back arrow

SPORT

Spotlight: Loïs Openda

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Het Nederlandse publiek kent Loïs Openda van zijn tijd bij Vitesse. De Belg excelleert bij RB Leipzig en onder andere het Manchester United van Erik ten Hag zou naar verluidt interesse hebben in de diensten van de pijlsnelle aanvaller, die bijna €85 miljoen zou moeten kosten. Wij zetten Openda in de spotlight.

Jeugd(opleiding) Loïs Openda

Ikoma Loïs Openda is op 16 februari 2000 geboren in Luik, België. Openda heeft een Marokkaanse moeder en een Congolese vader. In 2008 begon Loïs met voetballen bij Patro-Othee FC. Via Patro-Othee FC en Club Luik kwam Loïs Openda uiteindelijk in de jeugdopleiding van Standard Luik terecht.
Tot het debuut van Openda in het eerste van Standard Luik kwam het echter niet. Op zijn vijftiende verruilde Standard voor Club Brugge. In de jeugdopleiding van de Belgische grootmacht maakte Loïs indruk en begin 2016 tekende hij zijn eerste profcontract.

Loïs Openda debuut bij Club Brugge

Op 10 augustus 2018 was het zover: het debuut bij Club Brugge van Openda. De Belg mocht tegen KV Kortrijk 10 minuten voor tijd invallen voor Jelle Vossen. In 2 seizoenen bij Club Brugge speelde Openda 53 wedstrijden, waarin hij 5 goals en 4 assists gaf. Veel van deze duels speelde hij echter als invaller. In de zomer van 2020 besloot Club Brugge Openda te verhuren om ervaring op te doen.

Stap naar de Eredivisie

Vitesse ging aan de haal met de diensten van Loïs Openda. De Belg werd voor één seizoen gehuurd van Club Brugge. In Arnhem vormde Openda een koppel met Chelsea-huurling Armando Broja. In het seizoen 2020/21 was Openda goed voor 13 doelpunten en 5 assists. De huurling van Club Brugge was ook trefzeker in de finale van de KNVB Beker, maar het was niet voldoende om te voorkomen dat Ajax er met 'de dennenappel' vandoor ging (2-1).
Club Brugge koos ervoor om Openda nog één seizoen te verhuren aan Vitesse. In zijn eerste 7 competitiewedstrijden in het seizoen 2021/22 scoorde de Belg niet, maar hierna kwam Loïs los. Openda werd uitgeroepen tot 'Gelders voetballer van het jaar' en was in alle competities bij liefst 30 treffers betrokken (24 goals & 6 assists).

Miljoenentransfer naar Frankrijk

Na zijn verhuurperiode bij Vitesse koos Openda voor een vertrek bij Club Brugge. De pijlsnelle speler tekende een contract in de Ligue 1: RC Lens. De laatstgenoemde maakte €8,5 miljoen over naar België voor de diensten van Openda.
Voor zowel Openda als RC Lens was deze transfer een schot in de roos. In 38 competitiewedstrijden was de Belg 21 keer trefzeker, waaronder een hattrick in 4 minuten en 30 seconden tegen Clermont. Met zijn prestaties kreeg Openda een plekje in het Frans team van het seizoen, geflankeerd door Paris Saint-Germain-sterren Lionel Messi en Kylian Mbappé.

RasenBallsport Leipzig

Het dienstverband van Openda bij RC Lens werd beperkt tot slechts één seizoen. De Belg koos namelijk voor een stap hogerop naar de Bundesliga. RB Leipzig, oftewel RasenBallsport Leipzig, telde ruim 40 miljoen euro neer met de komst van Openda. Hiermee is de oud-Vitesse-spits de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van RB Leipzig. In Duitsland maakt Openda met teamgenoot Xavi Simons veel indruk.

Statistieken voor Loïs Openda

Na 2 uitstekende seizoenen bij Vitesse en RC Lens schittert Openda wekelijks in de Bundesliga. Na 16 competitiewedstrijden staat de teller voor de 23-jarige aanvaller op 11 treffers én 4 assists. Daarnaast was de rechtspoot in 6 duels in de UEFA Champions Leauge al 4 keer trefzeker.
Ondanks 11 treffers in de Bundesliga lijkt de topscorerstitel ver uitzicht. Mocht Openda topscorer van Duitsland worden, dan pak je liefst 41.00 keer je inzet. Harry Kane voert momenteel deze lijst aan met 20 doelpunten, terwijl VfB Stuttgart-spits Serhou Guirassy volgt met 16 goals.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!