back arrow

F1 Circuits

GP Canada 2024

F1 Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada op het Circuit Gilles Villeneuve vormt de negende race op de Formule 1-kalender in 2024. De karavaan komt over van Monte Carlo. Canadees Lance Stroll rijdt voor het eigen thuispubliek. Voorheen werden Canadese wedstrijden verreden op banen als Mosport en Mont-Tremblant. Het Circuit Gilles Villeneuve in het Franstalige gedeelte van Canada is na de opening in 1978 echter niet meer van de kalender weg te denken. Dit komt met name omdat het circuit één van de snelste F1-circuits in omloop is. De hogesnelheidstempel in Montréal kent twee lange rechte stukken, waar de motoren hun daadwerkelijk kracht kunnen etaleren. Door de lage griplevels van het circuit is de race een slijtageslag voor het materiaal. De bochten en doordraaiers die achter de lange rechten stukken liggen zorgen ervoor dat er goed moet worden aangeremd. Een kolfje naar de hand van Nederlander Max Verstappen.

Startttijden GP Canada

Na twee weken F1 kijken op de zondagmiddag, verhuist de Grand Prix weer naar een andere tijdzone en dus wordt gevraagd aan de fans om mee te bewegen. De Grand Prix van Canada vindt plaats van 7 tot en met 9 juni, waarbij de eerste en de derde vrije training nog op een enigszins respectabel tijdstip starten (19.30 op 7 juni en 18.30 op 8 juni). De kwalificatie staat voor 22:00 uur op zaterdag 8 juni en een dag later gaat de F1 GP van Canada van start om 20:00 uur. Vrijdag 7 juni
  • Vrije training 1: 19:30u
  • Vrije training 2: 23:00u
Zaterdag 8 juni
  • Vrije training 3: 18:30u
  • Kwalificatie: 22:00u
Zondag 9 juni
  • Grand Prix: 20:00u
promotional image

Snelheid en vermogen

Circuit Gilles Villeneuve van de F1 GP van Canada ligt naast de Olympische roeibaan, die werd gebruikt voor de Zomerspelen van 1976. Circuit Gilles Villeneuve werd aangelegd als vervanging van het gevaarlijk geachte F1-circuit Mosport Park bij Toronto. Aanvankelijk heette de baan het Île de Notre-Dame Circuit, vernoemd naar het eiland dat eind jaren zestig voor de WorldExpo in de Saint Lawrence River was aangelegd. De naam van het circuit werd veranderd na het overlijden van de Canadese raceheld Gilles Villeneuve op Circuit Zolder. Direct na zijn overlijden op 8 mei 1982 vernoemden de uitbaters de baan naar de coureur, die de inaugurele Grand Prix op Île de Notre-Dame op zijn naam schreef. Op het circuit maak je 4,361 kilometer voor een vol rondje en in totaal moeten de coureurs 70 keer rond. Het circuit is smal, met nauwelijks uitloopstroken. Topsnelheid en vermogen zijn op het circuit echter cruciaal. Daarbij moet men oppassen voor 'The Wall of Champions'. De muur waar bocht 13 op uitkomt aan het uiteinde van het rechte stuk trok in 1999 bekijks toen achtereenvolgens Damon Hill, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve daar de bolide parkeerden.

Max Verstappen en andere winnaars GP Canada

Sinds de coronaonderbreking in 2020 en 2021 kent het circuit in Canada maar één winnaar. In de twee Grand Prix races die sindsdien zijn verreden, was Nederland Max Verstappen beide keren ongenaakbaar. Gaat Verstappen voor een threepeat? De drievoudig wereldkampioen heeft nog een lange weg te gaan om recordhouder op het circuit te worden. Schumacher is samen met Lewis Hamilton recordwinnaar op Circuit Gilles Villeneuve. Beide coureurs wonnen er zeven keer.