back arrow

SPORT

Spotlight: Johan Bakayoko

Laatste update 13-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Debuut in het eerste van PSV op 18-jarige leeftijd, serieuze interesse van Paris Saint-Germain en Brentford, Belgisch-international en wekelijks een basisplaats bij de de koploper van de Eredivisie. Kortom, Bakayoko is een hot topic in Eindhoven. Wij zetten de linkspoot in de spotlight.

Johan Bakayoko afkomst

De rechtsbuiten van PSV is op 20 april 2003 geboren in Overijse, België. Zijn ouders komen uit Ivoorkust, maar hebben elkaar in België ontmoet. Johan Bakayoko kon ook kiezen voor het nationale elftal van Ivoorkust, maar heeft er uiteindelijk voor gekozen om zijn interlandcarrière af te werken voor België.

Jeugd(opleiding) Bakayoko

In zijn jeugd speelde Bakayoko voor Oud-Heverlee Leuven, Club Brugge, KV Mechelen en RSC Anderlecht. Sinds 2018 kwam de rechtsbuiten ook uit door de nationale jeugdelftallen van België. België -15, -16, -17, -19, -20 en -21 werden doorlopen voordat Bakayoko zijn debuut maakte voor de Rode Duivels. Op 24 maart 2023 maakte de rechtsbuiten van PSV zijn eerste minuut voor België. Hij gaf hierin direct een assist op Romelu Lukaku in de 0-3 overwinning op Zweden.

Johan Bakayoko naar PSV

Bij RSC Anderlecht kreeg de Belg op zestienjarige leeftijd nog geen contract aangeboden en de linkspoot koos dan ook eieren voor zijn geld. PSV wist te profiteren van deze situatie en haalde Bakayoko in 2019 naar Eindhoven. Bij Jong PSV kreeg Bakayoko veelvuldig de kans om zich te ontwikkelen, voordat hij onder Ruud van Nistelrooy naar de A-selectie werd overgeheveld. Door het vertrek van Ritsu Doan werd Bakayoko tweede in de hiërarchie voor een basisplek op de rechterflank, achter Noni Madueke. De Engelsman is enorm blessuregevoelig en al snel greep de Belg zijn kans in het eerste van PSV.

Veel interesse in Johan Bakayoko

In de moderne voetbalwereld is de rechtsbuiten een schaarse positie en hier kwam ook PSV achter. Paris Saint-Germain meldde zich begin 2023 voor Bakayoko en wilde - inclusief bonussen - 15 miljoen op tafel leggen voor de diensten van de Belg. PSV dacht hier echter geen moment over na en verwees het bod van de Parijzenaren naar de prullenbak. Afgelopen zomer kwam er een bod van €40 miljoen op Bakayoko binnen. Het Engelse Brentford was zeer geïnteresseerd in de linkspoot, maar Bakayoko koos ervoor om in Eindhoven te blijven en met zijn PSV in de UEFA Champions League te spelen.

Statistieken voor Johan Bakayoko

Tot op heden speelde Bakayoko voor PSV 36 wedstrijden in de Eredivisie. Hierin was de Belg zevenmaal trefzeker, terwijl hij 9 keer te aangever was. In de 5-2 overwinning op Ajax was Bakayoko verantwoordelijk voor de assist op de tweede treffer van Hirving Lozano. Ondanks zijn jonge leeftijd (20) speelde Bakayoko al 7 interlands voor België, waarin hij één keer trefzeker was en 2 keer de aangever. Gezien zijn potentië en huidige vorm gaan er ongetwijfeld nog veel volgen.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!