back arrow

EK 2024

Kwalificatie EK 2024

Play-offs

Maar liefst 12 landen maken nog kans op een plekje op het EK 2024 en kunnen de laatste strohalm grijpen via de play-offs van de Nations League. Op basis van de prestaties in deze competitie zijn er 3 uitgestippelde routes, waarbij alle landen een halve finale spelen en eventueel nog een finale. De landen die hier aan mee doen zijn: Georgië, Polen, Wales, Estland, Finland, Oekraïne, IJsland, Israël, Bosnië en Herzegovina, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg. De 3 routes zijn als volgt:A. Polen, Wales, Estland en Finland. De winnaar van deze route komt in de groep van Oranje!B. Israël, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en IJsland.C. Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg. Update maart 2024: de winnaars zijn Polen, Oekraïne en Georgië en mogen dus naar het EK!

Kwalificatie EK 2024

Inmiddels zijn bijna alle wedstrijden voor de kwalificatie EK 2024 gespeeld. In totaal doen er 24 landen mee aan het Europees Kampioenschap, die zich hebben gekwalificeerd via 10 groepen. Inmiddels zijn er 21 deelnemers bekend en volgen er nog 3 landen die zich kunnen plaatsen via de Play Offs. Gastland Duitsland is automatisch gekwalificeerd.

EK kwalificatie

De EK kwalificatie reeks begon in maart 2023 en duurde tot en met november 2023. Via 10 poules waar in totaal 53 landen aan mee deden. Het Nederlands Elftal zat in de groep met o.a. Frankrijk en Griekenland en eindigde als tweede.

Deelnemers EK 2024

Alle deelnemers op een rijtje die zich hebben geplaatst via de kwalificatie EK 2024 en die dus mee zijn gegaan in de loting.
  • Groep A: Duitsland, Schotland, Hongarije, Zwitserland
  • Groep B: Spanje, Kroatië, Italië, Albanië
  • Groep C: Slovenië, Denemarken, Servië, Engeland
  • Groep D: Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen
  • Groep E: België, Slowakije, Roemenië, Oekraïne
  • Groep F: Turkije, Portugal, Tsjechië, Georgië
Onze bookmakers hebben alvast hun favorieten bepaald: Frankrijk en Engeland! Nederland speelt hun wedstrijden in Hamburg (Volksparkstadion), Berlijn (Olympiastadion) en Leipzig (RB Arena).

Kwalificatie Gr. A

Deze groep bestond uit Spanje, Schotland, Noorwegen, Georgië en Cyprus. Op voorhand leek het wel duidelijk dat Spanje de grote favoriet was en Schotland en Noorwegen moesten uitvechten wie er tweede werd. De Schotten wisten uiteindelijk 6 punten meer te verzamelen dan Erling Haaland & co en zo zien we Schotland terug op het EK 2024.

Kwalificatie Gr. B

De groep van Nederland, Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Ook hier was maar 1 échte favoriet: Les Bleus. Nederland moest proberen een goede tweede te worden, wat deels lukte: Nederland werd tweede, maar doordat Oranje tweemaal verloor van Frankrijk werden we ingedeeld in pot 3 van de loting.

Kwalificatie Gr. C

Met Engeland en Italië leek de eindstand van de poule al duidelijk, en zo geschiedde. Gevolgd door Oekraïne, Noord-Macedonië en Malta leek ook deze poule een makkie voor de toplanden. Italië echter had het nog best zwaar en speelde tweemaal gelijk en verloor tweemaal. De laatste wedstrijd tegen Oekraïne was beslissend: 0-0, waardoor Italië op doelsaldo tweede eindigde en zo mogen ze de titel verdedigen bij het EK 2024!

Kwalificatie Gr. D

De poule van Turkije, Kroatië, Wales, Armenië en Letland was niet meteen de meest aansprekende poule. Kroatië leek de grote favoriet, waarbij Wales en Turkije in aanmerkingen zouden komen voor plek 2. De Turken wisten echter te verrassen en eindigden bovenaan, terwijl Kroatië plek 2 innam.

Kwalificatie Gr. E

Poule E had geen echte toplanden: Albanië, Tsjechië, Polen, Moldavië en de Faeröer eilanden. Uiteindelijk wist Albanië toch wel verrassend bovenaan te eindigen, gevolgd door Tsjechië en Polen moet genoegen nemen met een derde plek. Toch is er nog geen man overboord bij de Polen, want via de play-offs van de Nations League kan Polen zich toch nog plaatsen.

Kwalificatie Gr. F

Opnieuw een poule met sterke en zwakke broeders. Toch was het verrassend te noemen dat Zweden zich niet wist te plaatsen en Oostenrijk juist wel. Verder heeft België zich (uiteraard) geplaatst, terwijl Azerbeidzjan en Estland Groep F compleet maakten.

Kwalificatie Gr. G

Niet de meest aansprekende poule, zo eerlijk kunnen we zijn. Met Hongarije en Servië als de beste landen in de poule en verder Montenegro, Litouwen en Bulgarije was Groep G niet erg aantrekkelijk voor de liefhebber. Uiteindelijk wisten Hongarije en Servië - zoals verwacht - zich te plaatsen voor het EK in Duitsland.

Kwalificatie Gr. H

Een groep van 6 landen, te weten Denemarken, Slovenië, Kazachstan, Finland, Noord-Ierland en San Marino. Finland stelde toch wat teleur met een vierde plek, terwijl San Marino precies deed wat iedereen verwachtte: geen enkel punt verzamelen. Naast Denemarken heeft Slovenië zich geplaatst voor het Europees kampioenschap 2024.

Kwalificatie Gr. I

Een parel van een groep kunnen we wel zeggen: Roemenië, Zwitserland, Israël, Belarus, Kosovo en Andorra. Roemenië eindigde dan wel verrassend boven Zwitserland, terwijl Andorra maar liefst 2 punten pakte!

Kwalificatie Gr. J

Een makkie voor Portugal: Slowakije, Luxemburg, IJsland, Bosnië en Herzegovina en Liechtenstein werden allemaal aan de zegekar van Cristiano Ronaldo en co gebonden. Luxemburg had de beste kwalificatiereeks ooit en verzamelde maar liefst 17 punten. Het was echter niet genoeg voor een plek bij de eerste 2, zo ging Slowakije er met een EK-ticket vandoor.