back arrow

ACADEMY

thumbnail

Definities bij sportgokken

Laatste update 15-11-2023

5 min leestijd

Het wedden op sporten brengt ontelbaar begrippen en definities met zich mee. In dit artikel zetten wij - naar onze mening - de belangrijkste (op alfabetische volgorde) op een rijtje.

A

AccumulatorKortgezegd is een accumulator een combinatie van meerdere weddenschap in één betslip. Wil je meer informatie over een accumulator? Lees dan dit artikel over ‘Wat is een accumulator-weddenschap?’
Asian HandicapDe Asian Handicap is een vorm van wedden waarbij een team een virtuele voorsprong krijgt ten opzichte van het andere team. Stel je zet de volgende weddenschap: ‘-1,5 Asian Handicap: Ajax wint van sc Heerenveen. Dit betekent dat de Amsterdammers de wedstrijd met 2 of meer doelpunten verschil moet winnen, omdat ze de wedstrijd beginnen met een virtuele achterstand van 1,5 doelpunten. Check hier het artikel ‘Hoe werkt ‘Asian Handicap'?’.
Asian LinesNaast de ‘Asian Handicap’ heb je ook Asian Lines. Hierbij wed je op het aantal doelpunten. Stel je bet ‘Meer dan 3 Asian goals’, dan is de bet winnend bij 4 of meer treffers. Bij 3 doelpunten krijg je je inzet terug, terwijl de weddenschap bij 2 of minder goals fout is. Check hier een artikel over Asian Lines.

B

Beide Teams ScorenDe weddenschap ‘Beide Teams Scoren’ houdt in dat beide ploegen ten minste één keer het net moeten vinden. Je hebt ook de optie ‘Beide Teams Scoren - Nee’. Deze bet houdt in dat minimaal één van de 2 ploegen NIET mag scoren.
BetBet is een ander woord voor een weddenschap. Het inzetten op een wedstrijd of gebeurtenis. Je wint een bet indien je achteraf gelijk krijgt.
BetslipEen betslip is een elektronisch wedblaadje waarop jouw geplaatste weddenschappen staan vermeld.
BettingHet Engelse woord voor wedden.
Bet BuilderEen Bet Builder vertaalt zichzelf, je bouwt namelijk een bet. Je zet meerdere weddenschappen op één bepaalde wedstrijd. Een voorbeeld hiervan is Ajax wint, Steven Bergwijn schiet ten minste één keer op doel en Beide Teams Scoren - Ja.
BookmakerEen bookmaker is een aanbieder van sportweddenschappen. BetCity is bijvoorbeeld ook een bookmaker.

C

Cash outDe Nederlandse vertaling hiervan is uitbetalen. Je kan een weddenschap vaak de optie ‘cash out’. Dit houdt in dat je bet, die je gezet hebt, voor een X bedrag kan uit laten betalen.
Correcte scoreBij deze weddenschap voorspel je de einduitslag: 1-0, 2-1 of bijvoorbeeld 4-4.

D

Draw no BetBij 'Draw no bet' zet je in op winst van een club en krijg je bij een gelijkspel je inleg terug. Check hier meer informatie over ‘Draw no Bet’, ook wel ‘Gelijkspel geen weddenschap’ genoemd.
Dubbele kansBij een Dubbele kans kies je voor twee van de drie mogelijke uitkomsten van een gewone reguliere speeltijd weddenschap. De opties zijn als volgt: de thuisploeg wint of een gelijkspel, de uitploeg wint of een gelijkspel en tot slot de thuisploeg of uitploeg wint.

E

Enkele weddenschapEen enkele weddenschap wordt ook wel een ‘single bet’ genoemd. Dit is één losse weddenschap. Denk aan Ajax wint, Steven Bergwijn scoort of Beide Teams Scoren - Ja.

F

F1F1 is een bekende afkorting in sportwereld. Deze afkorting staat voor ‘Formule 1’.
FivefoldHet combineren van vijf wedstrijden in één weddenschap.
FourfoldHet combineren van vier wedstrijden in één weddenschap.
Free BetEen Free Bet is letterlijk vertaald een gratis weddenschap. Dit geeft je de mogelijkheid om een weddenschap naar keuze vrijblijvend uit te proberen.

H

Halftime/fulltimeBij deze vorm van wedden gaat het erom dat je kan inzetten op de ruststand en op de eindstand, een zogenoemde dubbele weddenschap. Niet op de correcte score, maar op welke ploeg er voor staat (of een gelijke stand). Check hier een artikel voor meer informatie over halftime/fulltime.
HandicapBij een Handicap weddenschap krijgt een team een virtuele voorsprong. Stel je zet in op de volgende weddenschap bij Ajax - sc Heerenveen: 0-1 Handicap: Ajax wint. Dit betekent dat sc Heerenveen de wedstrijd met een virtuele 0-1 voorsprong begint. Kortom, de Amsterdammers moeten de wedstrijd met 2 of meer doelpunten verschil winnen.

I

InzetJe inzet is het bedrag waarvoor je gewed hebt bij de bookmaker, in dit geval BetCity.

L

LimietenHet woord limieten is afkomstig uit het Latijnse ‘limes’, dat grens betekent. Limieten komen voor bij inzet, storting en opnames.
Live weddenBij live wedden, wed je live tijdens een event. Zo kan je bijvoorbeeld in de zestigste minuut betten dat Ajax nog gaat winnen, of dat Santiago Giménez gaat scoren. De odds zijn anders dan voorafgaand aan de wedstrijd, omdat er slechts 30 minuten te spelen zijn.

M

Meer/MinderBij een over-under-weddenschap geef je aan of er meer (over) of minder (under) doelpunten worden gescoord dan het genoemde aantal.
Meervoudige weddenschapBij een meervoudige weddenschap combineer je verschillende enkele weddenschappen tot één betslip.

N

NoteringenNoteringen is een synoniem voor odds en quotering. Dit is de prijsbepaling van een weddenschap. De notering voor een weddenschap kan bijvoorbeeld 2.25 zijn. Dit houdt in dat als je €10 op deze bet zet, dan krijg je €22,50 (inclusief je inzet) terug.

O

OddsOdds is een synoniem voor quoteringen en noteringen. Dit is de prijsbepaling van een weddenschap. De notering voor een weddenschap kan bijvoorbeeld 2.25 zijn. Dit houdt in dat als je €10 op deze bet zet, dan krijg je €22,50 (inclusief je inzet) terug.
Odds boostOdds boost is de verhoging van een quotering op een bepaalde weddenschap. Wil je meer informatie over hoe de Odds Boosts bij BetCity te werk gaan? Check dan dit artikel.
OutrightEen outright is een weddenschap op lange termijn. Denk aan de winnaar van de Eredivisie of de topscorer van de UEFA Champions League.
Over/UnderBij een over-under-weddenschap geef je aan of er meer (over) of minder (under) doelpunten worden gescoord dan het genoemde aantal.

P

Pre-matchDe betekenis van dit begrip is voorafgaand aan de wedstrijd. Een pre-match weddenschap sluit je dus af voor de aftrap.
Profit BoostMet een profit boost verhoog je de odds, die normaal gesproken voor een bepaalde bet staan. De potentiële winst die je met de weddenschap kunt behalen, krijgt hierdoor dus een boost.
PromotiesSpeciale acties voor de nieuwe en/of bestaande klant om een leuk extraatje te geven. Check hier onze promotiepagina.

Q

QuoteringenQuoteringen is een synoniem voor odds en noteringen. Dit is de prijsbepaling van een weddenschap. De notering voor een weddenschap kan bijvoorbeeld 2.25 zijn. Dit houdt in dat als je €10 op deze bet zet, dan krijg je €25 (inclusief je inzet) terug.

R

Reguliere speeltijdBij het wedden op winst na de reguliere speeltijd, zet je in op welk team je verwacht dat ze de wedstrijd zullen gaan winnen. Daarnaast is het ook mogelijk om op een gelijkspel te wedden. Deze bet gaat over 90 minuten, inclusief blessuretijd. Een verlenging en eventuele penalty’s worden hierin dus niet meegenomen.
Return on Investment (ROI)De Return on Investment (ROI) geeft het rendement op de investering/weddenschap aan.
Rust/eindresultaatBij deze vorm van wedden gaat het erom dat je kan inzetten op de ruststand en op de eindstand, een zogenoemde dubbele weddenschap. Niet op de correcte score, maar op welke ploeg er voor staat (of een gelijke stand). Check hier meer informatie over Rust/eindresultaat.

S

(Losse) SchotenDe definitie van een (los) schot is heel simpel. Dit is namelijk het geval wanneer de speler de intentie heeft om de bal richting het doel te schieten. Of de bal nou tussen de palen gaat, geblokt wordt of naast gaat, dit telt allemaal als een schot.
Schoten op doelEen schot op doel is een doelpoging dat in de richting van het doel wordt geschoten, dus tussen de twee doelpalen en de lat. Wanneer het houtwerk wordt geraakt, maar de bal belandt niet in het doel, dan telt het niet als een schot op doel. Wil je meer informatie over het wedden op een schot op doel? Check dan dit artikel.
Single betEen single bet is een losse weddenschap, die je dus niet hebt gecombineerd. Denk aan Ajax wint, Luuk de Jong scoort of een gelijkspel bij AZ - FC Twente.
Speel Slimmer BetUnieke weddenschappen van BetCity, met verhoogde odds. Check hier al onze Speel Slimmer Bets.
StakeDe vertaling van stake is inzet. Dus hoeveel je op een bepaalde weddenschap naar keuze wilt inzetten.
SuperboostOdds boosts en Speel Slimmer Bets zijn al langer beschikbaar voor BetCity-spelers. Dit zijn verhogingen van rond de 15%. De Superboost doet hier nog een schepje bovenop. Deze verhogingen zijn vaak van tientallen procenten. Check hier een uitgebreid artikel over ‘Wat is een Superboost’?.
SysteemweddenschapHet voordeel van een systeemweddenschap is dat je meer zekerheid inbouwt. Je hoeft namelijk niet alle weddenschappen goed te hebben om winst te maken. Het heeft echter ook een keerzijde, want de quoteringen liggen bij een systeemweddenschap een stuk lager dan bij een gecombineerde betslip.

T

TenfoldHet combineren van tien wedstrijden in één weddenschap.
TrebleHet combineren van drie wedstrijden in één weddenschap.

U

UnderdogDe underdog is een persoon of groep, waarvan verwacht wordt dat ze geen of nauwelijks een kans maken op een zege. De odds zouden in dit geval bijvoorbeeld 4.00 zijn voor de underdog en 1.60 voor de favoriet.

V

ValueEr is sprake van value als de quoteringen voor een bepaalde weddenschap te hoog zijn. Wil je meer lezen over ‘Wat is een value bet?'. Check dan het artikel.
VerdubbelaarBij een verdubbelaar ga je je inzet verdubbelen. De quoteringen, odd of notering ligt dus rond de 2.00.
VoidBij een void wordt de weddenschap ongeldig verklaard en krijg je je originele inzet terug. Dit gebeurd als bijvoorbeeld een speler, waarop jij hebt gebet, op de bank begint.

W

WeddenschapWeddenschap is een ander woord voor een bet. Het inzetten op een wedstrijd of gebeurtenis. Je wint een weddenschap indien je achteraf gelijk krijgt.
WelkomstbonusEen welkomstbonus is een bonus die je krijgt als je je registreert bij een bookmaker. Deze krijg je deze toegekend als je je eerste storting maakt; een stortingsbonus.

Betcity Academy

thumbnail

Tips voor voetbal voorspellen

Je kan bij BetCity een keuze maken uit de honderden gokkasten en live casinospellen. Er zijn ook veel spelers die ervoor kiezen om te gaan wedden op voetbal. De voetbalsport is natuurlijk ongekend populair en biedt de kans om mooie prijzen te winnen. Kennis en ervaring kan zomaar een groot verschil maken met voetbal wedden bij de bookmaker. Mocht je nog nieuw zijn met voetbal voorspellen, dan is het misschien handig om eerst onze tips door te lezen!

5 min leestijd

thumbnail

Tips voor wedden op interlands

Het wedden op clubvoetbal heeft de voorkeur van de gemiddelde voetbalfan. Het wedden op interlands kan echter ook winstgevend zijn, zeker als je kennis hebt over interlandvoetbal. Daarnaast brengen EK en WK's een enorme hype met zich mee. Mocht je willen wedden op interlands, raden wij jou aan eerst dit artikel door te lezen. Hierin komen namelijk tips voor het wedden op interlandvoetbal naar voren.

5 min leestijd

thumbnail

Waarom stijgen of zakken de odds?

Je bent ongetwijfeld bekend met dit fenomeen. De odds schommelen alle kanten op en kunnen met de dag, uur of zelfs met de minuut verschillen. Wat is hiervan de oorzaak?

5 min leestijd

thumbnail

Tips voor wedden op bekervoetbal

De meeste ogen zijn gericht op de bekende voetbalcompetities. In Nederland spelen de beste voetbalclubs wekelijks wedstrijden in de Eredivisie. Het doel van veel clubs is om een Europees ticket te veroveren, zoals voor de UEFA Champions League, UEFA Europa League of de UEFA Conference League. Echter is de snelste route richting Europa het KNVB bekertoernooi. Dat geldt ook voor de bekertoernooien in andere Europese landen. Mocht je willen gaan wedden op bekervoetbal, dan is het misschien handig om eerst onze tips door te lezen.

5 min leestijd

Onze promoties
NIEUW: BETCITY APP
Vanaf nu heb je het beste Sportsbook en het leukste Casino van Nederland in de palm van je hand!
GAME OF THE WEEK
Claim een €5 voor onze Wedstrijd van de Week, die altijd bol van de spanning en sensatie staat. Welke wedstrijd is het dit keer?
ELK WEEKEND VOOR JOU
Check elke vrijdag voor welk spel je 'm kunt claimen!
ELK WEEKEND VOOR JOU
Check elke vrijdag voor welk spel je ze kunt claimen!