back arrow

SPORT

Wat is de Nations League?

Laatste update 04-12-2023

5 min leestijd

promotional image

In het seizoen 2018/19 werd de UEFA Nations League geïntroduceerd. Het Europese toernooi voor landen in door de UEFA bedacht als vervanger van de vriendschappelijke interlands, om zo meer spanning te creëren. De Nations League is een ingewikkeld toernooi, maar wij zetten alles voor jou op een rijtje.

Opzet

Jaarlijks doen er 54 landen uit Europa mee aan de Nations League. Het Europese toernooi wordt elke 2 jaar gehouden.
De deelnemende landen worden verdeeld in vier Divisies/Leagues op basis van hun eerdere prestaties: Divisie A, Divisie B, Divisie C en Divisie D. Binnen een League zijn er meerdere groepen. Elk jaar zullen er landen promoveren naar een hogere League en degraderen naar een lagere League. Teams in de hoogste League (League A) spelen finalewedstrijden (Final Four) om het voetbalseizoen te kunnen bekronen met een prijs.

Nations League Final Four

De League A is de hoogste divisie en je kan dan ook niet promoveren. De vier landen die hun vier groepen in League A weten te winnen, plaatsen zich voor de knock-outfase.
Het knock-outsysteem bestaat uit 2 halve finales, een troostfinale én natuurlijk een finale. Tot op heden wisten Portugal, Frankrijk en Spanje de Nations League te winnen. De winnaar van de Nations League krijgt echter geen ticket voor het EK en/of WK. Het enige voordeel die de 4 finalisten hebben, is dat ze voor de WK-kwalificatie in een poule van 5 landen worden ingedeeld, in plaats van een poule van 6. Hierdoor spelen de finalisten 2 wedstrijden minder richting het Europees of Wereldkampioenschap.

Kwalificatie voor het EK 2024

21 van de 24 landen hebben zich al geplaatst voor het EK 2024. Oftewel, er zijn nog 3 tickets beschikbaar voor het Europees kampioenschap in Duitsland. Deze zijn verkrijgbaar door middel van de play-offs. Een plek voor de play off is bemachtigd in de UEFA Nations League.
De play-offs kent liefst 12 deelnemende landenteams, op basis van de prestaties tijdens de Nations League 2022/23. De volgende landen maken kans om zich te plaatsen voor het EK 2024: Georgië, Polen, Wales, Estland, Finland, Oekraïne, IJsland, Israël, Bosnië en Herzegovina, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg. Eén land uit elk pad plaatst zich voor het Europees kampioenschap van 2024. In League A, B en C zijn de volgende landen terug te vinden:
  • Pad A: Polen, Wales, Estland en Finland
  • Pad B: Israël, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en IJsland
  • Pad C: Georgië, Griekenland, Kazachstan, Luxemburg

Nations League Nederland

Driemaal eerder nam het Nederlands elftal deel aan de Nations League. Tijdens de eerste editie van dit toernooi wist Oranje direct indruk te maken. In Groep 1 met Frankrijk en Duitsland wist de ploeg onder leiding van Ronald Koeman verrassend genoeg de poule te winnen. Met deze groepswinst wist Nederland zich te plaatsen voor de halve finales.
Bij de laatste 4 werd Oranje gekoppeld aan Engeland. The Three Lions werden na verlenging met 3-1 verslagen. In de finale was Portugal de tegenstander. De laatstgenoemde was te sterk voor het Nederlands elftal en zo wist Cristiano Ronaldo de eerste editie van de Nations League te winnen.
Tijdens de laatste 2 edities van de Nations League stelde Oranje enigszins teleur. In het seizoen 2020/21 eindigde het op de zesde plek. In 2022/23 wist het de vierde plek te bemachtigen, nadat het bij de laatste vier verloor van zowel Kroatië als Italië.

Nations League veelgestelde vragen (FAQ)

Hoeveel teams doen mee aan de Nations League?

Aan het seizoen 2024/2025 van de Nations League doen 54 landen uit Europa mee. De Russen zijn door de UEFA uitgesloten van de Nations League. Deze landen worden geplaatst in vier divisies: League A, B, C en D. In de Divisies A zitten vanzelfsprekend de beste landen, daarna in de Divisies B en vervolgens C. In League D zitten de minste landen. Denk aan San Marino, Andorra etc.

Wie is de titelverdediger van de Nations League?

Spanje wist de Nations League van het seizoen 2022/23 te winnen. De Spanjaarden waren in de finale na penalty's te sterk voor Kroatië.

Wanneer wordt de Nations League gespeeld?

De Nations League 2024/2025 wordt gespeeld in september, oktober en november van het jaar 2024. De Final Four wordt gespeeld in juni 2025.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!