back arrow

F1 CIRCUITS

GP MIAMI

F1 GRAND PRIX VAN MIAMI

De Grand Prix van Miami staat ook dit jaar weer op de Formule 1-kalender. De GP in Miami wordt sinds 2022 geracet, op een parcours dat hiervoor speciaal wordt opgebouwd rond het American football stadion van de Miami Dolphins. In 2024 springen voor de derde keer de lichten op groen in Miami Gardens, een suburb van Miami. De race volgt twee weken op de Grand Prix van China en is de zesde race om het kampioenschap. De Verenigde Staten hebben met de race in Miami drie keer de eer om dit Grand Prix seizoen een Formule 1 race te organiseren. In ronde 19 wordt de Grand Prix van de Verenigde Staten georganiseerd. De ronkende motoren doen daarnaast eind november dit jaar ook voor de tweede keer in de 21ste eeuw Las Vegas aan.

Starttijden GP Miami

De Nederlandse Formule 1 fanaten zijn blij dat er een einde komt aan de ochtenduitzendingen, want in Miami wordt er voor Nederlandse begrippen op een mooi tijdstip gestart. Het event vindt plaats van 3 tot en met 5 mei. Het circuit in Florida is het decor voor één van de zes sprintraces op de kalender in 2024. Het is de tweede sprintrace van het seizoen, nadat de coureurs eerder een sprintrace met elkaar zijn aangegaan in China. Het schema ziet er anders uit dan bij een gebruikelijke race. Er is in tegenstelling tot een reguliere race, maar één vrije training. Hierna volgt de kwalificatie op vrijdag, gevolgd door de sprint shootout en de daadwerkelijke sprint op zaterdag. Het is wel het kijken waard, want tijdens de sprintrace zijn al WK-punten te verdienen. De Grand Prix zelf start op het schappelijke tijdstip van 21:30 uur. De race in Miami wordt gehouden op de Nederlandse Bevrijdingsdag 5 mei. Vrijdag 3 meiVrije training 1: 20:30uSprint shootout: 22:00 Zaterdag 4 meiSprintrace: 18:00uKwalificatie: 22:00u Zondag 5 meiGrand Prix: 22:00u
promotional image

Vanaf het bovendek kijken

De coureurs rijden in totaal 57 rondjes van 5,412 kilometer om een fraai asfaltlint rond het Hard Rock Stadium, de thuisbasis van NFL-team Miami Dolphins en het decor van een aantal Super Bowls. Eigenaar Stephen Ross van de Dolphins is een groot fan van de F1 en probeerde het circus al een tijd naar Florida te halen. Ross wist er in 22 een contract uit te slepen voor de komende tien jaargangen. Ross zelf bekijkt de race ongetwijfeld vanaf het bovendek van het stadion. Vanaf dat plekje is de race in zijn totaliteit te aanschouwen. Het Miami International Autodrome, zoals het circuit heet, werd in vrij rap tempo uit de grond gestampt en is speciaal voor deze bestemming ontworpen. Het stratencircuit werd ontworpen door het Britse bedrijf Apex Circuit Design en maakt gebruik van alle nieuwe en bestaande wegen op het terrein. Het is een stratencircuit in de voorstad Miami Gardens en bevat een recht stuk met enkele vloeiende bochten en een chicane. In totaal moeten de coureurs 19 keer met de bocht mee. Het terrein, met uitzonderlijk lange rechten stukken met DRS, leent zich uitstekend voor de rijstijl van Max Verstappen, want inhaalacties liggen op dit circuit op de loer. Niet verwonderlijk won de Nederlander de laatste twee edities van 'Miami'. De tijdelijke baan wordt enkele weken voor de race opgebouwd en meteen na afloop gedemonteerd. Bijzondere eyecatcher is de nephaven die is aangelegd bij bochten 6 tot en  met 9. Op het terrein zijn ook zwembaden en bars in resortstijl nagebouwd. Het is alles neon, alsof je je in de serie ‘Miami Vice’ bevindt. 

Max Verstappen in de GP Miami

Van de drie races in Miami heeft Max Verstappen er twee gewonnen. Vorig jaar startte hij vanaf de negende plek en maakte hij er een imposante masterclass van. Het was de tweede overwinning van Max Verstappen in Miami op rij. Tevens gaf hij hier teamgenoot Sergio Pérez het nakijken, die net voor de race nog zijn titelaspiraties had uitgesproken. Verstappen werd na de wedstrijd door American football legende Dan Marino gehuldigd. De drievoudig wereldkampioen heeft sinds de afgelopen editie het snelste rondje van Miami op naam met 1:29,708.