back arrow

F1 CIRCUITS

GP SPANJE

F1 Grand Prix van Spanje

Het Circuit de Barcelona-Catalunya is op 23 juni 2024 het decor van de Formule 1 GP van Spanje. De Spaanse Grand Prix is vaste prik op de Formule 1-kalender. Het circuit staat sinds het jaar 1991 op de kalender, nadat de baan een paar dagen voor het inaugurele weekend met de nodige vertraging werd opgeleverd. Het circuit nabij Barcelona neemt sindsdien de functie over van diverse andere Spaanse circuits. Het F1 kampioenschap strijkt in Spanje neer voor de tiende race van het seizoen. De race volgt na de Grand Prix van Canada.

Op de schop

Door de jaren heen is het Catalaanse circuit diverse malen op de schop gegaan. Met name in de derde sector zijn wijzigingen aangebracht, waaronder een extra chicane bij de voorlaatste rechterknik om invloed te hebben op de snelheid in de laatste bochtencombinatie van Circuit de Barcelona-Catalunya. In 2021 is ook bocht 10 aangepast. Deze is nu veel vloeiender, wat de race voorspoedigt. De baan is in het verleden ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo was de baan het decor voor de Olympische tijdrit tijdens de Spelen in Barcelona. In 1994 en 1997 werd er een tweede Spaanse grand prix gehouden onder de naam Grand Prix van Europa op het circuit van Jerez. Tussen 2008 en 2012 werd de Europese Grand Prix gereden op het stratencircuit in Valencia.

Tijden GP Spanje

Na het uitstapje naar Canada kunnen de Nederlandse tv-kijkers een paar maanden vooruit de zondagmiddag inplannen. Met de Grand Prix van Spanje komt er in ieder geval de komende negen Grand Prix-races weer wat vastigheid in het televisiegedrag en kan de zondagmiddag weer even als vast tv-moment worden ingeruimd. De Grand Prix van Spanje vindt plaats van 21 juni tot en met 23 juni. Na de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag, volgt op zaterdag 22 juni om 16 uur de kwalificatie. Na de kwalificatie weten we wie er op zondag 23 juni om 15.00 uur de pole position bekleedt. Zaterdag 21 juni
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 22 juni
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 23 juni
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Bandenmanagement

De baan in Spanje kent weinig geheimen voor de coureurs en de mechanics. Jarenlang werden er lange testsessies gehouden. De samenstelling van de baan geeft teams veel informatie: het lange rechte stuk loopt over in snelle combinaties, hairpins en enkele hoogteverschillen. Vooral bandenmanagement is bij dit circuit belangrijk. De ideale mix van rubber bepaalt vaak wie er nabij Barcelona als winnaar uit de bus komt.

Max Verstappen en andere winnaars GP Spanje

Nederlandse Formule 1 fans hebben goede herinneringen aan het circuit. Nabij de Catalaanse hoofdstad Barcelona pakte Max Verstappen zijn allereerste zege ooit in het Formule 1-kampioenschap. De Nederlandse coureur pakte in 2016 zijn eerste winst. Hij was toen slechts 18 jaar en 228 dagen oud en zowel de eerste Nederlandse als de jongste winnaar ooit van een Formule 1 GP. Twee jaar geleden wist Verstappen de langlopende hegemonie van Lewis Hamilton te doorbreken. Hamilton won tot aan 2021 zes van de laatste acht Grand Prix races. De Brit is hierdoor samen met Michael Schumacher recordhouder op de Spaanse baan met zes champagneflessen. Als het aan Sergio Peréz had gelegen, dan had Verstappen in 2022 niet gewonnen. Hij werd onder protest gesommeerd zijn teamgenoot langs te laten. In 2023 wist Max Verstappen de prestatie van 2022 te herhalen. Verstappen gaf een galavoorstelling in Spanje. De Nederlander declasseerde het veld en won voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Spanje. Hij wist twee sterk rijdende Mercedessen op 24 seconden afstand te houden en gaat dus voor een threepeat.