back arrow

SPORT

Het 2023 van: PSV

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Na het uitlichten van het kalenderjaar van zowel Ajax als Feyenoord is het natuurlijk de beurt aan PSV. De laatstgenoemde heeft een bizarre eerste seizoenshelft van 23/24 achter de rug. Wij blikken terug op het 2023 van de Rood Witten.

PSV in de Eredivisie

De Eindhovenaren begonnen het kalenderjaar 2023 als de nummer 3 van de Eredivisie. Feyenoord was de koploper met 33 punten, terwijl Ajax met 30 punten op de tweede plek was terug te vinden. PSV stond ook op 30 punten.
PSV eindigde het seizoen uiteindelijk op 75 punten, maar het was niet genoeg voor de titel. Feyenoord wist namelijk met liefst 82 punten de titel in het seizoen 2022/23 te veroveren. Met de tweede plek in de Eredivisie wist PSV een ticket voor de voorronde van de UEFA Champions League te bemachtigen.
In het seizoen 2023/24 is PSV echter niet te stoppen. Onder leiding van Peter Bosz bleef de ploeg uit Noord-Brabant de gehele eerste seizoenshelft ongeslagen. Sterker nog, alle 16 (!) Eredivisie-duels werden gewonnen. Onder meer Feyenoord (1-2), Ajax (5-2) en AZ (0-4) werden met overtuigende cijfers verslagen.
PSV gaat de winterstop in met een voorsprong van 10 punten op achtervolger Feyenoord en mag dan ook spreken van een perfecte eerste helft van het seizoen 2023/24. Slechts viermaal eerder in de geschiedenis van de Eredivisie ging een koploper met een groter gat met de nummer 2 de winterstop in.

Europese campagne PSV

Na in het seizoen 2022/23 de tweede plek in groep A van de UEFA Europa League te hebben bemachtigd, wist PSV een plek de knock-outfase te veroveren. In de zestiende finale werden de Eindhovenaren echter uitgeschakeld door Sevilla.
Het Europese seizoen van PSV in het seizoen 2023/24 is dit kalenderjaar een sprookje gebleken. In de voorrondes van de UEFA Champions League werden Sturm Graz (7-2) en Rangers (7-3) met overtuigende cijfers verslagen en zo wist PSV zich voor de groepsfase van het miljardenbal te plaatsen.
In de Champions League werd PSV in groep B gekoppeld aan Arsenal, Sevilla en RC Lens. De Nederlanders begonnen het miljardenbal tegen The Gunners en gingen direct met 4-0 ten onder. De formatie van Bosz wist zich echter geweldig te revancheren van dit pak slaag. PSV zou uiteindelijk aan 9 punten voldoende hebben om de tweede plek achter de Engelsen te bemachtigen. In 2024 mag de koploper van de Eredivisie het met Borussia Dortmund gaan uitvechten voor een ticket voor de kwartfinale.

Speler van het jaar PSV

De speler van het eerste half jaar van PSV was ongetwijfeld Xavi Simons. De Nederlander koos echter voor een vertrek bij de ploeg uit Noord-Brabant en maakt naam in de Bundesliga bij RB Leipzig, samen met collega en oud-Vitesse-spits Loïs Openda.
Eén van de meest onderschatte krachten van 2023 is Jerdy Schouten, maar onze keuze is niet op de verdedigende middenvelder gevallen. Wij hebben gekozen voor een speler die het gehele kalenderjaar bij PSV onder contract stond: Johan Bakayoko.
Medio 2022 had Paris Saint-Germain - inclusief bonussen - zo'n 15 miljoen euro voor de diensten van de Belg, maar PSV koos ervoor om Bakayoko te behouden. Deze beslissing werd door mening voetbalfan in twijfel genomen, maar het is (achteraf) een uitstekende keuze gebleken.
In de eerste 16 competitiewedstrijden van het seizoen 2023/24 was Bakayoko bij 11 treffers betrokken. Dit is al meer dan in het seizoen 2022/23. De linkspoot wordt op een waarde van €40 miljoen geschat, aldus Transfermarkt.com. Er is veel interesse in Bakayoko en het lijkt erop dat de Belgisch-international bij een eventueel vertrek de absolute hoofdprijs op zal gaan leveren.

Hoogtepunt PSV

Gezien de tweede seizoenshelft is het onmogelijk om één moment uit te pikken als hoogtepunt van het kalenderjaar van PSV. Sevilla werd na een magische comeback met 2-3 verslagen, maar de overtuigende zeges op Ajax (5-2) en vooral AZ (0-4) waren ook indrukwekkend.
Wij kiezen als hoogtepunt van 2023 van PSV echter voor de magische transferwindow in de zomer. Bosz werd aangesteld als trainer en haalde veel kwaliteit naar Eindhoven: Hirving Lozano, Noa Lang, Jerdy Schouten, Ricardo Pepi, Armel Bella-Kotchap, Malik Tillman en Sergiño Dest. Deze investering van €53,5 miljoen was het absoluut waard.

Dieptepunt PSV

Het dieptepunt van PSV in het kalenderjaar vond in onze ogen het vorige seizoen plaats: het plotselinge vertrek van Ruud van Nistelrooij. Naar verluidt voelde de PSV-legende weinig steun vanuit de spelersgroep. Het Eindhovens Dagblad meldde zelfs dat spelers hadden geklaagd bij de directie over het functioneren van Van Nistelrooij. Volgens de club heeft de voormalige spits zelf gekozen voor een vertrek, omdat hij niet meer genoeg draagvlak voelde binnen PSV.
Het vertrek van Ruud deed veel stof opwaaien en de manier waarop de trainer vertrok is PSV-onwaardig.

Beoordeling PSV

Het winnen van de KNVB Beker, overwintering in de UEFA Champions League en de winterstop in als de foutloze koploper van de Eredivisie. Het was een indrukwekkend kalenderjaar voor PSV. Wij geven het eerste halfjaar van 2023 een 8 en het tweede halfjaar een 10. Kortom, wij beoordelen het kalenderjaar 2023 van PSV met een 9.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!