back arrow

F1 CIRCUITS

GP EMILIA-ROMAGNA

F1 Grand Prix van Emilia-Romagna

In 2020 werd op het circuit in Imola de Grand Prix van Emilia-Romagna aan de kalender toegevoegd na 15 jaar afwezigheid, oorspronkelijk eenmalig omdat veel races afgelast werden vanwege de coronapandemie. Ook in 2021 en 2022 haalde de race de eindkalender, dit keer vanwege het ontbreken van de Grand Prix van China vanwege de coronaperikelen. Uiteindelijk tekende de Italiaanse organisatie een contract met de FIA om tot en met minstens 2025 de race te blijven organiseren. Het circuit van de F1 GP is niet onbekend voor de coureurs. Van 1981 tot en met 2006 werd op het circuit in Imola jaarlijks een race gereden onder de naam van de Grand Prix van San Marino. De race is sinds 2020 hernoemd naar de regio waarin de race wordt verreden. Emilia-Romagna heeft dit seizoen de eer om gastheer te zijn van de zevende race op de kalender. De GP volgt na de Grand Prix van Miami. Vorig jaar werd de Grand Prix van Emilia-Romagna (of voluit het romantische Gran Premio del made in Italy E Dell’Emilia-Romagna) getroffen door noodweer. Omdat het circuit onder water stond, werd de GP dat jaar uiteindelijk afgelast en niet gereden.

Tijden GP Emilia-Romagna

F1 kijken op het oude vertrouwde tijdstip, lekker op de zondagmiddag. Dat kan vanaf de Grand Prix van Emilia-Romagna. Met de terugkeer naar Europa worden de Nederlandse fans getrakteerd op Nederlandse tijden. De Grand Prix vindt plaats van 17 tot en met 19 mei met vrije trainingen op 17 en 18 mei en de uiteindelijke kwalificatie in de namiddag van zaterdag 18 mei om 16 uur. In Italië springen hierna op zondag 19 mei de seinen klokslag 15 uur op groen. Vrijdag 17 mei
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 18 mei
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 19 mei
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Gitzwarte dag

Het Autodromo Enzo e Dino Ferrari nabij het Italiaanse Bologna staat beter bekend als het circuit van Imola. Op een relatief korte baan van 4,909 kilometer maken de coureurs 63 rondes. Alles aan Imola ademt namelijk Formule 1. De baan blijft populair terrein voor de tifosi, de trouwe Ferrari-fans die er acht keer voor hun Scuderia hebben mogen juichen. Het circuit loopt door een pittoreske dorpje en de namen van de bochten zijn wereldwijd bekend onder F1-kenners. Klinkende Italiaanse namen als Tosa, Piratella, Rivazza zweven als gedichten, maar bij de Tamburello verstarren de blikken. Die bocht is net zo bekend als berucht, want in deze bocht vond de legendarische Ayrton Senna achter het stuur van zijn Williams in 1994 de dood. Het circuit kent een rijke Formule 1-historie. In 2005 werden er geweldige duels uitgevochten tussen Fernando Alonso en Michael Schumacher. Ook de Nederlanders kunnen hun hart ophalen aan een uniek moment, want Nederlandse F1 coureur Christijan Albers maakte er onbedoeld een koprol nadat hij getorpedeerd werd door Yuji Ide. Velen zal het gitzwarte weekend in 1994 in het geheugen gegrift staan. Dodelijke ongelukken maakte in één weekend een einde aan het leven van twee coureurs. Naast de legendarische Ayrton Senna vond ook Roland Ratzenberger op Imola de dood na een crash.

Max Verstappen en andere winnaars GP Emilia-Romagna

Omdat het circuit in 2023 onder water stond en de race niet doorging, is Max Verstappen de laatste coureur die winnend uit de bolide stapte bij deze F1 GP. Twee keer achter elkaar wist hij Imola te bedwingen als winnaar. Bij zijn meest recente overwinning in 2022 hield hij ploeggenoot Sergio Perez en Lando Norris achter zich. Zijn overwinning in 2021 staat ook bekend vanwege de grote regenval. Nadat de rode lichten gedoofd waren, maakte de coureur een monsterstart. Startende vanaf de derde positie op de grid vloog hij al in de eerste bocht twee coureurs voorbij om de leiding te pakken.  De Duitser Michael Schumacher staat nog steeds te boek als de coureur die Imola het meest vaak op de naam mocht schrijven. Hij won de Grand Prix maar liefst zeven keer, waaronder de laatste editie voor de 15-jarige break. Senna, die op Imola stierf, haalde hier drie keer de hoogste trede.