Artikel • Eredivisie • Leestijd 4 min

Spotlight: Terence Kongolo

In de zomer van 2024 maakte Terence Kongolo een verrassende terugkeer naar Nederland door een contract te tekenen bij NAC Breda, tot grote verbazing van velen. De ervaren verdediger, geboren op 14 februari 1994 in het Zwitserse Fribourg, heeft zowel de Nederlandse als Congolese nationaliteit. Kongolo begon zijn professionele carrière bij Feyenoord, waar hij al snel opviel als een talentvolle verdediger. Zijn sterke prestaties leidden in 2014 tot een debuut in het Nederlands elftal. Na zijn periode bij Feyenoord vertrok Kongolo naar het buitenland, waar hij speelde voor clubs als AS Monaco en Huddersfield Town. Ondanks blessureleed en uitdagingen in zijn carrière wist hij telkens weer terug te vechten. Nu hij bij NAC Breda tekent, is het een nieuwe stap voor Kongolo, die met zijn ervaring en talent een belangrijke rol kan gaan spelen in de defensie van de Bredase club. Laten we eens dieper duiken in de indrukwekkende loopbaan van deze veelzijdige verdediger.

Jeugdopleiding van Feyenoord

Kongolo kwam op 4-jarige leeftijd naar Nederland. Het talentje speelde een korte periode voor de amateurvereniging RVV Hillesluis en werd op 8-jarige leeftijd al opgepikt door Feyenoord. Kongolo doorliep alle jeugdploegen. In april 2012 debuteerde Kongolo in het eerste team van Feyenoord tegen Excelsior (3-0). In september 2012 scoorde de verdediger zijn eerste doelpunt voor Feyenoord. Kongolo kwam tot scoren in de bekerwedstrijd bij NEC (2-3).

Blessure

Eind 2012 kreeg Terence Kongolo te maken met een zware blessure, waardoor hij maandenlang langs de kant stond en een intensief revalidatieproces moest doorlopen. In 2013 maakte hij echter zijn rentree in het eerste elftal, ditmaal als linkervleugelverdediger. Deze strategische keuze van trainer Giovanni van Bronckhorst bleek een gouden zet. Kongolo excelleerde in zijn nieuwe rol en groeide uit tot een vaste waarde binnen het team. Zijn snelheid, verdedigende kwaliteiten en veelzijdigheid maakten hem een onmisbare schakel in de verdediging van Feyenoord.

Gewonnen prijzen bij Feyenoord

In het seizoen 2015/2016 won Terence Kongolo met Feyenoord de KNVB Beker, een belangrijke prijs voor de Rotterdamse club. Het daaropvolgende seizoen was nog specialer, toen Feyenoord na 18 jaar eindelijk weer de landstitel in de Eredivisie veroverde. Kongolo speelde een cruciale rol in de verdediging en samen met zijn collega’s slaagde hij erin om maar liefst 17 keer de nul te houden.

Miljoenentransfer naar AS Monaco

In 2017 kon Kongolo na enkele succesvolle seizoenen een prachtige transfer maken. De verdediger werd voor €15 miljoen verkocht aan AS Monaco. De Nederlander kreeg in de 1e seizoenshelft amper speeltijd bij de club uit de Ligue 1. In januari 2018 kwam het avontuur in Monaco al tot een einde. Kongolo werd verhuurd aan Huddersfield Town.

Huddersfield Town

Kongolo wist wel indruk te maken bij Huddersfield Town. De Engelse voetbalclub besloot de verdediger definitief over te nemen in de zomerstop. In juni 2018 tekende het talent een vierjarig contract bij de club. Het seizoen 2018/2019 verliep dramatisch en Huddersfield Town degradeerde naar de EFL Championship.

Promotie met Fulham

Begin 2020 mocht Kongolo ook weer vertrekken bij Huddersfield Town. De verdediger maakte het seizoen af bij Fulham. Kongolo beleefde bij zijn nieuwe werkgever wel succes. The Cottagers promoveerde naar de Premier League. Fulham besloot de verdediger over te nemen en voor vier seizoenen vast te leggen.

Beloften van Fulham

Kongolo kreeg bij Fulham te maken met veel tegenslagen. De mandekker raakte meermaals geblesseerd en speelde amper in het eerste elftal. Sterker nog, de verdediger maakte de meeste minuten in het beloftenteam van de Engelse club. In september 2022 kreeg Kongolo te horen te mogen vertrekken bij Fulham.

Frankrijk en Oostenrijk

In september 2022 maakte Kongolo op huurbasis de overstap naar Le Havre. In Frankrijk kwam Kongolo tot 15 wedstrijden. En ook in het seizoen 2023/2024 speelde de Nederlander op huurbasis voor een andere club. Ditmaal koos Kongolo voor een avontuur bij Rapid Wien. De speler kwam bij de Oostenrijkse voetbalclub slechts tot 12 wedstrijden.

Kongolo bij NAC Breda

In de zomer van 2024 koos Kongolo ervoor om terug te keren naar Nederland. De ervaren mandekker tekende een contract bij NAC Breda. De Brabantse club promoveerde een seizoen eerder naar de Eredivisie.

Kongolo in Oranje

Kongolo speelde in vrijwel alle jeugdteams van het Nederlands elftal. In mei 2014 mocht de verdediger zich voor de eerste keer melden bij het grote Oranje. De speler werd opgenomen in de selectie van Louis van Gaal en was aanwezig op het WK in Brazilië. Enkele weken voor de bekendmaking van de WK-selectie maakte Kongolo zijn debuut in Oranje. De laatste man debuteerde in de oefenwedstrijd tegen Ecuador (1-1). Kongolo speelde op het WK enkele minuten in de wedstrijd tegen Chili (2-0). In mei 2018 kwam de verdediger voor de laatste keer in actie in het Nederlands elftal.

Statistieken van Kongolo

Promoties
Bekijk alle

type

EEN JAAR GRATIS WEDDEN

type

21 JACKPOT

type

BETCITY SPINNER