EK 2024

Jetzt geht's wieder los! Het EK 2024 is van start. In Duitsland strijden 24 landen om de EK-titel. Voetballiefhebbers hoefden slechts 1,5 jaar te wachten na het WK van 2022. Onze oosterburen, Duitsland wel te verstaan, hebben de eer het EK voetbal 2024 te organiseren. Het EK 2024 is de 17e editie van het Europees Kampioenschap voetbal en de tweede keer dat Duitsland het toernooi organiseert. Veel mensen herinneren zich het EK voetbal in '88 nog wel. Nederland werd Europees Kampioen onder leiding van Rinus Michels en Marco van Basten. Uitspraken als 'voetbal is oorlog' kwamen van Michels en Van Basten scoorden dé volley tijdens het EK. Wij hebben er in ieder geval weer ontzettend veel zin in. Met vrienden, buren of nieuwe vrienden in de kroeg: Nederland kleurt weer oranje deze zomer. Het voetbal in Duitsland leeft natuurlijk enorm, net als bij BetCity! We hebben een complete hub voor alle liefhebbers gecreëerd. Hier vind je alle informatie rondom het EK voetbal 2024. De speelsteden, het speelschema, de topscorers en nog veel meer. Natuurlijk schrijven wij ook voorbeschouwingen, van de groepsfase en de achtste finale tot de finale!

Informatie EK voetbal 2024

Het EK 2024 telt 24 deelnemers en loopt van 14 juni tot en met 14 juli. In deze maand worden er 51 wedstrijden gespeeld, dus voor de voetballiefhebber is er iedere dag wel wat wils. De halvefinalisten voor het EK 2024 zijn bekend: Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland. De bookmakers geven Oranje de kleinste kans om het Europees Kampioenschap te winnen. Een eindzege van het Nederlands elftal levert je 5.50 keer je inzet op. Spanje is met 3.00 keer je inzet de grootste kanshebber om het EK 2024 te winnen. Engeland en Frankrijk volgen met respectievelijk 3.50 en 3.75 keer je inzet. Wedden op het EK 2024 doe je bij BetCity! Liever een stukje terug in de geschiedenis? Lees alles over de historie van het EK. Ook hebben wij het complete prijzengeld EK 2024 voor je op een rijtje gezet.

Finale EK 2024

Zondagavond (14 juli 2024) waren alle ogen gericht op de EK Finale 2024! In het Olympiastadion in Berlijn streden Spanje en Engeland tegen elkaar voor de Europese titel. Maar liefst 65.600 toeschouwers waren getuige van de Spaanse overwinning op het Europees Kampioenschap in Duitsland.
In de 1e helft waren beide landen nog zoekende. De Spanjaarden noteerde 66% balbezit, maar wist amper kansen te creëren. Vlak voor rust was het juist Engeland dat de beste kans kreeg. Een schot van Phil Foden werd gekeerd door doelman Unai Simón. De eerste 45 minuten leverde amper spektakel op, maar dat kan niet worden gezegd over de 2e helft.
Spanje kwam namelijk in de 47e minuut al tot scoren. De openingstreffer in de EK Finale kwam op naam van Nico Williams. De vleugelaanvaller van Athletic Bilbao scoorde uit een assist van het groeibriljantje Lamine Yamal. De Spanjaarden kregen vervolgens nog meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden. Dat gebeurde niet en aan de andere kant was het plotseling wel raak.
In de 73e minuut scoorde het talent Cole Palmer de belangrijke gelijkmaker. De speler van Chelsea twijfelde geen moment en schoot een afstandsschot tegen de touwen. Een verlenging leek aanstaande, maar kwam er niet. Een fijne voorzet van Marc Cucurella kwam voor de voeten van Mikel Oyarzabal terecht. De spits van Real Sociedad schoot de bal koeltjes achter Jordan Pickford. Spanje won met 2-1 en wist voor de 4e keer de EK titel te veroveren!
promotional image

Veelgestelde vragen over het EK 2024

EUROPEES KAMPIOENSCHAP VOETBAL

Het Europees Kampioenschap voetbal is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Georganiseerd door de UEFA en dit jaar wordt het compleet gespeeld in Duitsland. Sinds maart 2023 zijn de EK-kwalificaties gespeeld, en de play-offs in maart 2024. Vanuit de play-offs kwalificeerden Polen, Oekraïne en Georgië zich nog voor het EK 2024. Het EK 2024 vindt plaats in tien verschillende speelsteden. Zoals gebruikelijk is Duitsland als gastland automatisch gekwalificeerd en neemt Duitsland het in groep A op tegen Schotland, Hongarije en Zwitserland. De tien speelsteden organiseren allemaal minstens 3 wedstrijden, en veel organiseren ook nog een achtste finale.

Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal plaatste zich zonder franje, maar toch enigszins gemakkelijk in de kwalificatie voor het EK 2024. Ons Oranje neemt het in groep D op tegen Oostenrijk, Frankrijk en Polen. Nederland speelt hun wedstrijden in het Volksparkstadion, de Red Bull Arena en het Olympiastadion. Leuke stadions, want in Hamburg won het Nederlands Elftal de halve finale in '88 en in Berlijn wordt de finale van het EK 2024 gespeeld.

EK Voetbal in Duitsland

Duitsers en toernooien: een gouden combinatie. Toch? De Duitsers wonnen het EK voetbal al drie keer en het WK zelfs al vier keer. Het Nederlands Elftal zet daar een keer winst van het EK voetbal tegenover, namelijk in '88 in Duitsland. We geloven niet zo in wishful thinking, maar wie weet...kan Nederland het EK 2024 winnen? Het Europees Kampioenschap voetbal 2024 wordt dus door Duitsland georganiseerd en vindt plaats in tien speelsteden. Nederland is ingedeeld in groep D. Tijdens het vorige (corona) EK voetbal, werd Nederland in de achtste finale uitgeschakeld door Tsjechië. De Tsjechen doen ook mee aan het EK 2024 en zijn in poule F gekoppeld aan Portugal, Turkije en Tsjechie. Nederland speelde de eerste wedstrijd op het EK 2024 op zondag 16 juni om 15:00 uur tegen Polen. Deze ontmoeting werd dankzij een late treffer van Wout Weghorst met 1-2 gewonnen. Daarna spelen 'we' nog tegen Frankrijk en Oostenrijk op het Europees Kampioenschap voetbal 2024. De laatste wedstrijd van het EK voetbal 2024 wordt gespeeld op 14 juli in Berlijn. Dan wordt dus de Europees Kampioen bepaald en kan de nieuwe kampioen juichen!

Eerste ronde EK 2024

De kop is eraf! De eerste speelronde van het EK 2024 zit erop en belooft veel voor het vervolg van het toernooi. Met gemiddeld 2,83 goals per wedstrijd was de eerste EK-ronde allesbehalve saai. Gastland Duitsland begon ijzersterk en won het openingsduel overtuigend van laagvlieger Schotland. De Schotten werden met 5-1 van de mat gespeeld en de uitblinker in deze wedstrijd was supertalent Jamal Musiala. Ons eigen Oranje wist ook te winnen, al was dat iets minder overtuigend. Na 82 minuten spelen tegen Polen stond er een tussenstand van 1-1 op het scorebord, maar toen schoot ons goudhaantje Wout Weghorst met zijn eerste balcontact de winnende 1-2 tegen de touwen. Favorieten Engeland en Portugal wisten minder te overtuigen, zo wonnen deze landen respectievelijk met 0-1 van Servië en 2-1 van Tsjechië. Spanje maakte in de 'Poule des Doods' een goede indruk, zo werd het ervaren Kroatië met Ajacied Josip Šutalo in het hart van de verdediging met 3-0 aan de kant gezet. In dezelfde groep won Italië nipt met 2-1 van Albanië. Outsider België ging in de eerste ronde van het EK 2024 op wonderbaarlijke wijze onderuit tegen notabene Slowakije (0-1).

Tweede ronde EK 2024

De tweede ronde van het EK 2024 zit er alweer op en het is genieten geblazen op de Duitse voetbalvelden. Slechts één wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel en dat was uitgerekend die van Oranje. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman wist redelijk eenvoudig stand te houden tegen het sterke Frankrijk. Een voordeel voor het Nederlands elftal was dat Kylian Mbappé niet mee kon doen; hij zat 90 minuten op de bank door een neusblessure. Al met al staat Nederland er erg goed voor na twee wedstrijden en is de ploeg zo goed als zeker van de volgende ronde. Verder boekte gastland Duitsland een vrij eenvoudige 2-0 zege op Hongarije. De Hongaren zagen in de extra tijd van de eerste helft nog een doelpunt afgekeurd worden, maar verder hadden ze weinig in te brengen. Daarnaast pakten de Portugezen ook de volle buit tegen Turkije. Bernardo Silva schoot vroeg in de wedstrijd raak en kort daarna volgde een enorme blunder van de centrale verdediger van de Turken; Akaydin speelde een no-look terugspeelbal en verschalkte zijn eigen doelman. Dit was alweer het zesde eigen doelpunt dit EK, maar ongetwijfeld ook de meest knullige. In de tweede helft zorgde Bruno Fernandes, op aangeven van Cristiano Ronaldo, voor 3-0 en dit was tevens de eindstand. Er waren ook grote landen die tegenvielen. Zo kwam Engeland niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Denemarken. De ploeg van Gareth Southgate komt nog niet helemaal uit de verf dit EK en supporters hekelen de defensieve speelwijze van de trainer. Ook Kroatië kon niet overtuigen in de Balkan-derby tegen Albanië. De Albanezen stonden zelfs een groot gedeelte van de wedstrijd voor, totdat de Kroaten in de 74e en 76e minuut scoorden. De winst leek binnen voor de ploeg van sterspeler Modric, maar in de 95e minuut trok Albanië de stand toch weer gelijk. Al met al wordt het nog een heel spannende strijd in de derde ronde van het EK voetbal 2024.

Derde ronde EK 2024

In de derde speelronde van de groepsfase vielen de beslissingen. Het gastland Duitsland en Zwitserland verzekerden zich met een gelijkspel van de achtste finales op het EK 2024. Op de maandagavond won Spanje met een minimaal verschil van de Albanese ploeg. Het spektakel was te bewonderen bij de wedstrijd tussen Kroatië en Italië. Na een doelpunt van Luka Modric leek het doek te vallen voor de regerend Europees kampioen. Echter dankzij een treffer van Mattia Zaccagni in de 98e minuut werden de Italianen gered! In Groep C wisten drie landen een plekje te veroveren in de achtste finale. Engeland werd niet geheel verrassend groepswinnaar, gevolgd door het sterke Denemarken. Slovenië ging als één van de beste nummers 3 door naar de volgende ronde. Nederland moest ook genoegen nemen een 3e plek en kende vervolgens een gunstige loting. Oostenrijk pakte de groepswinst in Groep D, gevolgd door één van de favorieten Frankrijk. In Groep E pakte Roemenië de winst, terwijl de Rode Duivels genoegen moesten nemen met de 2e plaats. Slowakije pakte eveneens een ticket voor de knock-outfase. Het doek viel verrassend voor Oekraïne. Natuurlijk wist ook Portugal een ronde verder te komen als groepswinnaar in Groep F. Turkije eindigde knap op de 2e plaats. De grootste verrassing was de winst van Georgië op Portugal, waardoor ook de debutant op het EK een ronde verder wist te komen.

Achtste finale EK 2024

Zaterdag 29 juni 2024 werd er begonnen aan de achtste finales op het EK 2024. Zwitserland en Italië mochten het spits afbijten. De Zwitserse ploeg won overtuigend met 2-0 van de onthutsend zwakke opponent. Later op de avond wist Duitsland een degelijke 2-0 overwinning te boeken op het stugge Denemarken. Een dag later wisten ook Engeland en Spanje de kwartfinale te bereiken op het eindtoernooi. Engeland scoorde pas in de 95e minuut de gelijkmaker (1-1) binnen tegen Slowakije. Dankzij een prachtige omhaal van Jude Bellingham mocht de ploeg zich opmaken voor de verlenging, waarin Harry Kane slechts 1 minuut nodig had om de 2-1 eindstand op het scorebord te brengen. Spanje wist met maar liefst 4-1 te winnen van Georgië. De maandagavond (1 juli) kende ook geen verrassingen. Frankrijk won ternauwernood met 1-0 van de Belgen, dankzij een eigen doelpunt van Jan Vertonghen. Later op de avond liep Portugal over Slovenië heen, maar de ploeg vergat te scoren. Na strafschoppen (3-0) mochten de Portugezen alsnog feestvieren. Dinsdagavond moest Oranje het opnemen tegen Roemenië. Het Nederlands elftal wist vrijwel direct duidelijk te maken dat er weinig te halen viel. Dankzij doelpunten van Cody Gakpo en Donyell Malen (2x) bereikte Nederland de kwartfinale. Daarin treft het Turkije. De Turken wonnen namelijk enigszins verrassend met 1-2 van Oostenrijk!

Kwartfinale EK 2024

Vorige week vrijdag stonden de eerste kwartfinales op het programma. De voetballiefhebbers konden direct genieten van twee topwedstrijden op het EK 2024. Spanje en Duitsland stonden tegenover elkaar in Stuttgart. De Spanjaarden hadden het betere van het spel, maar het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Uiteindelijk won de Spaanse ploeg alsnog met 2-1, dankzij een doelpunt van Mikel Merino in de 119e minuut. Later op de avond mochten Portugal en Frankrijk gaan uitvechten wie de volgende halvefinalist zou worden op het Europees Kampioenschap. Na 120 minuten stond er nog altijd een 0-0 gelijkspel op het scorebord. De ploegen moesten zich gaan klaarstomen voor de strafschoppenreeks. Frankrijk won de penaltyreeks met 3-5. Enkel de Portugees João Félix faalde vanaf de strafschopstip. Zaterdagavond speelde Engeland en Zwitserland tegen elkaar in de Merkur Spiel-Arena. Lange tijd leek het duel in een 0-0 gelijkspel te gaan eindigen. Beide landen kwamen echter in de 2e helft nog een keer tot scoren. Ook in de halve finale tussen Engeland en Zwitserland moesten strafschoppen de beslissing brengen. De Engelse spelers waren koelbloedig en wonnen de penaltyreeks met 5-3. Nederland wist zich ook te plaatsen voor de halve finales op het EK 2024. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwalificeerde zich na 20 jaar weer voor de halve finale op het Europees Kampioenschap. Ondanks een achterstand bij rust (0-1), wist Nederland zijn rug te rechten. Dankzij een doelpunt van Stefan de Vrij kwam Oranje weer op gelijke hoogte met Turkije. De bevrijdende 2-1 was te danken aan een eigen doelpunt van Mert Müldür. De Turken stelden alles in het werk om een verlenging uit het vuur te slepen, maar Oranje wist de storm te overleven.

Halve finale EK 2024

De halve finales zijn achter de rug! Dinsdagavond mochten Spanje en Frankrijk het spits afbijten in München. De Spanjaarden begonnen als grote favoriet aan de halve finalewedstrijd. Het was alleen Frankrijk dat al vroeg in de wedstrijd de voorsprong wist te grijpen. Dankzij een doelpunt van Randal Kolo Muani in de 9e minuut leek er een verrassing in de maak. De Franse selectie kon niet lang van zijn voorsprong genieten. In de 21e minuut was het de 16-jarige groeibriljant Lamine Yamal die met een geweldig afstandsschot de gelijkmaker op het scorebord wist te zetten. Amper 4 minuten later kwam Spanje zelfs op een voorsprong, dankzij een fraaie actie van Dani Olmo. Beide landen kwamen niet meer tot scoren. Spanje kwalificeerde zich daardoor voor de EK Finale 2024! Woensdagavond was het de beurt aan het Nederlands elftal. Rond de 110.000 supporters reisde af naar Dortmund om de ploeg van Ronald Koeman te steunen. In de 7e minuut mochten de fans al direct een gat in de lucht springen. Een krachtig en geplaatst afstandsschot van Xavi Simons leverde Oranje een voorsprong op. De vreugde was immens, maar het doelpunt bracht de Engelse voetbalmachine opgang. Engeland noteerde in de 18e minuut al de gelijkmaker. Harry Kane mocht aanleggen vanaf elf meter, dankzij een wat gemakkelijk gegeven strafschop. De Engelse ploeg zocht nog voor het rustsignaal naar een voorsprong, maar de ploegen gingen met een 1-1 gelijkspel de kleedkamer in. In de 2e helft waren de landen aan elkaar gewaagd. De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging. Dat gebeurde niet, want Ollie Watkins wist in de 91e minuut met een flitsend schot de 1-2 te noteren. De EK-droom viel in duigen voor Oranje!

Knock out-fase EK 2024

Na de groepsfase volgt uiteraard de knock-outfase. Deze is verdeeld over 8 achtste finales, 4 kwartfinales, 2 halve finales en de grande finale. Dat betekent dat er 16 van de 24 deelnemers doorgaan naar de knock-outfase op het EK 2024. De halve finales van het Europees Kampioenschap worden gespeeld in de Allianz Arena (in München) en in de Merkur Spiel-Arena (in Düsseldorf). Met name dit laatste stadion is opvallend, gezien de 'lage' capaciteit van 54.600 stoeltjes. Dankzij deze capaciteit is het stadion het op drie na kleinste stadion van het EK voetbal.

Informatie EK 2024

Op deze overzichtelijke content-hub hebben wij alle informatie rondom het EK 2024 voor je verzameld. Alle speelsteden, maar ook een overzicht van de kwalificatie, alle poules en zelfs de topscorers hebben we voor je gebundeld. Zo dragen we samen bij om jullie als voetballiefhebbers slimmer te laten spelen. Meer interesse in informatie over EK 2024-tickets of de EK 2024-bal? Ook dat hebben we voor je verzameld!

EK 2024

Gastland Duitsland opende het EK 2024 op 14 juni met een 5-1 overwinning op Schotland. Precies één maand later, op 14 juli 2024, vindt de finale van het Europees Kampioenschap plaats. De laatste groepswedstrijd van het EK voetbal wordt gespeeld op woensdag 26 juni 2024. De aanwezigheid van Albanië is toch wel dé verrassing van het EK 2024. Ja, nu al. Want dat zij zich wisten te plaatsen is al een prestatie an sich te noemen, maar hoe ver schoppen zij het? Het ligt in de lijn der verwachting dat de groepsfase het eindstation is, maar wellicht de achtste finale? In poule B zijn zij met Spanje, Kroatië en Italië duidelijk de underdog tijdens het EK voetbal. De slogan van het toernooi is Vereint im herzen europas, oftewel: United by Football. Dit wilt de UEFA graag uitstralen, als een stukje maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid. Verder blijft de UEFA natuurlijk altijd weg van politiek tijdens het EK voetbal in Duitsland. Alle informatie over de favorieten EK 2024 lees je natuurlijk op Club BetCity, hét platform voor de slimme spelers.

Sociaal maatschappelijk verantwoord EK 2024

Het wordt steeds belangrijker: MVO, of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je kunt het zien aan alle spotjes tegen racisme, discriminatie of voor klimaatbewustzijn. De UEFA is hier volop mee bezig. Omdat het Europees Kampioenschap voetbal 2024 een enorm evenement is met enorme media-aandacht, is het EK 2024 ook het uitgelezen moment om bewustzijn te vergroten. De slogan van het EK voetbal 2024 is dan ook 'United by Football. Vereint im Herzen Europas', of in het Nederlands: 'Verenigd door voetbal. Verenigd in het hart van Europa'. Hiermee wil het gastland Duitsland nogmaals benadrukken dat de Europese Unie een eenheid is en dat voetbal verbroedert. Van Ierland tot Albanië en van Spanje tot Zweden: iedereen hoort erbij. Het Nederlands Elftal is ook met maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid bezig. Eerder al sprak het team zich uit tegen racisme in het algemeen. In juni 2024 zal het Nederlands Elftal ongetwijfeld de boodschap van de Duitsers steunen. In iedere speelstad, stadion, of stadions, zal de boodschap te zien zijn. Tot en met de laatste wedstrijd op 14 juli in Berlijn van het EK 2024.