back arrow

SPORT

Het 2023 van: Ajax

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Dat Ajax een veelbewogen jaar achter de rug heeft, dat lijkt duidelijk. In dit artikel blikken wij terug op het afgelopen kalenderjaar de Amsterdammers: jaaroverzicht Ajax.

Ajax in de Eredivisie

Ajax ging 2023 in met een achterstand van 3 punten op koploper Feyenoord. Na een teleurstellende reeks werd Alfred Schreuder aan de kant gezet en kwam John Heitinga voor de groep. In de tweede helft van het seizoen 2022/23 stelde Ajax teleur en moest het genoegen nemen met de derde plek. De voorsprong op achtervolger AZ bedroeg slechts 2 punten en zo mochten de Amsterdammers in hun handen knijpen dat de Alkmaarders in de laatste speelronde ten onder gingen.
Voorafgaand aan het seizoen 2023/24 was Ajax bij de bookmakers de favoriet voor de landstitel. Niks bleek echter minder waar. Na 10 speelrondes was de 36-voudig landskampioen de hekkensluiter van de Eredivisie. Het gelach en leedvermaak over Ajax was enorm, maar na het ontslag van Maurice Steijn en de aanstelling van John van 't Schip wist de grootste club van Nederland zich te herpakken. Na 14 speelrondes in het seizoen 2023/24 is Ajax met 21 punten op de zesde plek terug te vinden.

Europese campagne Ajax

Na een kampioenschap in het seizoen 2021/22 was Ajax het seizoen hierop in de UEFA Champions League terug te vinden. In groep A met Liverpool, Napoli en Rangers moesten de Amsterdammers genoegen nemen met de derde plek, wat een ticket voor de UEFA Europa League betekende. In de zestiende finale van dit Europese toernooi werd het gekoppeld aan 1. FC Union Berlin. Over 2 duels was de Duitse stuntploeg met 3-1 te sterk voor Ajax.
In het seizoen 2022/23 eindigde Ajax onder leiding van Schreuder en vervolgens Heitinga op de derde plek. Dit leverde een plek in de UEFA Europa League op, maar ook dit seizoen kwam de 36-voudig landskampioen tekort op Europees niveau.
Na 5 wedstrijden in de groepsfase met AEK Athene, Brighton & Hove Albion en Marseille staat de teller op slechts 2 punten. Tweemaal werd er gelijkgespeeld en de overige 3 duels gingen verloren. Een plek in de volgende ronde van de UEFA Europa League is al niet meer mogelijk, terwijl het AEK Athene in de laatste speelronde moet verslaan voor een ticket voor de UEFA Conference League. Een zege van Ajax op de Grieken staat op 2.14 keer je inzet genoteerd.

Speler van het jaar Ajax

Voor de verkiezing 'Speler van het jaar' hadden wij weinig tijd nodig om een naam te bedenken. Dit kalenderjaar is er slechts één écht hoogtepunt bij Ajax te aanschouwen: Jorrel Hato. In 2023 maakte de linkspoot op 16-jarige (!) leeftijd zijn debuut in het eerste van de Amsterdammers. Binnen een mum van tijd speelde Hato zijn directe concurrent Calvin Bassey. Ter verduidelijking, de Nigeriaan werd in de zomer van 2022 voor liefst 23 miljoen euro naar Amsterdam gehaald.
In het seizoen 2023/24 is Hato niet meer weg te denken uit de basiself van Ajax. De inmiddels 17-jarige centrale verdediger droeg zelfs al de aanvoerdersband. Daarnaast scoorde Hato tegen Vitesse (5-0) zijn eerste in het eerste van Ajax en zo was de linkspoot de jongste doelpuntenmaker sinds Ryan Gravenberch. Eén week voor zijn eerste treffer voor de Amsterdammers maakte Hato zijn debuut in Oranje. De 17-jarige verdediger verdient enorm veel lof, dat hij zich op deze manier staande weet te houden bij een kwakkelend AFC Ajax.

Hoogtepunt Ajax

2023 is een jaar voor Ajax met een zeer gering aantal hoogtepunten. Wat ons betreft is het hoogtepunt van dit kalenderjaar - naast Hato - de aanstelling van Van 't Schip. De oud-trainer van onder meer PEC Zwolle geeft de Ajacieden weer vertrouwen, wat duidelijk ontbrak tijdens het dienstverband van Steijn. Daarnaast geeft John de jeugd weer de kans. Naast Hato krijgen Devyne Rensch, Silvano Vos, Kristian Hlynsson, Kenneth Taylor en Brian Brobbey veelvuldig de kans van de coach.
22 jaar en 254 dagen. Niet eerder was de gemiddelde leeftijd van de basisploegen van Ajax zo laag als dit seizoen. In de 1-2 overwinning tegen NEC in speelronde 14 stonden er slechts 2 spelers op het veld van 23 jaar of ouder: Steven Bergwijn (26) en Steven Berghuis (31).

Dieptepunt Ajax

Het dieptepunt van het jaar 2023 is ongetwijfeld het aanstellen van Sven Mislintat. De oud-hoofdscout van Arsenal en Borussia Dortmund werd in de zomer aangesteld bij Ajax. De Duitser kreeg de stokjes wat betreft de transfers in handen en moest een landskampioenwaardige selectie samenstellen, maar de clubleiding zou hier al snel spijt van krijgen.
Er klonken vanuit de supporters veel kritieken op het transferbeleid van Mislintat. En terecht, zo betaalde de Duitser de hoofdprijs voor middelmatige spelers. Georges Mikautadze, Carlos Forbs, Gastón Avila, Borna Sosa, Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk werden voor een bedrag van 64 miljoen euro naar de Nederlandse hoofdstad gehaald. Daarnaast werd er geen enkele rechtsbuiten en nummer 10 gehaald.
Daarnaast koos Mislintat voor Steijn als nieuwe trainer van Ajax. De oud-coach van Sparta Rotterdam kwam echter duidelijk tekort voor deze topclub. Het dienstverband van Mislintat werd tot slechts 4 maanden beperkt, zo werd de technisch directeur na de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord (0-3, uiteindelijk 0-4) ontslagen. Steijn werd ook na een aantal maanden ontslagen. Na 8 opeenvolgende duels zonder zege werd de Hagenees na een 4-3 nederlaag tegen hekkensluiter FC Utrecht de laan uitgestuurd.

Beoordeling Ajax

Dat Ajax een teleurstellend kalenderjaar achter de rug heeft, dat is duidelijk. In de Eredivisie stelt het teleur en over het jaar 2023 gezien moeten de Amsterdammers genoegen nemen met de vijfde plek. Dit lijkt ook het maximale voor het seizoen 2023/24, al hoopt Ajax nog een plek bij de eerste 3 te bemachtigen.
De onduidelijkheid rondom de rol van John Heitinga binnen Ajax, de klap van Berghuis aan een FC Twente-supporter en de aanstelling van zowel Mislintat als Steijn is tekenend voor het kalenderjaar van Ajax. Hato is in 2023 het enige échte lichtpuntje van de Amsterdammers. Onze beoordeling voor het afgelopen kalenderjaar is dan ook als volgt: 3,5.