Vlaggen Formule 1

Artikel • F1 nieuws • Leestijd: 3 min

Alle vlaggen in de Formule 1

De Formule 1 heeft in rap tempo Nederland veroverd, en dat is natuurlijk grotendeels te danken aan Max Verstappen. Zijn indrukwekkende zegereeks zorgt voor volle oranje tribunes en miljoenen kijkers bij elke Grand Prix. De populariteit van de autosport is nog nooit zo groot geweest! Maar terwijl de bolides voorbij razen, zie je tijdens een race regelmatig vlaggen wapperen langs de baan. Van groen tot zwart – iedere vlag vertelt een ander verhaal. Maar wat betekenen al die vlaggen eigenlijk? En wanneer worden ze gebruikt? In dit artikel duiken we in de wereld van de F1-vlaggen, zodat jij tijdens de volgende race precies weet wat er speelt op de baan.

Zwart-wit geblokte vlag

De bekendste vlag van allemaal is de zwart-wit geblokte vlag. Het zal je niet verbazen dat het om de finishvlag gaat. In de laatste ronde wordt er met de finishvlag gezwaaid tot alle auto’s de finishlijn hebben gepasseerd.

Groene vlag

Zodra een opwarmronde start of er een incident is geweest kan de groene vlag langskomen in de Formule 1. De groengekleurde vlag heeft een duidelijk doel en geeft aan dat het circuit vrij is. Er zijn geen problemen en de coureurs kunnen hun weg vervolgen.

Gele vlag

Er kan veel misgaan tijdens een Grand Prix en het komt dan ook regelmatig voor dat er met de gele vlag moet worden gezwaaid. Zodra je een gele vlag ziet wapperen langs de baan, weet je dat er gevaar dreigt. En dan is het oppassen geblazen! Coureurs moeten meteen hun snelheid minderen en extra scherp zijn op wat er komen gaat. Maar er zit een verschil tussen een enkele en een dubbele gele vlag. Er ligt iets op het circuit dat risico’s met zich meebrengt, bijvoorbeeld brokstukken of een stilgevallen auto. Inhalen is niet toegestaan en de snelheid moet omlaag. Focus en voorzichtigheid staan voorop. Bij een dubbele gele vlag is het echt menens. Denk aan een crash of een volledig geblokkeerde baan. Coureurs moeten klaar zijn om te stoppen. Ook kunnen er marshals op het circuit zijn, en die veiligheid staat altijd op één.

Rode vlag

De rode vlag ziet niemand graag langskomen tijdens een Grand Prix. De roodgekleurde vlag geeft namelijk aan dat het circuit te gevaarlijk is geworden om nog verder te kunnen rijden. Een ernstig ongeluk, zware regenval, er kunnen meerdere redenen zijn voor een rode vlag. In alle gevallen zal de wedstrijd worden stilgelegd bij een rode vlag.

Blauwe vlag

In de Formule 1 kan het verschil tussen coureurs snel oplopen. Er worden regelmatig coureurs op een complete ronde achterstand gezet door een auto. In dat geval krijgt de coureur een blauwe vlag te zien. Dat betekent dat de F1-coureur de andere auto moet laten passeren. Het negeren van een blauwe vlag kan consequenties hebben.

Zwarte vlag

De coureurs willen zeker geen zwarte vlag zien! Dat betekent namelijk dat een coureur is gediskwalificeerd. De desbetreffende F1-coureur moet direct terugkeren naar de garage en ligt uit de race.

Zwarte vlag (met oranje cirkel)

Het kan voorkomen dat een F1-coureur problemen krijgt met zijn auto, bijvoorbeeld door schade. De F1-wedstrijdleiding kan er dan voor kiezen om de zwarte vlag met oranje cirkel te zwaaien. De desbetreffende coureur moet dan direct een pitstop maken.

Rood/geel gestreepte vlag

Zodra er olie, water of andere gladmakende stoffen op het asfalt liggen, grijpt de wedstrijdleiding naar de rood/geel gestreepte vlag. Deze vlag waarschuwt coureurs voor een verraderlijk stuk circuit met mogelijk verminderde grip. Extra opletten dus in dat deel van de baan!

Diagonale zwart/witte vlag

Wanneer een coureur zich niet aan de regels houdt, bijvoorbeeld door agressief of onsportief rijgedrag, krijgt hij een officiële waarschuwing. Dat gebeurt met de diagonale zwart/witte vlag. Deze vlag betekent: dit is je laatste kans om je gedrag aan te passen, anders volgen er strengere straffen.

Witte vlag

De witte vlag duidt op een langzaam voertuig op het circuit. Denk aan een auto die met pech rijdt of een langzaam rijdend servicevoertuig. Voor de coureurs achter hem is het zaak om alert te zijn en zich voor te bereiden op een mogelijk plotseling snelheidsverschil.

F1-seizoen 2025

In 2025 gaat Max Verstappen een poging wagen om zijn wereldtitel te verdedigen. De Nederlander heeft te maken gekregen met sterke concurrentie. Bekijk de F1-favorieten of kom meer te weten over de F1 starttijden 2025!

Artikel geschreven door

Promoties
Bekijk alle

Sportsbook

FORMULE 1 PROFIT BOOST
BETCITY APP