back arrow

EK 2024 | POULES

Poule F EK 2024

Wedstrijden en Speelschema Poule F EK 2024

In groep F heeft Portugal zich in een uitstekende positie gemanoeuvreerd op eer te doen aan de formidabele EK-prestaties van de afgelopen decennia. In 2016 werd de formatie in Frankrijk Europees Kampioen, in 2004 haalden ze de finale en in 1984, 2000 en 2012 verloor het in de halve finale. Het mag geen geheim zijn: Portugal is favoriet in poule F. Roberto Martínez moet het als nieuwe bondscoach alleen nog zien waar te maken..
Speelstad
Datum & tijd
Thuis
Uit
Score
18/6/24 18:00u
Turkije
Georgië
...
18/6/24 21:00u
Portugal
Tsjechië
...
22/6/24 15:00u
Play Off winnaar
Tsjechië
...
22/6/24 18:00u
Turkije
Portugal
...
26/6/24 21:00u
Tsjechië
Turkije
...
26/6/24
Georgië
Portugal
...

Stand Groep F EK 2024

promotional image

Portugal

Martínez begeleidde eerder de Rode Duivels tijdens het WK in Qatar, maar dat liep uit op een fiasco. Het is daarom te hopen dat hij beter matcht met de Portugezen. De Spanjaard haalde een 100% score in de kwalificatie met Portugal in een poule met Slowakije, Luxemburg, IJsland, Bosnië-Herzegovina en Liechtenstein. Met een doelsaldo van 36-2 zijn de messen in ieder geval geslepen in wat alom als het laatste Europese kampioenschap van topscorer Cristiano Ronaldo kan worden gezien.

Georgië

Zijn er ploegen die het Portugal in groep F moeilijk kunnen maken? Als er al weerstand komt in deze poule, dan zal het zeker niet komen EK-debutant Georgië. De winnaar van de play-offs mag niet verwachten een significante rol te spelen in deze groep en zal hoogstwaarschijnlijk dienen als een sparringpartner, met als enige impact mogelijk een beslissing over doelsaldo. Voor het land met de grote sterspeler Kvaratskhelia is de plaatsing voor het EK op zich al een prachtige prestatie.

Turkije

De strijd om de nummer 2 positie in deze poule gaat tussen Turkije en Tsjechië. De Turken wisten zich verrassend te plaatsen door in de poule boven Kroatië en Wales te eindigen. Het zorgt ervoor dat Turkije voor de zesde keer aantreden op een Europees kampioenschap. Het is een geduchte concurrent in de groep en kan het zeker Tsjechië lastig maken in de verdere prolongatie in het toernooi. Eerdere prestaties verraden dat Turkije het ver kan schoppen vanuit een underdogpositie. In 2008 haalden ze de halve finales, in 2000 haalden ze de kwartfinale door de Rode Duivels uit te schakelen.

Tsjechië

Tsjechië heeft een moeilijke start van het toernooi, want het opent op 18 juni in de Red Bull Arena tegen Portugal. Het chagrijn zit in het feit dat Tsjechië het niet eens tot winnaar van de kwalificatiepoule wist te schoppen. De Tsjechen moesten nota bene het nietige Albanië op basis van doelsaldo voorrang verlenen op de ranglijst. De armetierige aanvallende output tegen kleine voetballanden als Moldavië, Polen en de Faeröer Eilanden deed de ploeg de das om. Tsjechië moet boven zichzelf uitstijgen wil het tot grootse prestaties komen. De laatste keer dat het land een rol van betekenis speelde op een EK was in 2004, toen de ploeg uiteindelijk in de halve finale werd uitgeschakeld. In een ver verleden werd het tijdens één van de tien EK-deelnames Europees kampioen, maar dat is 48 jaar geleden (1976).

Relevante artikelen

thumbnail

Allianz Arena

De Allianz Arena is de thuisbasis van Bayern München en een van de podia voor het EK 2024.

5 min leestijd

thumbnail

Mercedes-Benz Arena

De Mercedes-Benz Arena is de thuisbasis van VfB Stuttgart en een van de podia voor het EK 2024.

5 min leestijd