back arrow

SPORT

Sprintrace F1

Laatste update 10-07-2024

5 min leestijd

promotional image

Sinds 2021 zijn er in de Formule 1 sprintraces. Een aantal Grand Prix circuits organiseert F1 sprintraces, in 2024 zijn er zes sprintraces. De Formule 1-kalender is dit jaar met 24 races langer dan ooit. De meeste Grand Prix's kennen eenzelfde opbouw van het weekend. Wij leggen we je uit wat een sprintrace is.

Sprintrace introductie

De Formule 1 wordt georganiseerd voor de FIA en de FOM. De FIA is de internationale autosportbond en feitelijk organisator van het wereldkampioenschap Formule 1, de hoogste klasse in de autosport. De FOM is het Formule 1 Management. De FOM bepaalt welke teams mee mogen doen aan het kampioenschap, welke races er gereden worden en behartigt de commerciële belangen van de sport. De FOM is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de Formule 1 attractief en interessant te houden. Daarbij worden alle facetten van de sport kritisch bekeken. Ook naar de opbouw van het raceweekend. Enkele jaren geleden kwam de FOM met het idee om enkele vrije trainingen te schrappen en te vervangen door sessies die interessanter zijn voor het publiek. Dit stuitte op weerstand van de teams. Zij worden door de FIA al ernstig beperkt in de tijd om te testen en gebruiken de vrije trainingen om nieuwe onderdelen en ideeën op de auto te testen. Er werd een compromis bereikt. Enkele keren per jaar wordt er een speciaal weekend gehouden met een sprintrace, de overige races zouden een reguliere opbouw hebben. In 2024 worden er zes sprintraces georganiseerd.

Wat is een sprintrace F1?

De F1 Sprint is een veel kortere race dan een normale Grand Prix. Er wordt gemiddeld maar een derde van een reguliere Grand Prix verreden. De sprintrace zelf wordt op zaterdag verreden en de coureurs kunnen ook punten verdienen voor het wereldkampioenschap. Deze punten worden uitgedeeld:
  • P1: 8 punten
  • P2: 7 punten
  • P3: 6 punten
  • P4: 5 punten
  • P5: 4 punten
  • P6: 3 punten
  • P7: 2 punten
  • P8: 1 punt
In de F1 sprintrace is een pitstop niet verplicht. In het verleden werd op basis van de resultaten tijdens de sprintrace de pole position toegekend, maar daar is tegenwoordig geen sprake meer van. De F1 Sprintraces kennen ook een aparte kwalificatie op vrijdag. Op zaterdag wordt de sprintrace verreden.

Eerste sprint races in 2021

In 2021 werd er bij de Britse, Italiaanse en Braziliaanse Grand Prix getest met het sprintrace format. Na de eerste vrije training werd er een kwalificatie voor de sprintrace gehouden op dezelfde manier als er gekwalificeerd werd voor de hoofdrace. De startopstelling voor die hoofdrace werd bij deze drie races bepaald door de uitslag van de sprintrace. De winnaar van de sprintrace behaalde pole position en scoorde drie punten voor het WK. De nummers twee en derde van de sprintrace mochten respectievelijk 2 punten en 1 punt bijschrijven op hun scorekaart. Sprintraces worden verreden over plusminus honderd kilometer. Het exacte aantal ronden wordt bepaald door de lengte van de baan. Globaal wordt er vanuit gegaan dat een sprintrace ongeveer een half uur duurt. In tegenstelling tot bij een reguliere Grand Prix zijn er bij een sprintrace geen verplichte pitstops. Ook is er geen bandenreglement. Het is starten, racen en finishen zo snel als het kan.

De sprintraces in 2022 en daarna

In 2022 stonden er opnieuw drie sprintraces gepland. De pole position voor de betreffende race ging nog altijd naar de winnaar van de sprintrace, maar er was wel iets aan het format veranderd. Waar in 2021 de nummers 1, 2 en 3 punten voor het WK verdienden, werden dat in 2022 de nummers 1 tot en met 8. De winnaar kreeg 8 WK punten, de nummer 8 één punt. In 2023 werden er zes Grand Prix geselecteerd waarbij een sprintrace gereden zou worden. In tegenstelling tot een jaar eerder had deze race geen enkele binding met de rest van het weekend. Op de vrijdag werden de vrije training en de kwalificatie voor de race verreden. Zaterdag werd de dag van een nieuwe, aparte sprint kwalificatie en daarna een sprintrace. Op zondag werd traditioneel de hoofdrace verreden. Deze opzet kwam de FIA en de FOM op de nodige kritiek te staan. Het format met een sprintrace had op deze manier niets meer met het Grand Prix weekend te maken. Toch is er voor 2024 niet veel aan het format veranderd. De enige aanpassing is dat de kwalificatiesessies voor de sprintrace en de hoofdrace van plaats gewisseld zijn. Op vrijdag wordt er gekwalificeerd voor de sprintrace, op zaterdag voor de hoofdrace. In 2024 werd de eerste sprintrace georganiseerd op het Shanghai International Circuit. Verder worden er sprintraces verreden in Miami, Oostenrijk, de VS (Circuit of the Americas), Brazilië en Qatar. Het is natuurlijk de vraag hoeveel sprintraces Max Verstappen gaat winnen!

Max Verstappen sprintraces

De sprintraces zijn net als Max Verstappen nog relatief jong. Omdat Max de beste coureur van de afgelopen jaren is, heeft hij ook de meeste F1 Sprintraces gewonnen. Zo werd Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Qatar in 2023 nog wereldkampioen door de sprintrace te winnen. In 2024 wist Verstappen de eerste drie sprintraces van het nieuwe seizoen te winnen.

Sprintraces in 2024

In het Formule 1 seizoen 2024 staan er 6 sprintraces op het programma. De coureurs krijgen tijdens deze races de kans om bonuspunten te verdienen en een betere positie te verkrijgen op de wereldranglijst. Bekijk hieronder alle sprintraces in 2024: GP China (Shanghai): 20 april 2024 Winst: Max Verstappen (Red Bull Racing) GP Verenigde Staten (Miami): 4 mei 2024 Winst: Max Verstappen (Red Bull Racing) GP Oostenrijk (Spielberg): 29 juni 2024 Winst: Max Verstappen (Red Bull Racing) GP Verenigde Staten (Austin): 19 oktober 2024 Winst: onbekend GP Brazilië (Sao Paulo): 2 november 2024 Winst: onbekend GP Qatar (Lusail): 30 november 2024Winst: onbekend

Veelgestelde vragen over de F1 sprintrace

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen over de F1 sprintrace:

Hoeveel punten krijgt de winnaar van een sprintrace?

De coureurs kunnen extra punten winnen bij een F1 sprintrace! Ondanks dat het om een korte race gaat, kan een coureur een groot succes boeken. De winnaar van een F1 sprintrace levert namelijk 8 punten op. De drievoudig wereldkampioen Verstappen wist al de nodige sprintraces te winnen.

Is de sprintrace voor of na de Grand Prix?

De sprintrace staat al vroeg in het raceweekend op het programma. De sprintrace staat zelfs nog voor de kwalificatierace op het programma. Er zijn veel F1 fans die veel waarde hechten aan een spannende sprintrace. Later in het weekend kan er worden genoten van de Grand Prix!

Heeft de sprintrace effect op de startposities?

Nee, de sprintrace heeft geen enkel effect op de startposities. De sprint levert punten op, maar kan een coureur bijvoorbeeld geen pole position opleveren bij een eerste plaats. De kwalificatie start namelijk pas na de sprintrace.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!