back arrow

SPORT

Wanneer is de loting van het EK 2024?

Laatste update 13-02-2024

5 min leestijd

promotional image

In aanloop naar het EK voetbal 2024 is er natuurlijk ook een loting. De loting bepaalt welke deelnemende landen elkaar in de groepsfase treffen en in gastland Duitsland strijden om de plekken in de play offs. In dit artikel vind je alle informatie over de loting van het EK 2024, zoals wanneer de loting begint, hoe de loting voor het EK precies werkt, hoe de loting voor het Nederlands elftal uit kan pakken en meer.

Wanneer is de loting EK 2024?

De loting van het EK 2024 in Duitsland vindt plaats op 2 december 2023. Er wordt geloot in Hamburg, in gastland Duitsland. Daar worden de 24 deelnemende landen, die over zes potten zijn verdeeld, ingedeeld in zes groepen (poules) van elk vier landen. Vaak wordt er geloot door bekende (ex)voetballers en is de loting EK 2024 voetbal live te volgen. Na afloop van de loting kan volop gesproken worden over de titelkansen van Nederland. De indeling van de poules is namelijk erg belangrijk voor het verloop van het toernooi.

Potindeling EK loting 2024

Eerst was er een virtuele potindeling, omdat de definitieve potindeling tijdens de kwalificatie nog niet bekend was. Nu de EK kwalificatie helemaal is afgelopen, zijn de landen in pot 1, pot 2 en pot 3 definitief bekend. De deelnemende landen worden verdeeld over vier potten voor de loting voor het EK 2024. De tien groepswinnaars krijgen voorrang bij de verdeling over de potten. Dit zijn de groepswinnaars Spanje, Frankrijk, Engeland, Turkije, Albanië, België, Hongarije, Denemarken, Roemenië en Portugal. Ook de nummers twee van de EK kwalificatie gaan naar het EK 2024 voetbal, in tegenstelling tot de nummer laatst op de ranglijst. Nederland komt door hun prestaties en behaalde punten in de wedstrijden tijdens de kwalificatiereeks bij de EK loting in pot 3 terecht. Dat betekent dat Oranje bij de loting in theorie een lastige poule voorgeschoteld kan krijgen. Een poule met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is bijvoorbeeld mogelijk. Echter kan het ook zo zijn dat de loting Nederland wat mindere tegenstanders gunt, zoals Albanië. Ook de winnaar van de Nations League play offs in Divisie C behoort nog tot mogelijke tegenstanders. Er zijn in totaal vier potten, met zes deelnemers per pot. De potindeling voor de loting EK 2024 is als volgt:
  • Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België, Engeland
  • Pot 2: Hongarije, Turkije, Denemarken, Albanië, Roemenië, Oostenrijk
  • Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Kroatië
  • Pot 4: Servië, Italië, Zwitserland, Winnaar play offs 1, Winnaar play offs 2, Winnaar play offs 3
Deze potten zijn nog niet compleet. De play offs moeten nog gespeeld worden. Deze worden gespeeld door landen die tijdens de kwalificatie voor het EK 2024 net tekort kwamen. Hier komen dus drie winnaars uit. Deze drie winnaars gaan ook mee in de loting voor het Europees Kampioenschap 2024 voetbal. Opvallende afwezige namen in de loting zijn Ierland, Zweden, Noorwegen en Letland. Op vorige toernooien waren Ierland, Zweden, Noorwegen en Letland er wel bij. Nederland zit dus in pot 3 bij de loting EK 2024. Dat betekent dat er uit pot 1, pot 2 en pot 4 landen worden ingedeeld om in de groepsfase van het EK 2024 tegen Nederland te spelen. Nederland kan geen andere landen uit pot 3 treffen tijdens de loting.

Groepsfase EK 2024

Na de loting EK 2024 worden de deelnemende landen in 6 groepen (ook wel poules genoemd) ingedeeld: Groep A, Groep B, Groep C, Groep D, Groep E en Groep F. Het is op dit moment nog niet duidelijk in welke groep Nederland tijdens de loting wordt ingedeeld. Dat kan dus Groep A worden, maar ook zomaar Groep F. Dit heeft niets te maken met of landen in pot 1, pot 2, pot 3 of pot 4 ingedeeld zijn. Hoe de groepen worden verdeeld, is pas na de loting bekend. Er is altijd veel speculatie over de verdeling van de groepen en wie er tegen Nederland wordt geloot.

Gastland Duitsland

Van alle deelnemende landen aan het EK 2024 was gastland Duitsland als eerste (en enige) zeker van een plek in pot 1. Als gastland is Duitsland automatisch gekwalificeerd en heeft het ook direct een plek in de hoogste pot voor de loting voor het EK 2024 voetbal. Dat betekent dat er in pot 1 nog maar plek is voor 5 landen, omdat er in elke pot zes landen worden geplaatst.

Wanneer begint het EK 2024?

De eerste aftrap van de groepsfase van het EK 2024 in Duitsland vindt plaats op vrijdag 14 juni. Echter zijn er enkele landen die in maart 2024 nog een play off moeten spelen. In deze play off strijden de landen voor een laatste ticket naar het EK. In maart 2024 worden de laatste landen van het EK 2024 voetbal dus bekend. De drie winnaars worden in pot 4 geplaatst, bij Italië, Servië en Zwitserland. De landen die aan deze play offs meedoen zijn: Wales, Finland, Polen, Estland, Bosnië en Herzegovina, Israël, IJsland, Georgië, Luxemburg, Griekenland en Kazachstan.

Speelschema EK 2024

Het speelschema voor het EK 2024 is inmiddels al bekend, maar we weten pas na de EK loting wanneer bepaalde landen moeten spelen.