back arrow

F1 Circuits

GP België 2024

F1 Grand Prix van België

De Grand Prix van België bij Spa-Francorchamps in de hart van de Belgische Ardennen trekt elk jaar weer grote groepen Oranjefans naar de prachtige klassieke baan. Het parcours kleurt Oranje en daarom is deze Grand Prix ook een beetje van de Nederlanders en Max Verstappen. De Belgische GP F1 van 2024 vindt plaats op zondag 28 juli en is de veertiende race op de F1 GP kalender. De Belgische Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps is net als vorig seizoen weer de laatste voor de zomerstop. Voorheen werden de Belgische Grand Prix races ook wel eens verreden op Zolder en Nijvel. In 1983 werd de eerste race toegewezen aan Spa-Francorchamps (gewonnen door Alain Prost), en na een uitstapje naar Zolder in 1984 is het circuit sinds 1985 het vaste decor voor de Grote Prijs van België. De snelle baan bij het Belgische Stavelot is niet alleen geliefd onder de fans, maar ook onder de coureurs. Op drie bochten na kun je op Spa-Franchorchamps namelijk vol het gaspedaal indrukken. Spa-Francorchamps wordt gezien als een juweel vanwege de fraaie karakteristieken en de legendarische bochten. Michael Schumacher maakte hier in 1991 zijn debuut in de F1. In de schilderachtige omgeving met bochten als Eau Rouge-Raidillon, Pouhon en Blanchimont schuilt wel een gevaar, zeker in combinatie met het vaak slechte weer.  Sinds de opening van het circuit in 1925 kwamen maar liefst 49 coureurs en vier marshalls in de Ardennen om het leven. Het meest recente dodelijke ongeval betreft het Nederlandse racetalent Dilano van 't Hoff in 2023. Zijn dood heeft tot vragen geleid of de chicane bij de Eau Rouge niet terug moet komen. In 2021 moest de race worden afgelast vanwege slecht weer. Er werd wel een aantal keren geprobeerd de race alsnog te starten, maar het circuit was te nat en het zicht was te slecht. Uiteindelijk reden de coureurs twee rondjes achter de safety car. Alle coureurs kregen halve punten. De startopstelling werd hierbij ook de einduitslag. Hoe lang dit legendarische circuit nog in omloop blijft is overigens maar de vraag. De circuitorganisatie kampt al tientallen jaren met financiële problemen. In 2022 leek het al einde verhaal voor de F1 GP van België, maar het contract werd toch nog voor een jaar verlengd. Ook in 2023 wordt de contract nog eens verlengd, waardoor de Oranje-fans in ieder geval nog twee zomers (tot 2025) in vol ornaat de grens over kunnen voor een waar volksfeest.

Tijden GP België

Een klassieke race op een klassiek tijdstip. Opnieuw mogen de Nederlandse F1-fans zich opmaken voor een mooi raceweekend, thuis óf, vanwege de nabijheid van het circuit, met een uitstapje naar onze Zuiderburen. De Grand Prix van België staat altijd garant voor spektakel en dat zal deze editie niet anders zijn. De F1 GP vindt plaats van 26 juli tot en met 28 juli met vrije trainingen op de vrijdag en zaterdag vroeg in de middag. Hierna geeft de FIA op zaterdag om 16:00 uur het startschot voor de kwalificatie en weten we enkele uurtjes hierna of Max Verstappen tijdens de start van de Grand Prix op zondag 28 juli om 15:00 uur op pole staat. Vrijdag 26 juli
  • Vrije training 1: 13:30u
  • Vrije training 2: 17:00u
Zaterdag 27 juli
  • Vrije training 3: 12:30u
  • Kwalificatie: 16:00u
Zondag 28 juli
  • Grand Prix: 15:00u
promotional image

Het circuit

De bocht Eau Rouge staat in de racewereld bekend als de 'bocht der bochten'. De bocht is in 2022 licht verbouwd. De linkerknik in de bocht gaat vrijwel direct over in een ontzettend steile bocht naar rechts. Opperste concentratie is in deze wereldbekende bocht vereist, want gelijk daarna moet het stuur weer naar links worden gemikt. Later op het circuit volgt de Les Combes, een unieke rechts-links-rechts-combinatie. Stuurfouten op dit circuit worden meteen afgestraft in de rondetijden.

Max Verstappen en anderen

Alle grote kampioenen wonnen op Spa-Franchorchamps. Max Verstappen staat er al drie edities achter elkaar op het hoogste podium, tot genoegen van de vele duizenden meegereisde Nederlandse fans. Ook de Belgen kunnen de winnaar wel waarderen, want Verstappen is geboren en getogen in het Belgische Hasselt. Vorig seizoen reed Verstappen een indrukwekkende inhaalrace, waarbij hij in de eerste drie rondes al vanaf de zesde positie (dankzij een gridstraf) opstoomde naar een derde positie.