Wat is de Nations League?

Laatste update 17-10-2024

5 min leestijd

Nations League

In het seizoen 2018/19 werd de UEFA Nations League geïntroduceerd. Het Europese toernooi voor landen is door de UEFA bedacht als vervanger van de saaie vriendschappelijke interlands, om meer spanning te creëren. Ben je klaar om de Nations League beter te begrijpen? Wij nemen je mee door de regels, zodat jij straks de expert bent onder je vrienden!

Opzet Nations League

Slimmer spelen betekent dat je weet waar je op wedt. Slim wedden begint met slimme keuzes, dus bij deze de uitleg van de Nations League. Aan de Nations League doen 54 landen mee uit Europa. Het Europese toernooi voor landen wordt elke twee jaar gehouden. De deelnemende landen worden verdeeld in vier divisies op basis van hun eerdere prestaties: Divisie A, Divisie B, Divisie C en Divisie D. Binnen elke divisie worden de teams verdeeld over meerdere groepen, waar het elke ronde erop of eronder is. League A, B en C bestaat ieder uit vier poules van vier landen, terwijl Divisie D bestaat uit twee poules van drie landen. Elke editie van de Nations League zullen er landen promoveren naar een hogere league en degraderen naar een lagere league. Teams in de hoogste league spelen finalewedstrijden om het voetbalseizoen te bekronen met een prijs. Alleen landen uit Divisie A kunnen dus de Nations League winnen. De eindronde wordt ook wel de Final Four genoemd, later in dit artikel vind je meer informatie hierover. Club BetCity is jouw sportgids. Wat dacht je van de nieuwe opzet van de Champions League? Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Nations League 2024/25 poule indeling

De indeling van de groepen voor de Nations League 24/25 is bekend. Het Nederlands elftal is in de derde poule van League A van de Nations League gekoppeld aan Hongarije, Duitsland en Bosnië en Herzegovina. Hieronder volgt de complete indeling van de vierde editie van de Nations League. League A
  1. Kroatië, Portugal, Polen, Schotland.
  2. Italië, België, Frankrijk, Israël.
  3. Nederland, Hongarije, Duitsland, Bosnië en Herzegovina.
  4. Spanje, Denemarken, Zwitserland, Servië.
League B
  1. Tsjechië, Oekraïne, Albanië, Georgië.
  2. Engeland, Finland, Ierland, Griekenland.
  3. Oostenrijk, Noorwegen, Slovenië, Kazachstan.
  4. Wales, IJsland, Montenegro, Turkije.
League C
  1. Zweden, Azerbeidzjan, Slowakije, Estland.
  2. Roemenië, Kosovo, Cyprus, Gibraltar.
  3. Luxemburg, Bulgarije, Noord-Ierland, Wit-Rusland.
  4. Armenië, Faeröer Eilanden, Macedonië, Letland.
League D
  1. Gibraltar, San Marino, Liechtenstein.
  2. Moldavië, Malta, Andorra.

Nations League Final Four

De League A is de hoogste divisie van de Nations League, en je kan dan ook niet promoveren. De vier landen die hun vier groepen in League A weten te winnen, plaatsen zich voor de knock-outfase, de Final Four. Het knock-outsysteem bestaat uit halve finales, een troostfinale én natuurlijk een finale. Tot op heden hebben respectievelijk Portugal, Frankrijk en Spanje de Nations League gewonnen. Titelverdediger Spanje is met 4.00 keer je inzet de favoriet voor de Nations League 2024/25. Duitsland volgt met een quotering van 5.00, terwijl Frankrijk (5.50), Portugal (5.50) en Italië (7.00) ook als serieuze kanshebbers worden gezien. Denemarken en Ons Oranje behoren met respectievelijk 13.00 en 15.00 keer je inzet tot de outsiders.

Kwalificeren voor het WK 2026

Voor het EK 2024 in Duitsland waren er drie tickets te verdienen via de play-offs van de Nations League, maar voor het WK 2026 in Canada, Mexico en de Verenigde Staten is dit niet het geval. Indirect heeft de Nations League wel invloed op plaatsing voor het Wereldkampioenschap. In totaal zijn er zestien WK-tickets te verdelen voor Europese landen. De twaalf groepswinnaars van de WK-kwalificatie plaatsen zich rechtstreeks voor het Wereldkampioenschap, terwijl de vier resterende WK-tickets via de play-offs te bemachtigen zijn. Aan deze play-offs divisie doen in totaal zestien landen mee: de twaalf nummers twee van de WK-kwalificatie en de vier beste groepswinnaars van de Nations League. Als een groepswinnaar al geplaatst is via de normale kwalificatieronde of al play-offs mag spelen, dan schuift die plaats door naar de volgende beste groepswinnaar van de Nations League.

Nations League Nederland

Driemaal eerder vond de Nations League plaats. Tijdens de eerste editie van dit toernooi wist Oranje direct indruk te maken. In League A met Frankrijk en Duitsland in de groep wist de ploeg onder leiding van Ronald Koeman verrassend genoeg de poule te winnen. Met deze groepswinst wist Nederland zich te plaatsen voor de halve finales. In de knock-outfase werd Oranje gekoppeld aan Engeland. The Three Lions werden na verlenging met 3-1 verslagen. In de finale was Portugal de tegenstander. De laatstgenoemde was te sterk voor het Nederlands elftal en zo wist Cristiano Ronaldo de eerste editie van de Nations League te winnen. Tijdens de laatste twee edities van de Nations League stelde Oranje enigszins teleur. In het seizoen 2020/21 eindigde het op de zesde plaats. In 2022/23 wist het de vierde plek te bemachtigen, nadat het bij in de Final Four verloor van zowel Kroatië als Italië.

Nations League veelgestelde vragen (FAQ)

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent de Nations League.

Wanneer is de Nations League?

De Nations League 2024/2025 trapt af in september 2024 en eindigt in juni 2025. De vierde editie van de Nations League wordt op 5 september 2024 om 18:00 uur geopend door Azerbeidzjan en Zweden. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal staat gepland op 7 september 20:45 uur: Nederland - Bosnië en Herzegovina. Zet 8 juni 2025 in je agenda, want dan is de finale van de Nations League.

Hoeveel teams doen mee aan de Nations League?

Aan het seizoen 2024/2025 van de Nations League doen 54 landen uit Europa mee. De Russen zijn door de UEFA uitgesloten van de Nations League. Deze landen worden geplaatst in vier divisies: League A, B, C en D. In de Divisies A zitten vanzelfsprekend de beste landen, daarna in de Divisies B en vervolgens C. In League D zitten de minste landen: Gibraltar, San Marino, Liechtenstein, Moldavië, Malta en Andorra.

Wanneer wordt de Final Four van de Nations League gespeeld?

De finalerondes van de Nations League staan op 4, 5 en 8 juni 2025 gepland. Zoals je van ons gewend bent, zetten wij alle data voor de Slimme Spelers op een rijtje. De Final Four mag uiteraard niet achterblijven!
Fase
Datum
Halve finale
4 & 5 juni 2025
Troostfinale
8 juni 2025
Finale
8 juni 2025

Wie is de titelverdediger van de Nations League?

Spanje won de Nations League van het seizoen 2022/23. De EK-winnaar was in de finale na penalty's te sterk voor Kroatië (0-0, 5-4). Hiermee werden de Spanjaarden na Portugal en Frankrijk de derde winnaar van de Nations League.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!