back arrow

SPORT

Wat zijn de kansen van Ajax & AZ in Europa?

Laatste update 22-11-2023

5 min leestijd

thumbnail

De eerste 3 speelrondes van de Europa en Conference League zitten er op. Zowel Ajax als AZ is momenteel de hekkensluiter in de poule. Maken de Nederlandse ploegen nog kans op Europese overwintering?

Groep B

Voorafgaand aan de Europa League had Ajax ambitieuze plannen, maar de loting stak hier direct een stokje voor. Met de indeling in Groep B kregen de Amsterdammers namelijk te maken met de Poule des Doods: Ajax, Marseille, Brighton & Hove Albion en AEK Athene.
Ajax staat na 3 poulewedstrijden op slechts 2 punten en staat er dan ook slecht voor. De bookmakers zijn hier ook op de hoogte van, zo krijg je maar liefst 3.50 keer je inzet als Ajax de volgende ronde van de Europa League weet te bereiken. Marseille en Brighton & Hove Albion zijn met een quotering van respectievelijk 1.30 en 1.33 de favorieten voor de knock-outfase van de Europa League.

Ajax - Brighton & Hove Albion

Eind oktober had Ajax geen schijn van kans tegen Brighton & Hove Albion. Onder de hoede van Hedwiges Maduro wisten de Ajacieden geen schot op doel af te vuren en ging het in het Amex Stadium met 2-0 ten onder. John van 't Schip gaf woensdag in de persconferentie al aan aanvallender te willen gaan spelen dan in de kansloze nederlaag tegen de Engelsen.
De nieuwe ontmoeting met Brighton & Hove Albion wordt als een finale beschouwd. Mocht Ajax winnen, dan beschikt het over uitstekende papieren voor een plek bij de eerste 2. Bij een nederlaag of zelfs een gelijkspel wordt het voor de Amsterdammers heel moeilijk om de Europese-campagne een vervolg te geven. De bookmakers geeft Ajax tegen Brighton & Hove Albion echter weinig kans. De zege van de Ajacieden levert je maar liefst 4.25 keer je inzet op, terwijl de Engelsen op 1.78 staan genoteerd.

Groep E

In deze poule in de Conference League zijn Aston Villa, AZ, Legia Warschau en Zrinjski. De Engelsen waren voorafgaand aan de start van het Europese toernooi de topfavoriet en zijn met 6 punten uit de eerste 3 duels aardig op weg naar de knock-outfase.
Legia Warschau doet het verrassend goed met 6 punten, terwijl de Bosniërs en de Nederlanders vooralsnog genoegen moeten nemen met slechts 3 punten. Een groepswinst van Aston Villa staat momenteel genoteerd op 1.25 keer je inzet, terwijl het winnen van de poule door AZ 9.00 keer je inzet oplevert.

Aston Villa - AZ

In de vierde speelronde van de Conference League gaan de Alkmaarders op bezoek bij Aston Villa. De Engelsen wisten de eerdere ontmoeting vorige week in het AFAS Stadion met maar liefst 1-4 te winnen. Ondanks slechts 5 doelpogingen wist de nummer 5 van de Premier League 4 keer het net te vinden.
De bookmakers geven AZ op Villa Park nauwelijks kans. Een zege van de Nederlanders staat genoteerd op 8.65 keer je inzet, terwijl de voor een overwinning van Aston Villa op slechts 1.38 staat. Een nieuwe nederlaag voor AZ zou echter desastreus zijn en een ticket voor de volgende ronde van de Conference League lijkt dan allesbehalve en zekerheidje.