back arrow

SPORT

Roland Garros: alles wat je moet weten

Laatste update 18-04-2024

10 min leestijd

promotional image

Roland Garros is - naast Wimbledon, de US en Australian Open - één van de vier Grand Slams in de tenniswereld. Roland Garros wordt gespeeld op gravel. In dit artikel zetten wij alle relevante informatie over dit tennistoernooi in Parijs op een rijtje. Van het speelschema, waar je Roland Garros live kunt volgen, tot het prijzengeld en de prestaties van de afgelopen jaren van onze landgenoot Tallon Griekspoor.

Roland Garros schema

De openingsdag van Roland Garros is maandag 20 mei 2024. De eerste kwalificatiewedstrijden vinden plaats op deze dag. Zondag 26 mei staat in het teken van de eerste rondes, voor zowel de mannen als vrouwen. Woensdag 29 mei worden de eerste wedstrijden van de tweede ronde gespeeld, terwijl de derde ronde start op 31 mei. Vanaf de achtste finale wordt het écht genieten geblazen. Deze ronde start op 2 juni. Op 4 en 5 juni vinden de kwartfinales van Roland Garros plaats, terwijl 6 en 7 juni in het teken staan van de halve finales. Op 8 juni wordt de finale van de vrouwen afgewerkt, terwijl de Grand Slam in Parijs op 9 juni wordt afgesloten met de finale van de mannen.

Roland Garros finale

De finales van de vrouwen en mannen van Roland Garros staan op respectievelijk 8 en 9 juni 2024 gepland. Beide tenniswedstrijden worden op het Court Philippe Chatrier afgewerkt, het Centre Court van Roland Garros. Dit stadion heeft 14.840 zitplaatsen. Op deze data hopen Novak Djokovic en Iga Świątek hun titel met succes te prolongeren. Świątek is bij de bookmakers de torenhoge favoriet voor Roland Garros 2024, maar voor Djokovic is dit niet het geval.

Favorieten Roland Garros 2024

Niet Djokovic, maar Carlos Alcaraz is bij BetCity de favoriet voor Roland Garros. Weet Alcaraz zich bij het rijtje winnaars te voegen, waar ook Roger Federer en Rafael Nadal in staan? Een eindzege van de Spanjaard levert je 2.80 keer je inzet op. Djokovic volgt nipt hierachter met een quotering van 3.25. De bookmakers geven de in bloedvorm verkerende Jannik Sinner ook een goede kans om Roland Garros te winnen. Een winstpartij van deze tennisser staat op 4.50 keer je inzet. Wat ons betreft ligt er de nodige value op de ABN Amro-winnaar Sinner. De Italiaan won eerder dit kalenderjaar ook al ATP Miami en zelfs zijn eerste Grand Slam (Australian Open) in zijn tenniscarrière. Bij de vrouwen is Świątek de torenhoge favoriet om Roland Garros opnieuw te winnen. Mocht de Pool de finale in Parijs weten te winnen, dan levert dat je 1.95 keer je inzet op. Aryna Sabalenka volgt op 6.50 keer je inzet, terwijl de 20-jarige Coco Gauff met een quotering van 10.00 als een outsider wordt gezien. Op Club BetCity vind je niet alleen de favorieten voor Roland Garros. De favorieten voor de Champions League 2024 of de topscorers van de Eredivisie, niks is te gek hier!

Nadal Roland Garros

Net als iedere tennis liefhebber hopen wij Nadal te mogen aanschouwen op Roland Garros 2024. De Spanjaard is met maar liefst veertien titels de recordhouder van deze Grand Slam in Parijs. In 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2022 was Nadal de winnaar van Roland Garros. In 2022 won Nadal dus voor het laatst Roland Garros. Casper Ruud werd in de finale in drie sets met 6-3, 6-3 en 6-3 verslagen. Verwacht jij dat Nadal zijn vijftiende titel op Roland Garros weet te bemachtigen? Good old Nadal levert je bij een winstpartij in de finale 9.00 keer je inzet op.

Roland Garros live

Wil je Roland Garros live kijken? Dan ben je bij BetCity aan het juiste adres. Wij hebben namelijk bij iedere Roland Garros wedstrijd een gratis livestream voor jou klaar staan. Alcaraz, Djokovic, Sinner en Świątek, al deze sterren volg je live bij dé bookmaker van Nederland.

Prijzengeld Roland Garros

De totale prijzenpot van Roland Garros bedraagt maar liefst 53,9 miljoen dollar, omgerekend 49,6 miljoen euro. Een mooi bedrag, toch? Deze geldsom wordt door de organisatie verdeeld over het enkelspel, dubbelspel, gemengd dubbelspel en rolstoeltennis. Sinds 2006 ontvangen de mannen en vrouwen gelijke prijzengelden voor hun prestaties op Roland Garros.
  • Winnaar: €2.300.000
  • Verliezend finalist: €1.650.000
  • Halve finale: €630.000
  • Kwartfinale: €400.000
  • Achtste finale: €240.000
  • Derde ronde: €142.000
  • Tweede ronde: €97.000
  • Eerste ronde: €69.000
Een leuk feitje: de verliezend finalist van Roland Garros verdient meer dan Noa Lang op jaarbasis bij PSV. Ben je benieuwd naar de salarissen de die Eredivisie-spelers verdienen? Ook dat lees je op Club BetCity. Na Wimbledon is Roland Garros het meest prestigieuze toernooi in de tenniswereld. Hier lees je de totale prijzenpot van Wimbledon.

Griekspoor Roland Garros

Tallon Griekspoor is de Nederlander met de hoogste verwachtingen op Roland Garros. Onze landgenoot won in zijn carrière tweemaal een ATP (Rosmalen en Pune), maar het winnen van een Grand Slam staat nog op de bucketlist van Griekspoor. Of dit haalbaar is, dat moet in de komende jaren blijken. In 2023 werd Tallon Griekspoor op Roland Garros in de tweede ronde uitgeschakeld. In de eerste ronde werd Pedro Martínez in een vijfsetter met 3-2 verslagen, maar in de tweede ronde was servicekanon Hubert Hurkacz met 3-2 te sterk voor Tallon Griekspoor. In 2022 werd de Nederlander ook in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld, door Brandon Nakashima (3-0). Het spelen op een gravelbaan biedt Griekspoor veel vertrouwen, omdat hij de tijd heeft om "het goede gevoel" te vinden, aldus de Nederlandse tennisser. Denk jij dat onze landgenoot kans maakt om Roland Garros te winnen? Het levert je bij BetCity maar liefst 801.00 keer je inzet op.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent de Roland Garros.

Wanneer begint Roland Garros?

Roland Garros start op 20 mei 2024 met de kwalificaties. Op zondag 26 mei 2024 staat de eerste ronde van Roland Garros op de planning.

Waar is Roland Garros?

Roland Garros vindt jaarlijks plaats in Frankrijk. De Franse hoofdstad Parijs is de speelstad van deze Grand Slam. Stade Roland-Garros is het tenniscomplex waar Roland Garros jaarlijks wordt afgewerkt.

Waar wordt Roland Garros uitgezonden?

Roland Garros kijk je bij dé bookmaker van Nederland: BetCity. Van de kwalificatie en de derde ronde tot de finale, al deze rondes kijk je gratis bij BetCity. Daarnaast kan je bij ons ook live wedden op Roland Garros. Naast BetCity ben je voor tennis bij Eurosport aan het juiste adres. Een prima plan b, na BetCity natuurlijk.

Wie heeft Roland Garros 2023 gewonnen?

In 2023 was Djokovic de sterkste in Parijs. De Serviër schakelde in de halve finale favoriet Alcaraz uit en nam het in de finale op tegen Ruud. Djokovic had geen kind aan de Noor en won met 3-0 van Ruud. Dit was voor Djokovic de derde keer dat hij Roland Garros wist te winnen, nadat hij eerder in 2016 en 2021 de beste was in de Franse hoofdstad. Świątek was de beste bij de vrouwen. De Poolse tennisspeelster was in de finale van Roland Garros 2023 met 1-2 te sterk voor Karolína Muchová.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!