back arrow

EK 2024 | POULES

Poule E EK 2024

Wedstrijden en Speelschema Poule E EK 2024

Is de Gouden Generatie van België ten einde of hebben de Nederlandse zuiderburen nog één uniek en succesvol toernooi in de mars? Het is de hamvraag in poule E, die naast België ook uit Slowakije, Roemenië en Oekraïne bestaat. Laatstgenoemde wist zich op het nippertje te plaatsen via de play-offs.
Speelstad
Datum & tijd
Thuis
Uit
Score
17/6/24 18:00u
België
Slowakije
...
21/6/24 15:00u
Slowakije
Oekraïne
...
22/6/24 21:00u
België
Roemenië
...
26/6/24 18:00u
Slowakije
Roemenië
...
26/6/24 18:00u
Oekraïne
België
...

Stand Groep E EK 2024

promotional image

België

Het laatste grote toernooi van de Belgen verliep dramatisch. De Rode Duivels eindigden op het Wereldkampioenschap van 2022 in Qatar als derde in de poule en mochten linea recta naar huis. Heel België hoopt dat de streken van bondscoach Domenico Tedesco de vruchten afwerpen. Onder de bondscoach is er een verjonging gaande en is het tactische plan aangepast, alhoewel Kevin de Bruyne als spelmaker wel in de plannen blijft voorkomen. De eerste tekenen van eerherstel zijn er in ieder geval. België werd makkelijk groepswinnaar in een poule met Oostenrijk, Zweden, Estland en Azerbeidzjan en zou ook in groep E geen grote problemen moeten ervaren.

Roemenië

De strijd om de tweede plek lijkt dan ook veel interessanter. Roemenië lijkt hiervoor de beste papieren te hebben, alhoewel de Roemenen in de kwalificatie op geen enkele manier werden getest. Met tegenstanders als Zwitserland, Israël, Kosovo, Andorra en Wit-Rusland plaatste Roemenië zich vrij makkelijk. De zoon van de iconische Gheorge Hagi, Ianis, maakt tijdens dit EK zijn opwachting. Met hem aan de zijde probeert Roemenië de beste prestatie op een Europees kampioenschap ooit eer aan te doen. Tijdens het EK 2000 reikte het land tot aan de kwartfinales, alvorens het naar huis werd gestuurd. 

Slowakije

Slowakije is ook nog zo een interessante ploeg om voor die tweede plek in aanmerking te komen. Na 2016 en 2020 keert de ploeg voor de derde keer op rij terug op het EK met de intentie om de hoogst behaalde plek uit de geschiedenis (de achtste finale in 2016) minimaal te evenaren. De Slowaken hadden in de kwalificatie het geluk aan de zijde met een uitermate zwakke poule, waar alleen het onaantastbare Portugal een tegenstander van formaat was. Uiteindelijk ging Slowakije moeiteloos door als tweede, maar dat is ook niet verrassend met tegenstanders Luxemburg, Liechtenstein, IJsland en Bosnië en Herzegovina.

Oekraïne

De underdog in deze groep is ongetwijfeld Oekraïne. Het in oorlog verkerende land wist zich op de valreep nog te plaatsen via de play-offs. Dat de Oekraïners veerkracht kunnen tonen is een ding dat zeker is. In de allesbeslissende wedstrijd tegen IJsland wisten ze een 0-1 achterstand om te buigen naar een 2-1 overwinning. En dat terwijl de wedstrijd door de bekende omstandigheden niet in eigen land kon worden afgewerkt. Bovendien beschikt het elftal over een aantal topspelers, waaronder Mudryk en aanvoerder Zinchenko.

Relevante artikelen

thumbnail

Dortmund

Industrie, bier, voetbal: dat is Dortmund!

5 min leestijd

thumbnail

Groep B EK 2024

De poules des doods? Met Spanje, Italië én Kroatië drie toplanden. We wensen Albanië ook veel succes, maar wie weet!

5 min leestijd