back arrow

SPORT

Het 2023 van: Feyenoord

Laatste update 14-03-2024

5 min leestijd

promotional image

Dat Feyenoord in het 2023 enorme stappen heeft gezet, dat lijkt duidelijk. Wij blikken terug op het kalenderjaar van de Rotterdammers.

Feyenoord in de Eredivisie

De Rotterdammers begonnen 2023 als koploper van de Eredivisie. Na 14 competitiewedstrijden stond de teller op 33 punten, 3 meer dan achtervolgers Ajax en PSV, terwijl AZ op 29 punten stond.
Na de winterstop was Feyenoord niet meer te achterhalen. De ploeg van Arne Slot bleef tot de laatste speelronde van het seizoen 2022/23 ongeslagen in dit kalenderjaar, maar ging uiteindelijk in de laatste competitiewedstrijd onderuit tegen Vitesse. Toen was Feyenoord echter al kampioen. De Rotterdammers eindigde het seizoen met een voorsprong van liefst 7 punten op achtervolger PSV.
Dit seizoen doet Feyenoord het eigenlijk niet veel slechter dan vorig jaar, maar het is PSV dat simpelweg niet te stoppen is. De Eindhovenaren zijn nog altijd foutloos in de Eredivisie. Feyenoord volgt op de tweede plek en heeft de focus inmiddels verlegd naar het behalen van een ticket voor de UEFA Champions League.

Europese campagne Feyenoord

In het seizoen 2022/23 was Feyenoord in de UEFA Europa League terug te vinden. In groep F eindigden Feyenoord, Midtjylland, Lazio en Sturm Graz allemaal op 8 punten, maar op basis onderlinge confrontaties, doelsaldo en aantal gescoorde doelpunten wist Feyenoord de poulewinst te bemachtigen. In 2023 werden de Rotterdammers in de achtste finale van de UEFA Europa League aan Shakhtar Donetsk gekoppeld, dat over 2 duels met 8-2 werd verslagen.
In de kwartfinale was AS Roma de tegenstander. In De Kuip werden de Italianen met 1-0 verslagen, maar in Rome wist José Mourinho het tij te keren. In Stadio Olimpico ging Feyenoord met 4-1 ten onder en Santiago Giménez kreeg ook nog eens een rode kaart, waardoor de Mexicaan tijdens de eerste 2 groepswedstrijden in het seizoen 2023/24 van Feyenoord in de UEFA Champions League vanwege een schorsing ontbrak.
De openingswedstrijd werd zonder Giménez gewonnen (2-0 vs. Celtic), maar op bezoek bij Atlético Madrid werd de clubtopscorer duidelijk gemist (3-2). In De Kuip werd Lazio met 3-1 aan de kant gezet, terwijl het in Italië met 1-0 ten onder ging. In eigen huis tegen Atlético Madrid speelde het een alles of niets wedstrijd, maar deze ging met 1-3 verloren. In de laatste speelronde van de poulefase deed Feyenoord zichzelf met een 2-1 nederlaag tegen Celtic enorm tekort. In 2024 zien we de ploeg van Slot terug in de UEFA Europa League.

Speler van het jaar Feyenoord

De eerste speler die ongetwijfeld ook bij jullie opkomt is Giménez. De Mexicaan was dit kalenderjaar liefst 36 keer trefzeker, wat natuurlijk ongekende cijfers zijn. In deze uitroeping van 'Speler van het jaar' willen wij echter Dávid Hancko niet vergeten. De Slowaak werd in de zomer van 2022 naar Feyenoord gehaald en is niet meer weg te denken uit het basiselftal van de Slot. Daarnaast verlengde de linkspoot onlangs zijn contract t/m 2028 bij de regerend landskampioen.

Hoogtepunt Feyenoord

Het absolute hoogtepunt van Feyenoord in 2023 was natuurlijk het binnenslepen van de landstitel. Onder leiding van Slot heeft menig Feyenorder zich dit kalenderjaar uitstekend ontwikkelt. De transferwaarde van de selectie van Feyenoord wordt op 265 miljoen euro geschat. Ruim 4 jaar geleden schatte Feyenoord-wachter Martijn Krabbendam destijds nog in Veronica Inside op ludieke wijze de Rotterdammers op een waarde van slechts 20 miljoen, wat Jan Boskamp absoluut niet kon waarderen.

Dieptepunt Feyenoord

De Europese campagnes van Feyenoord worden als de dieptepunten van het jaar 2023 aanschouwt. In het seizoen 2022/23 waren de Rotterdammers enorm dicht bij een ticket voor de halve finale van de UEFA Europa League, maar in de slotminuten in Stadio Olimpico ging het mis. Met nog een aantal minuten op de klok schoot Paulo Dybala de 2-1 tegen de touwen, waardoor het verlengen werd. In de 30 extra minuten scoorde AS Roma tweemaal en schakelde het Feyenoord uit.
In het seizoen 2023/24 werd Feyenoord in de UEFA Champions League gekoppeld aan Atlético Madrid, Lazio en Celtic. Een poule met mogelijkheden, zo erkende ook Slot. Hoewel het spel van de Rotterdammers in het miljardenbal meer dan aardig was, stelde het uiteindelijk met slechts 6 punten en een ticket voor de UEFA Europa League teleur.

Beoordeling Feyenoord

Feyenoord heeft een uitstekend kalenderjaar achter de rug. Het landskampioenschap in het seizoen 2022/23, de ontwikkeling van de spelers onder Slot, zoals Calvin Stengs, de overtuigende resultaten in de Eredivisie tegen Ajax (2W & 1G) en de tot slot het presenteren van zichzelf in Europa. Feyenoord deed zichzelf in beide Europese campagnes van 2023 tekort, maar de Rotterdammers vielen op met het verzorgde positiespel. Wij geven het kalenderjaar van Feyenoord een 8,5.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!