Prijzengeld Champions League

Laatste update 09-10-2024

7 min leestijd

prijzengeld champions league

Geloof het of niet, maar het prijzengeld in de Champions League bedraagt meer dan 2 miljard euro. Dit bedrag wordt verdeeld over de deelnemende teams. Vandaar de bijnaam van dit toernooi: 'miljoenenbal', tegenwoordig ook wel het 'miljardenbal'. In dit artikel op Club BetCity lees je alles over het prijzengeld in de Champions League.

Totale prijzenpot Champions League

Van 2018 tot 2023 bedroeg het prijzengeld voor de Champions League €2.030.000.000, maar vanaf het seizoen 2024/25 is dit verhoogd naar €2.437.000.000. Deze verhoging van ruim 20% heeft te maken met het nieuwe format van het miljardenbal. Dit bedrag wordt verdeeld over de 36 teams die zich weten te plaatsen voor de League Fase van de Champions League. Voor het seizoen 23/24 wisten Feyenoord en PSV zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Het prijzengeld in de Champions League van Feyenoord in dit seizoen bedroeg €35.400.000. De penningmeester van PSV deed ook uitstekende zaken. De Eindhovenaren konden dit seizoen onder leiding van Peter Bosz maar liefst 52 miljoen euro bijschrijven. Deze prestaties in de Champions League hebben de begroting van Feyenoord en PSV een fikse boost gegeven. Ter vergelijking, Ajax verdiende dit seizoen met hun prestaties in de Europa League en de Conference League nog geen 13 miljoen euro. In het seizoen 2018/19 wist Ajax nog de halve finale van de Champions League te bereiken en uiteindelijk kwam het nipt tekort voor de finale van de Champions League. Deze prestatie leverde de Amsterdamse club maar liefst €79.000.000 op.

Verdeling prijzengeld Champions League

Dat er in het miljoenenbal enorme bedragen op het spel staan, dat is inmiddels wel duidelijk. Alleen het bereiken van de League Fase van de Champions League levert al miljoenen op. Wij zetten het te verdienen prijzengeld in het miljardenbal voor jou op een rijtje.
Prestatie
Prijzengeld Champions League
Winnaar
€25 miljoen
Verliezend finalist
€18,5 miljoen
Halve finalisten
€15 miljoen
Kwartfinalisten
€12,5 miljoen
Achtste finalisten
€11 miljoen
Plek 1 t/m 8
€2 miljoen
Plek 9 t/m 16
€1 miljoen
Knock-out play-offs
€1 miljoen
League Fase winst
€2,1 miljoen
League Fase gelijkspel
€700.000
Bereiken League Fase
€18,62 miljoen
Voor informatie over allerlei prijzengelden ben je bij Club BetCity aan het juiste adres. Naast de Champions League lees je ook over de Davis Cup, Tour de France, Roland Garros, EK 2024, Libéma Open en Wimbledon, voor ieder wat wils.

Waardepilaar voor de Champions League

De nieuwe waardepijler voor de Champions League heeft een totaalbedrag van maar liefst €853 miljoen en combineert de oude marktpool- en coëfficiëntenpilaren in twee delen: het Europese deel en het niet-Europese deel. De verdeling van dit enorme bedrag is afhankelijk van de mediarechten die worden verkocht in UEFA-markten en andere markten. Als voorbeeld: als 75% van de mediarechten uit Europa komen, krijgt het Europese deel 75% van de waardepijler toegewezen. Bij het Europese deel worden de clubs gerangschikt op basis van hun nationale bijdrage aan de media-inkomsten en hun prestaties in de afgelopen vijf seizoenen. Dit gebeurt via een ranglijst met 666 aandelen, waarbij het laagst gerangschikte team één aandeel ontvangt en het hoogste team 36 aandelen. Bij gelijke posities worden specifieke criteria toegepast, zoals nationale rangschikking en prestaties in voorgaande seizoenen, om de rangorde te bepalen. Voor het niet-Europese deel wordt gekeken naar de tienjarige UEFA-coëfficiëntenranglijst, zonder bonuspunten voor eerdere titels. Ook hier worden 666 aandelen verdeeld, met vergelijkbare criteria voor het bepalen van de rangorde bij gelijke posities. Zowel PSV als Feyenoord ontvangt dankzij de waardepijler een indrukwekkend bedrag van maar liefst €16,96 miljoen.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!