back arrow

F1 Circuits

GP SAOEDI-ARABIË 2024

F1 Grand Prix Saoedi-Arabië

De Grand Prix van Saoedi-Arabië staat voor het vierde jaar op rij op de kalender. Een week nadat de kop van het seizoen eraf is in Bahrein, racen de GP F1 coureurs door de straten van Djedda. De race staat in ieder geval tot en met 2033 op de kalender, nadat een tienjarig contract werd afgesloten. Net als Bahrein wordt deze F1 Grand Prix in de avonduren gereden met kunstlicht.

Tweede race

In Saoedi-Arabië vindt de tweede race van het seizoen plaats. In Djedda wordt geracet tegen de adembenemende achtergrond van de Rode Zee. Het circuit werd in allerijl gebouwd om op tijd klaar te zijn voor de wens van de FIA. Het project werd bedacht door een motorsportadviesbureau onder leiding van de voormalige Formule 1-coureur Alexander Wurz. Doordat enkele circuits tussentijds van de kalender verdwenen, wilde de mondiale organisatie de race twee jaar naar voren halen. Het Jeddah Corniche Circuit is uiteindelijk een nieuw fraai stratencircuit geworden langs de kust. In plaats van in 2023 -wat oorspronkelijk de bedoeling was- was de organisatie al in 2021 gastheer van de allereerste race.

Starttijden GP Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is de tweede race van het GP F1 seizoen. De eerste vrije training van het seizoen vindt plaats op 7 maart, terwijl de race zelf op zaterdag 9 maart wordt verreden. De Nederlandse kijkers kunnen de Grand Prix overdag kijken. De start van de Grand Prix zelf is om 18 uur op zaterdag. Misschien goed om daar even een notitie van te maken in de agenda.Vrije Training 1 7 maart 14:30Vrije Training 2 7 maart 18:00Vrije Training 3 8 maart 14:30Kwalificatie 8 maart 18:00Grand Prix 9 maart 18:00
promotional image

Snel circuit

Dit circuit bestaat uit een combinatie van rechte stukken en bochten. In Saoedi-Arabië zijn meer bochten te vinden dan welk ander circuit dan ook op de racekalender. Daar komt nog eens bij dat de meeste bochten ook nog eens scherp zijn. Toch wordt de gemiddelde snelheid geschat op circa 250 kilometer per uur en daarmee is Saoedi-Arabië in ieder geval het snelste stratencircuit. Ten opzichte van alle andere circuits is alleen het circuit van Monza sneller. Dat circuit heeft niet voor niets de bijnaam 'Temple of Speed'.  In totaal staat een ronde in Djedda gelijk aan 6,174 kilometer. Hiermee is Djedda het langste circuit op Spa na. Van start tot finish moeten er 50 rondes worden volbracht. Wat het scenario vermoeilijkt is dat er vanwege de ligging redelijk wat zand op de track ligt. De Grand Prix wordt in het donker verreden. Net als in Bahrein wordt de race hierdoor verreden onder kunstlicht. Aangezien er op sommige stukken van het traject betonnen muren zijn opgetrokken net als in Monaco, ligt gevaar daarom op de loer. Het circuit is op verzoek van coureurs op verschillende plekken aangepast vanwege de veiligheid. Zo zijn de zichtlijnen verbeterd en sommige delen van het circuit breder gemaakt, zodat inhalen makkelijk wordt. 

Resultaten Max Verstappen GP Saoedi-Arabië

Max Verstappen is van de afgelopen drie edities twee keer als tweede geëindigd in Saoedi-Arabië. Vorig jaar moest hij na een waanzinnige inhaalrace vanaf positie 15 teamgenoot Mike Perez voor laten. En tijdens de allereerste editie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië drie jaar geleden eindigde Verstappen tussen twee Mercedes-bolides. De Brit Lewis Hamilton trok toen de race naar zich toe. Twee jaar geleden werd Max Verstappen eerste op dit circuit. De Nederlandse inbreng in de F1 is ook verantwoordelijk voor het snelste rondje ooit gemeten in Saoedi-Arabië. Max noteerde 1:31.906.