back arrow

SPORT

Spotlight: Hirving Lozano

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

In de zomer van 23/24 werd Hirving Lozano door PSV terug naar Nederland gehaald. Het prijskaartje van €15 miljoen werd door veel voetbalfans als een koopje gezien. Weet Lozano dit bedrag vooralsnog waar te maken? En waar ligt de roots van de Mexicaan? Wij zetten de rechtsbuiten van PSV in de spotlight.

Jeugd(opleiding) Hirving Lozano

Hirving Rodrigo Lozano Bahena - kortweg Hirving Lozano - is op 30 juli 1995 geboren in Mexico, Mexico-Stad. Tot zijn tiende groeide Lozano op in de hoofdstad van het land in Noord-Amerika, tot hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Pachuca, een grote ploeg in Mexico. Daar verbleef hij in een internaat, met onder andere zijn gescoute broertje. In de jeugdopleiding van Pachuca werd Lozano als een groot talent gezien, maar ook als een lastige jongen. Bij de Mexicanen stond de oud-speler van Napoli onder de hoede van onder meer oud-PSV-trainer Hans Westerhof.

Bijnaam El Chucky

Lozano draagt de voornaam Hirving, maar zijn ouders wilden hem eigenlijk Irving noemen. Er ging echter wat mis bij de burgerlijke stand, waardoor Lozano door het leven gaat als Hirving.
Hij kreeg in zijn jeugd de bijnaam El Chucky, een verwijzing naar de pop Chucky uit de horrorfilm Child's Play. Ploeggenoten gaven hem deze bijnaam, omdat hij zijn collega’s vaak van onder een bed liet schrikken tijdens reisjes en trainingskampen.

Hirving Lozano debuut

9 februari 2014 stond in het teken van het debuut van Lozano bij Pachua. De huidige rechtsbuiten van PSV mocht 7 minuten voor tijd invallen tegen het grote Club América. Lozano werd bij een 0-0 stand binnen de lijnen gebracht en tekende slechts 5 minuten later hoogstpersoonlijk voor de eindstand: 0-1.
Ruim 2 jaar later maakte Lozano zijn debuut voor het nationale elftal van Mexico. Tot op heden is de rechtspoot nog altijd international voor de Mexicanen. Tot op heden staat Lozano op 65 interlands (18 treffers).

Lozano naar PSV

€12,5 miljoen maakte PSV op 1 juli 2017 over naar het Mexicaanse Pachuca. De komst van Lozano was een groot succes, zo was de rechtsbuiten in 60 wedstrijden maar liefst 34 keer trefzeker. Onder Phillip Cocu en Mark van Bommel maakte Lozano veel indruk in het rood-wit van PSV. Met de huidige trainer van Vitesse wist de rechtspoot in 2017/18 de Eredivisie te winnen.

Stap hogerop voor Hirving Lozano

Na een succesvolle periode in Eindhoven keerde Lozano PSV de rug toe. In de zomer van 2019 legde Napoli maar liefst €45 miljoen op tafel voor de diensten van de Mexicaan. Hiermee werd hij zowel de duurste uitgaande transfer voor PSV, als de duurste aankoop ooit voor de Italiaanse club.
Of zijn tijd bij Napoli een succes is geworden? Lozano zal zelf ongetwijfeld zeggen van wel. In dienst van de Italianen kwam de rechtspoot tot maar liefst 120 wedstrijden, waarin hij 23 keer trefzeker was. In veel van deze duels kwam Lozano echter als invaller tussen de lijnen.
In Italië won Lozano met Napoli in het seizoen 2019/20 de Coppa Italia, terwijl hij zich in 22/23 kroonde tot de beste van de Serie A. Daarnaast stond Lozano ook 90 minuten binnen de lijnen tijdens de vernedering van Ajax in de Johan Cruijff ArenA (1-6).

Lozano terug naar PSV

Na 4 jaar in Napels keerde Lozano terug bij PSV. 'Ik denk dat het een heel mooie stap voor me is, want ik heb veel mooie herinneringen hier die een warm gevoel bij me opwekken', vertelt Lozano op het clubkanaal van PSV, dat een recordbedrag van 15 miljoen euro betaalde aan Napoli. 'Het is een droom voor mij om terug te keren, een nieuw avontuur. En daar ben ik ontzettend blij mee.', aldus Lozano over zijn terugkeer bij de Eindhovenaren.
PSV legde €15 miljoen op tafel om de terugkeer van Lozano te realiseren, wat als een koopje werd gezien. Vooralsnog laten de prestaties van de Mexicaan echter te wensen over en Lozano beschikt met de aanwezigheid van Noa Lang en Johan Bakayoko niet over een vaste basisplaats.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!