back arrow

EK 2024 | POULES

Poule B EK 2024

Wedstrijden en Speelschema Poule B EK 2024

Als we al van een poule des doods mogen spreken bij het Europees Kampioenschap voetbal 2024, dan is het poule B. Drie van de vier deelnemers in deze poule zijn echte toernooiploegen en kunnen hoge ogen gooien.

Stand Groep B EK 2024

Albanië

Albanië kunnen we eigenlijk al bij voorbaat schriftelijk afdoen en naar huis sturen. Het wordt pas het tweede Europees kampioenschap van het land, nadat het eerder in 2016 de groepsfase niet overleefde. Bondscoach Sylvinho staat sinds begin vorig seizoen aan het roer van het land. De Braziliaan houdt van vastigheid en heeft een vaste kern van acht spelers waar hij vaak op leunt. Albanië eindigde op gelijke hoogte met Tsjechië in de poule, maar moest op basis van het doelpuntensaldo genoegen nemen met de tweede plek. Sterspeler en oud-Vitesse-spits Armando Broja is er bij om de Albaniërs nog iets van hoop te geven op een goede eindrangschikking, maar ga er maar vanuit dat de winnaar van de poule ergens anders vandaan komt.

Spanje

Wat te denken van Spanjea. La Roja staat voor de twaalfde keer op een EK en won het toernooi al drie keer. De laatste keer was weliswaar in 2012. Spanje ging met twee vingers in de neus door het kwalificatietoernooi. Uit de acht duels haalde het 21 punten en eindigde het als groepshoofd. Weerstand was er met tegenstanders als Cyprus en Georgië dan ook nauwelijks. De ploeg wordt sinds begin vorig jaar geleid door Luis de la Fuente.

Italië

Ook de Italianen hebben een nieuwe bondscoach in de vorm van Luciano Spalletti. De succestrainer van Napoli staat sinds september 2023 aan het roer bij de Azzurri, die voor de elfde keer aantreden op een EK. De Italianen doen dat dit keer als regerend kampioen, nadat ze de editie van 2020 winnend af wisten te sluiten. De Zuid-Europese equipe had echter moeite zich te kwalificeren. Pas op de laatste speeldag werd kwalificatie afgedwongen met een 0-0 gelijkspel tegen de Oekraïne. Italië werd ternauwernood tweede in de groep en meldt zich met de hakken over de sloot in Duitsland. De ploeg doet dat overigens zonder sterkhouder Tonali, die geschorst is voor zijn betrokkenheid bij een gokschandaal.

Kroatië

De meest intrigerende ploeg uit deze poule is wellicht Kroatië. Kroatië werd tweede in zijn kwalificatiegroep. Met vijf overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen eindigde het land tweede achter Turkije. De ploeg kwam nog nooit ver op een EK, maar heeft met de laatste twee wereldkampioenschappen laten zien wel degelijk met de wereldtop mee te kunnen. Bij de WK’s in 2018 en 2022 eindigde de ploeg van bondscoach Zlato Dalic telkens op het podium. Luka Modric is het cement van deze ploeg en behoort nog altijd tot een van de beste voetballers ter wereld.

Relevante artikelen

thumbnail

Munchen

Oktoberfest + Allianz Arena + Marienplatz = München!

5 min leestijd

thumbnail

Groep D EK 2024

Poule D EK 2024

De poule van Nederland, samen met Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de Play Offs!

5 min leestijd