back arrow

F1 Circuits

GP BAHREIN 2024

F1 Bahrein Grand Prix

Het woestijnstaatje Bahrein organiseert al sinds 2004 een F1 Grand Prix. Het Formula 1 GP circus slaat de tenten op in de buurt van Sakhir, dichtbij de hoofdstad Manam, waar het Bahrein International Circuit het lichtdecor is van een altijd spraakmakende race. Sinds 2004 is Bahrein altijd op de racekalender teruggekomen. Uitzondering hierop is het racejaar 2011, toen de GP F1 race vanwege onrusten tijdens de Arabische lente werd overgeslagen.

De openingsrace van het seizoen

De race in Bahrein is de openingsrace van het GP F1 seizoen. Net als vorig jaar ronken de motoren voor deze jaargang van het FIA Formula One World Championship voor het eerst op dit eiland op het Midden-Oosten. De aanleg van de baan startte in 2022 onder auspiciën van de kroonprins van Bahrein en naar het ontwerp van de Duitse architect Hermann Tilke. Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor andere racedoeleinden worden gebruikt, waaronder  dragraces. Er zijn mogelijkheden om de baan aan te passen in een 'endurance circuit'. In 2010 werd dit bij de GP F1 van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan. 70 duizend toeschouwers kunnen van de race genieten.

Tijden GP Bahrein

Bahrein opent dit jaar het F1-seizoen. De eerste vrije training van het seizoen vindt plaats op schrikkeldatum 29 februari en mondt uiteindelijk uit in een race op 2 maart. Net zoals de tweede race van het jaar (in Saoedi-Arabië) vindt de openingsrace in de meeste tijdzones plaats op zaterdag in plaats van zondag. Het complete overzicht van de starttijden GP Bahrein: Donderdag 29 februari

Vaardigheden

Het circuit in Bahrein is zeer gevarieerd en daarom een goede eerste test. Op de drie lange rechte stukken kunnen de wagens met veel vermogen voor de verschillende zorgen, terwijl in het tweede gedeelte van het circuit technische vaardigheden van de coureurs worden verwacht. In deze bochtige sectie zitten doordraaiers verwerkt en worden de stop-and-go skills getest. Bahrein heeft grote uitloopstroken, waardoor inhalen wordt aangemoedigd en er best een aanvallende strijd kan ontstaan. In totaal telt een lap 5,4 kilometer en moeten de coureurs er 57 ronden uitpersen. In combinatie met de hoge temperatuur en het grove asfalt is daarom de bandenstrategie zeer belangrijk, want deze verre van ideale omstandigheden zorgen voor een snelle slijtage. De Grand Prix start in Bahrein terwijl het nog licht is. Pas na zonsondergang is de finish. De race wordt hierdoor verreden onder kunstlicht. Vele duizenden lampen zorgen voor voldoende licht. Om er voor te zorgen dat de F1 coureurs geen last hebben van opstuivend woestijnzand is het parcours behandeld met een speciaal goedje.

Prestaties Max Verstappen GP Bahrein

Max Verstappen hoopt op zijn tweede eerste plaats in Bahrein. De regerend wereldkampioen reed deze Arabische race tot nu toe tien keer, maar het duurde heel lang voordat hij hier als eerste eindigde. Dat was vorig seizoen, toen hij de race eindelijk domineerde. In 2020 en 2021 kwam onze Nederlandse inbreng niet verder dan de tweede plaats.  Lewis Hamilton is sterkhouder in Bahrein. Hamilton wist zich in het verleden altijd als beste getest in het Midden-Oosten. Hij maakte op één na alle versies van deze F1 GP mee. Vijf keer won de Brit de hoogste podiumplek, twee keer werd hij tweede en vier keer werd hij derde. Hamilton moest de vorige editie genoegen nemen met een vijfde plek.