back arrow

F1 CIRCUITS

GP HONGARIJE

F1 Grand Prix van Hongarije

De Grand Prix van Hongarije vindt van 19 tot 21 juli 2024 plaats op de Hungaroring, even buiten Boedapest. De Hungaroring is niet het snelste circuit op de F1 GP kalender, dankzij haar vele bochten. In de volksmond wordt dit 'Mickey Mouse-circuit' ook wel eens een Monaco zonder muren genoemd. De GP van Hongarije vormt het decor voor de dertiende race op de racekalender. De Grand Prix van Hongarije werd in 1986 voor het eerst verreden en was daarmee de eerste Grand Prix achter het IJzeren Gordijn. De Hungaroring werd aangelegd aan de rand van de stad in Mogyoród en de aanleg was binnen een recordtijd van acht maanden voltooid. Omdat de Hungaroring in een vallei ligt is het F1 GP circuit vanuit vrijwel elke hoek goed zichtbaar. 

Tijden GP Hongarije

Voor de vierde Grand Prix op rij is de zondagmiddag het moment voor F1-raceliefhebbers om de televisie aan te zetten. Opnieuw is er een Grand Prix in Europa en dit keer is Hongarije de standplaats. De F1 GP vindt plaats van 19 tot en met 21 juli. De Hungaroring is het decor van de dertiende race op de kalender. De vrije trainingen zijn te bewonderen op vrijdag 19 juli. De kwalificatie op het bochtige parcours volgt zaterdag 20 juli om 16:00 uur. Een dag later doven de rode lampen voor de start van de Grand Prix. Tijdstip: 15 uur. Vrijdag 19 juli
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 20 juli
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 21 juli
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Remmen en sturen

Vanwege de manier waarop de baan is opgebouwd is motorvermogen minder relevant op de F1 GP Hungaroring. De coureurs moeten voornamelijk vertrouwen op hun rem- en stuurkunsten. De baan is relatief kort met 4.381 meter. De GP van Hongarije bestaat uit 70 rondjes. Inhalen wordt als zeer lastig beschouwd, maar toch zijn er mooie gevechten ontstaan gedurende de geschiedenis. Dat begon al bij de eerste editie in 1986, toen Nelson Piquet en Ayrton Senna elkaar in Hongarije naar het leven stonden. De snelle linkerbocht vier loopt blind haaks omhoog loopt en is bijzonder lastig voor de rijders. En reactievermogen van de couriers wordt gevraagd bij de doordraaiers die elkaar kort opvolgen tegen het einde van de tweede sector.

Max Verstappen en andere winnaars GP Hongarije

De Hungaroring is de laatste twee edities het terrein van Max Verstappen. In 2023 won Verstappen ondanks een pole position van Lewis Hamilton. Uiteindelijk kwam hij 23 seconden eerder over de streep dan zijn directe concurrent. Ook in 2022 flikte Verstappen dit huzarenstukje. Hij begon de race als tiende, dankzij issues met zijn motor in de kwalificatie. Door de dominantie van de auto baande Verstappen zich een weg naar voren en kon hij zich zelfs een spin permitteren om de race alsnog te winnen. Lewis Hamilton is met afstand de meest succesvolle F1 coureur op de Hungaroring. Hij won de Grand Prix van Hongarije acht keer, dubbel zo vaak als dat Michael Schumacher dat deed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Brit de snelste ronde ooit noteerde op de Hungaroring. Lewis Hamilton klaarde een simpel rondje op het circuit in 1 minuut, 16 seconden en 627 honderdsten. McLaren heeft als constructeur de Grand Prix van Hongarije het vaakst gewonnen: elf keer. Williams en Ferrari kwamen elk tot zeven keer.