2024

Het nieuwe Formule 1-seizoen van 2024 is op 29 februari van start gegaan. Net zoals vorig jaar begon de route naar het eindklassement met de Grand Prix van Bahrein. Bekijk de resultaten hieronder en zie wie er aan de leiding gaat in het coureursklassement en in het teamklassement.

Formule 1 Stand

Team tshirt

Verstappen, Max

77

77

Team tshirt

Perez, Sergio

64

64

Team tshirt

Leclerc, Charles

59

59

Team tshirt

Sainz Jr, Carlos

55

55

Team tshirt

Norris, Lando

37

37

Team tshirt

Piastri, Oscar

32

32

Team tshirt

Russell, George

24

24

Team tshirt

Alonso, Fernando

24

24

Team tshirt

Hamilton, Lewis

10

10

Team tshirt

Stroll, Lance

9

9

Team tshirt

Tsunoda, Yuki

7

7

Team tshirt

Bearman, Oliver

6

6

Team tshirt

Hulkenberg, Nico

3

3

Team tshirt

Magnussen, Kevin

1

1

Team tshirt

Albon, Alexander

0

0

Team tshirt

Zhou, Guanyu

0

0

Team tshirt

Ricciardo, Daniel

0

0

Team tshirt

Ocon, Esteban

0

0

Team tshirt

Gasly, Pierre

0

0

Team tshirt

Bottas, Valtteri

0

0

Team tshirt

Sargeant, Logan

0

0

Team tshirt

Iwasa, Ayumu

0

0

Puntentelling F1

Het wereldkampioenschap Formule GP bestrijkt 24 races in het komende kalenderjaar, verdeeld over vijf verschillende werelddelen. In de spannende snelle competitie kunnen de beste coureurs ter wereld per race punten verdienen. Het totaal aantal punten is dus een weergave van de prestaties van de coureurs en bepaalt uiteindelijk de eindrangschikking. Naar aanleiding van elk van de 24 races krijgen de coureurs punten toegekend op basis van hun eindrangschikking in elke race. De top 10 coureurs ontvangen punten. De coureur die als eerste over de finish komt, ontvangt daarvoor 25 punten voor de stand. Een complete lijst:
  • Eerste plaats: 25
  • Tweede plaats: 18
  • Derde plaats: 15
  • Vierder plaats: 12
  • Vijfde plaats: 10
  • Zesde plaats: 8
  • Zevende plaats: 6
  • Achtste plaats: 4
  • Negende plaats: 2
  • Tiende plaats: 1
De coureur die als tiende eindigt krijgt nog één punt, iedereen die daarna binnenkomt moet zonder punten naar huis. De punten zijn persoonsgebonden, maar tellen ook voor het team waar de coureur op dat moment voor uit komt. Vanzelfsprekend krijg je enkel een punt of meer als je een hele race uitrijdt.

Bonuspunten

Tijdens het seizoen zijn er nog meer manieren om bonuspunten te sprokkelen. Sinds 2019 krijgt de coureur met de snelste rondetijd één bonuspunt, onder de voorwaarde dat deze coureur in de top 10 eindigt.

Sprintrace puntentelling

Om het nog spannender te maken worden er sinds 2021 ook sprintraces verreden. Deze sprintraces vinden plaats voorafgaand aan de ‘grote’ Grand Prix race en leveren ook punten op. De top acht coureurs krijgen punten toegewezen. De winnaar krijgt dus acht punten en de nummer acht ééntje voor de stand. Er zijn zes sprintraces verdeeld over het seizoen. De punten van elke race worden bij elkaar opgeteld. De coureur met de meeste punten na 24 races, wordt uiteindelijk gekroond tot wereldkampioen Formule 1. De laatste drie jaargangen viel die eer ten beurt aan de Nederlandse coureur Max Verstappen. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar de meeste overwinningen. Is dat ook gelijk? Dan wordt er gekeken naar de meeste tweede plaatsen.

Constructeurstitel

Er is ook een wereldkampioenschap voor de Formule 1-teams: de constructeurstitel. Ieder Formule 1-team draait met twee auto’s mee in een F1 GP race en met beide auto's kan het team punten scoren voor de stand. Vorig seizoen ging de constructeurstitel in de eindstand naar Red Bull Racing. Mercedes eindigde na een spannende ontknoping als tweede boven Ferrari. De constructeurs houden er een behoorlijk fanatieke strijd op na, want dit is een behoorlijk prestigieuze titel. Het team met de beste constructeurs maakt ook een goede kans op veel WK-punten.

BetCity is dé bookmaker voor de Formule 1

Als echte Nederlandse bookmaker staat Formule 1 natuurlijk in de spotlight bij ons! Je vindt niet alleen een voorbeschouwing voor iedere race met de leukste wedtips, maar je vindt hier ook een beschrijving van alle circuits, een overzicht van alle starttijden en natuurlijk de stand. Bovendien vind je in ons sportsbook ook diverse Speel Slimmer Bets: weddenschappen die je alleen bij ons vindt, tegen hogere odds dan normaal! Dus: wil je wedden op de Formule 1, dan speel je bij BetCity!
promotional image

F1 CIRCUITS

thumbnail

GP Qatar

4 min leestijd

thumbnail

GP Las Vegas

4 min leestijd

thumbnail

GP Brazilië

4 min leestijd

thumbnail

GP Mexico

4 min leestijd

Wanneer is de eerste Grand Prix (GP) van 2024?

Hoeveel GP races zijn er in 2024?

Wanneer is de Dutch GP?

Wat is het kortste F1 circuit?

Wat is het langste F1 circuit?