back arrow

SPORT

Spotlight: Sergiño Dest

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Sergiño Dest komt dit seizoen - op huurbasis weliswaar - uit voor PSV. De Amerikaanse Nederlander wordt voor het seizoen 2023/24 gehuurd van FC Barcelona. In Eindhoven maakt de vleugelverdediger indruk en de koploper van de Eredivisie wil Dest dan ook dolgraag definitief vastleggen. Wij zetten de oud-Ajacied in de schijnwerpers.

Jeugd(opleiding) Sergiño Dest

Sergiño Gianni Dest is op 3 november 2000 geboren in Almere, Nederland. Sergiño is de zoon van een Surinaams-Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. In 2009 trad Dest toe tot de jeugdopleiding van Almere City. Hier zou hij slechts 3 seizoenen voetballen, voordat hij werd opgepikt door Ajax.
Zo'n 8 jaar later maakte Sergiño zijn debuut voor Jong Ajax. De beloften van de Amsterdammers misten op dat moment 14 spelers en dus kreeg Dest de kans tegen Jong PSV (2-1 nederlaag). De rechtspoot maakte een uitstekende indruk en was de rest van het seizoen basisspeler in de Keuken Kampioen Divisie.

Debuut Ajax 1

In het seizoen 2019/20 maakte Sergiño Dest zijn debuut in het eerste van Ajax. In de voorbereiding kreeg de Nederlander ook al minuten in de Johan Cruijff Schaal (2-0 winst vs. PSV) en op 10 augustus 2019 maakte Dest zijn Eredivisiedebuut. Wist je dat de thuishaven van Ajax het grootste stadion van Nederland is? In dit artikel lees je de 5 grootste stadions van Nederland. De vleugelverdediger viel in tegen FC Emmen in een 5-0 overwinning. In september van hetzelfde jaargang werd Dest officieel overgeheveld naar het eerste elftal van Ajax.
In het seizoen 2019/20 concurreerde Dest met Noussair Mazraoui, de huidige rechtsback van Bayern München. In dit seizoen kreeg de Nederlandse Amerikaan zelfs meer speelminuten dan de Marokkaan. De rechtspoot viel op met zijn indrukwekkende techniek en zijn bravoure aan de bal.

Oranje of Team USA?

Dest speelde vanaf de onder 17 voor de nationale jeugdelftallen van de Verenigde Staten. Eerder werd de huidige verdediger van PSV ook al opgeroepen voor Oranje -15. Op 7 september 2019 maakte Dest in een oefenwedstrijd tegen Mexico zijn basisdebuut voor Team USA. Later deze maand werd Dest door de KNVB uitgenodigd, om hem te overtuigen om voor Oranje te kiezen.
Op 28 oktober 2019 maakte Dest officieel bekend international te worden van de VS. 'Dat heb ik gedaan, omdat voor mijn gevoel dat de juiste keuze is. Het is geen makkelijke keuze en heb er lang over nagedacht, maar het is Amerika geworden. Waarom? Ik heb daar mijn hele jeugd gespeeld en ze hebben mij goed opgevangen'.

Stap hogerop

Slechts één seizoen speelde Sergiño Dest in het eerste van Ajax. Ronald Koeman haalde de rechts- annex linksback namelijk naar FC Barcelona. De Catalanen legde €21 miljoen neer voor de diensten van de rechtspoot.
Dest maakte op 4 oktober 2020 zijn debuut voor FC Barcelona. De rechtsback werd de eerste Amerikaan ooit in dienst van de Spaanse club. Tot op heden speelde Dest 51 duels voor de FC Barcelona, maar sinds de aanstelling van Xavi Hernández kwam de verdediger nauwelijks in de plannen voor.

Huurperiode bij AC Milan

Medio 2022 werd Dest verhuurd aan AC Milan. Ook in de Serie A kwam de rechtspoot nauwelijks aan de bak. Voor de Italianen speelde Dest 13 duels, waarvan 4 in de basis. Na één seizoen keerde Dest terug naar FC Barcelona, maar opnieuw mocht de oud-Ajacied vertrekken.

Terugkeer naar Nederland: PSV

Peter Bosz werd als nieuwe trainer aangesteld bij PSV en de oud-Ajax-trainer wilde Dest dolgraag naar Noord-Brabant halen. De Eindhovenaren huurde de vleugelverdediger voor één seizoen van FC Barcelona, met optie tot koop van €10 miljoen.
In het eerste van PSV maakt Dest indruk. De rechtspoot kan aan zowel de linker- als rechterkant spelen en krijgt veel vertrouwen van Bosz. Alles wijst er dan ook op dat Dest in de zomer van 2024 de definitieve overstap naar PSV zal gaan maken.

Statistieken Sergiño Dest

Ondanks zijn kwaliteiten aan de bal en zijn aanvallende impulsen weet Dest nauwelijks het net te vinden. In zijn eerste 100 wedstrijden in het profvoetbal scoorde de rechtspoot slechts 3 keer. In deze duels kwam Dest echter tot 11 assists, wat meer dan keurige cijfers zijn.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!