back arrow

SPORT

Spotlight: Xavi Simons

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

FC Barcelona, Paris Saint-Germain, PSV en RB Leipzig. Xavi Simons heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een fiks aantal clubs versleten. De 20-jarige middenvelder annex aanvaller weet momenteel veel indruk te maken in de Bundesliga én UEFA Champions League. Wij zetten de Nederlands-international in de schijnwerpers.

Jeugd Xavi Simons

Xavi Simons is geboren op 21 april 2003 in Nederland, Amsterdam om precies te zijn. Op driejarige leeftijd verhuisde Simons met zijn familie naar Spanje. Met zijn broer en moeder woonden ze in Rojales, een klein dorpje vlakbij Alicante.
In 2008 begon Simons zijn voetbalcarrière bij Thader Rojales. Al snel werd duidelijk dat de Nederlander de beschikking had over exceptionele kwaliteiten.

Xavi Simons in La Masía

Op zesjarige leeftijd trok Simons de aandacht van Villarreal. Zijn familie zag het echter niet zitten om Xavi op zo'n jonge naar een voetbalinternaat ver van huis te laten vertrekken. Enkele maanden volgden een aanbod van FC Barcelona, waar hij in het geroemde La Masía terecht zou komen.
In zijn periode bij FC Barcelona wist Simons veel indruk te maken. De Nederlander zou uiteindelijk 9 jaar in de jeugdopleiding van de Catalanen uitkomen. In zijn periode in Barcelona wist Simons viermaal op rij de Ballon d'Or voor beste jeugdspeler te winnen.

Xavi Simons verkast naar Paris Saint-Germain

Simons verraste in 2019 vriend en vijand door te vertrekken bij FC Barcelona. Xavi koos voor een stap naar Paris Saint-Germain. Bij de Catalanen kon Simons zo'n €100.000 per jaar gaan verdienen, maar in de Franse hoofdstad kreeg hij €1.000.000 per jaar aangeboden. Simons koos dan ook voor de stap naar het Parc des Princes.
2 jaar later maakte Simons zijn debuut voor de Parijzenaren. In de Coupe de France liet trainer Mauricio Pochettino hem 12 minuten voor tijd tegen SM Caen invallen. Een aantal maanden later maakte Xavi ook zijn debuut in de Ligue 1. Bij Paris Saint-Germain speelde Simons samen met supersterren als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar.

Xavi Simons keert terug naar Nederland

In juni 2022 leek het erop dat Simons zijn contract bij Paris Saint-Germain zou gaan verlengen, maar de Amsterdammer koos voor een terugkeer naar Nederland. Niet Ajax, maar PSV ging met de diensten van Xavi aan de haal. Transfervrij maakte Simons de overstap naar Eindhoven, waar hij tot 2027 tekende. Het contract bevatte echter een clausule, waardoor Simons terug zou kunnen keren naar Paris Saint-Germain.
Tijdens zijn debuut voor PSV in de Johan Cruijff Schaal viel Simons in voor Cody Gakpo. De invaller tekende in de thuisbasis van Ajax voor de eindstand: 3-5. Tijdens zijn debuutseizoen in de Eredivisie wist Simons enorm veel indruk te maken. In 34 competitiewedstrijden was de rechtspoot bij maar liefst 27 treffers betrokken: 19 goals en 8 assists. Xavi werd na het seizoen 2022/23 in de Eredivisie uitgeroepen tot talent van het jaar.

Xavi Simons Debuut Oranje

De roep om Simons in Oranje was dan ook groot. Op 3 december 2022 was het voor de rechtspoot dan eindelijk zover. In de gewonnen achtste finale op het WK tegen USA (3-1) maakte Simons in de 83ste minuut zijn debuut. Inmiddels staat de teller op 10 interlands.

Xavi Simons Clausule

Er was veel onduidelijkheid omtrent de clausule van Simons bij PSV, maar in de zomer van 2023 kwam er duidelijkheid. Paris Saint-Germain en de Nederlands-international maakte gebruik van de terugkoopclausule en Simons koos voor een terugkeer bij de Parijzenaren. PSV kreeg een bedrag van slechts 6 miljoen euro gestort voor de diensten van Xavi.

Op huurbasis naar RB Leipzig

De 20-jarige middenvelder annex aanvaller kreeg veel kritiek over zijn terugkeer naar Paris Saint-Germain, omdat er verwacht werd dat hij op de bank terecht zou komen, wat slecht zou zijn voor zijn ontwikkeling. Niks bleek minder waar, zo had Simons een plan voor ogen. RB Leipzig maakte op 19 juli 2023 bekend dat Xavi het seizoen 2023/24 op huurbasis zou uitkomen voor de Duitse ploeg.
Bij RB Leipzig maakte Simons enorm veel indruk. In de eerste 11 competitiewedstrijden in de Bundesliga was Xavi bij hetzelfde aantal doelpunten betrokken: 4 goals en 7 assists. In de UEFA Champions League was Simons in de eerste 4 groepsduels bij 3 treffers betrokken: 2 doelpunten en één assist. Alleen oud-Vitesse-spits Loïs Openda was namens RB Leipzig in de poulefase van het miljardenbal bij meer treffers betrokken (4 goals). Eén ding lijkt duidelijk, er wacht Simons een mooie toekomst.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!