back arrow

SPORT

Wat is een sprintrace?

Laatste update 27-03-2024

5 min leestijd

promotional image

De Formule 1-kalender is dit jaar met 24 races langer dan ooit. De meeste Grand Prix's kennen eenzelfde opbouw van het weekend. Er zijn zes races waarbij dit anders is. Dit zijn de weekenden waarbij er een sprintrace op het programma staat. In dit artikel leggen we je uit wat een sprintrace is.

De Formule 1 wordt georganiseerd voor de FIA en de FOM. De FIA is de internationale autosportbond en feitelijk organisator van het wereldkampioenschap Formule 1, de hoogste klasse in de autosport. De FOM is het Formule 1 Management. De FOM bepaalt welke teams mee mogen doen aan het kampioenschap, welke races er gereden worden en behartigt de commerciële belangen van de sport. De FOM is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de Formule 1 attractief en interessant te houden. Daarbij worden alle facetten van de sport kritisch bekeken. Ook naar de opbouw van het raceweekend. Enkele jaren geleden kwam de FOM met het idee om enkele vrije trainingen te schrappen en te vervangen door sessies die interessanter zijn voor het publiek. Dit stuitte op weerstand van de teams. Zij worden door de FIA al ernstig beperkt in de tijd om te testen en gebruiken de vrije trainingen om nieuwe onderdelen en ideeën op de auto te testen. Er werd een compromis bereikt. Enkele keren per jaar wordt er een speciaal weekend gehouden met een sprintrace, de overige races zouden een reguliere opbouw hebben.

Eerste sprint races in 2021

In 2021 werd er bij de Britse, Italiaanse en Braziliaanse Grand Prix getest met het sprintrace format. Na de eerste vrije training werd er een kwalificatie voor de sprintrace gehouden op dezelfde manier als er gekwalificeerd werd voor de hoofdrace. De startopstelling voor die hoofdrace werd bij deze drie races bepaald door de uitslag van de sprintrace. De winnaar van de sprintrace behaalde pole position en scoorde drie punten voor het WK. De nummers twee en derde van de sprintrace mochten respectievelijk 2 punten en 1 punt bijschrijven op hun scorekaart. Sprintraces worden verreden over plusminus honderd kilometer. Het exacte aantal ronden wordt bepaald door de lengte van de baan. Globaal wordt er vanuit gegaan dat een sprintrace ongeveer een half uur duurt. In tegenstelling tot bij een reguliere Grand Prix zijn er bij een sprintrace geen verplichte pitstops. Ook is er geen bandenreglement. Het is starten, racen en finishen zo snel als het kan.

De sprintraces in 2022 en daarna

In 2022 stonden er opnieuw drie sprintraces gepland. De pole position voor de betreffende race ging nog altijd naar de winnaar van de sprintrace, maar er was wel iets aan het format veranderd. Waar in 2021 de nummers 1, 2 en 3 punten voor het WK verdienden, werden dat in 2022 de nummers 1 tot en met 8. De winnaar kreeg 8 WK punten, de nummer 8 één punt. In 2023 werden er zes Grand Prix geselecteerd waarbij een sprintrace gereden zou worden. In tegenstelling tot een jaar eerder had deze race geen enkele binding met de rest van het weekend. Op de vrijdag werden de vrije training en de kwalificatie voor de race verreden. Zaterdag werd de dag van een nieuwe, aparte sprint kwalificatie en daarna een sprintrace. Op zondag werd traditioneel de hoofdrace verreden. Deze opzet kwam de FIA en de FOM op de nodige kritiek te staan. Het format met een sprintrace had op deze manier niets meer met het Grand Prix weekend te maken. Toch is er voor 2024 niet veel aan het format veranderd. De enige aanpassing is dat de kwalificatiesessies voor de sprintrace en de hoofdrace van plaats gewisseld zijn. Op vrijdag wordt er gekwalificeerd voor de sprintrace, op zaterdag voor de hoofdrace.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!