back arrow

EK 2024 | STADIONS

SIGNAL IDUNA PARK

Het Signal Iduna Park is een voetbalstadion in de grote stad Dortmund, West-Duitsland. Op 2 april 1974 werd het stadion geopend en de thuishaven van Borussia Dortmund heeft een capaciteit van liefst 81.365. Hiermee is het Signal Iduna Park het grootste stadion van Duitsland en uiteraard ook van de Dortmund speelstad. Dit stadion is dan ook een van de podiums voor het EK 2024, en wordt ook wel eens het BVB stadion, Westfalenstadion of het BVB stadion Dortmund genoemd.

EK 2024

Het EK 2024 speelt zich af in Duitsland. Het gastland maakt vanzelfsprekend deel uit van het Europees kampioenschap en hoefde zich dan ook niet te kwalificeren. Bovendien zijn de Duitsers een van de favorieten! Het Signal Iduna Park is een van de 10 stadions waarin de EK-duels zullen worden afgewerkt. De volgende stadions maken deel uit van het Europees kampioenschap 2024: Olympiastadion (Berlijn), RheinEnergieStadion (Keulen), Veltins Arena (Gelsenkirchen), Mercedes-Benz Arena (Stuttgart), Volksparkstadion (Hamburg), Allianz Arena (München), Deutsche Bank Park (Frankfurt), Red Bull Arena (Leipzig) en tot slot het Signal Iduna Park in Dortmund. Op het EK 2024 zullen er 6 wedstrijden in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund worden afgewerkt: 4 groepswedstrijden, één achtste finale en één halve finale. De volgende 4 duels in de poulefase worden in het Signal Iduna Park afgewerkt: Italië - Albanië, Turkije - Georgië, Turkije - Portugal en Frankrijk - Polen.

Wedstrijden Signal Iduna Park Dortmund EK 2024

Op het EK 2024 zullen er 6 wedstrijden in de thuishaven van Borussia Dortmund worden afgewerkt: 4 groepswedstrijden, één achtste finale en de tweede halve finale van het Europees Kampioenschap. De eerste wedstrijd is Italië - Albanië. De volgende 3 duels in de poulefase worden ook in het Signal Iduna Park afgewerkt: Turkije - Georgië, Turkije - Portugal en Frankrijk - Polen. De 2 landen van de 2 play off wedstrijden zijn nog niet bekend.
Poule
Datum & Tijd
Thuis
Uit
15/6/24 21:00u
Italië
Albanië
18/6/24 18:00u
Turkije
Georgië
22/6/24 18:00u
Turkije
Portugal
25/6/24 18:00u
Frankrijk
Polen
Achtste finale
29/6/24 18:00u
1A
2C
Halve finale
10/7/24 21:00u
W47
W48

Capaciteit Signal Iduna Park

Het stadion van Borussia Dortmund, Signal Iduna Park, is het grootste stadion van Duitsland. Het stadion in West-Duitsland beschikt namelijk over een capaciteit van 81.365. Het Signal Iduna Park behoort dan ook tot de grootste stadions van Europa. Alleen Camp Nou en Wembley kunnen nog meer toeschouwers toelaten. Check hier wat de 5 grootste stadions van Engeland zijn.

Grote evenementen

Tweemaal eerder werden er wedstrijden op een internationaal toernooi afgewerkt in het Signal Iduna Park. 2 keer was de thuisbasis van Borussia Dortmund echter het podium voor een Wereldkampioenschap. Een EK-wedstrijd werd dus nog nooit in het Signal Iduna Park afgewerkt. Tijdens het WK 1974 vonden 4 duels plaats in het Signal Iduna Park. Schotland won met 2-0 van Zaïre en tijdens de overige 3 wedstrijden was Nederland een van de 2 landen. Oranje bewaart mooie herinneringen aan het stadion van Borussia Dortmund, zo won het 2 keer en speelde het één keer gelijk.  In 2006 vond het WK ook in Duitsland plaats. Destijds werden er in het Signal Iduna Park liefst 6 wedstrijden afgewerkt, waaronder de halve finale tussen gastland Duitsland en Italië (0-2 n.v.). 

Dortmund

Het Signal Iduna Park is in de oude stad Dortmund terug te vinden. Dortmund is de grootste stad van het Ruhrgebied, maar wel pas de achtste stad van Duitsland. De stad heeft een rijke historie, oude binnenstad die je zeker moet bezoeken. Het openbaar vervoer in Dortmund is (ook tijdens het EK) uitstekend geregeld, een aanrader als vervoersmiddel.

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund, opgericht op 19 december 1909, is een grootmacht in het Duitse voetbal en de vaste bespeler van het Signal Iduna Park stadion. Het team staat bekend om zijn gepassioneerde fanbase, de "Gelbe Wand" (Gele Muur) en de geweldige sfeer, aantrekkelijk aanvallend voetbal en dat het de jeugd de kans geeft. Onder meer Jude Bellingham, Robert Lewandowski en Erling Haaland wisten via Borussia Dortmund de wereldtop te bereiken. Daarnaast staat BVB bekend om de rijke geschiedenis. Voorheen speelde Borussia Dortmund in het Stadion Rote Erde, maar dat werd door het groeiende aantal toeschouwers als te klein beschouwd. Het werd dus tijd voor een nieuw stadion en sinds 1974 is het Signal Iduna Park de thuishaven van Die Borussen. Locals noemen het ook wel het BVB Stadion. De grote rivalen van Borussia Dortmund zijn Bayern München en Schalke 04. De laatstgenoemde is echter niet meer in de Bundesliga actief, waardoor de Kohlenpottderby zelden meer plaatsvindt. De ontmoetingen met Bayern München staan bekend als Der Klassiker. Achtmaal mocht Borussia Dortmund zich de beste van Duitsland noemen. De laatste keer dateert echter van 2012. 5 keer werd de DFB-Pokal gewonnen, terwijl Borussia Dortmund in de DFL-Supercup 7 keer aan het langste eind trok.  Ieder seizoen is het Signal Iduna Park het toneel van een aantal internationale wedstrijden van Borussia Dortmund. Het stadion is nog nooit het toneel geweest van een Champions League finale. Met de grootste staantribune van Europe is de Gelbe Wand een echte smaakmaker in het stadion. Zij zorgen voor veel sfeer tijdens de wedstrijd, waardoor de club Borussia Dortmund zich vaak gesteund voelt in het Signal Iduna Park stadion. Wil je het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund van dichtbij meemaken? Tickets bemachtigen is vaak lastig, maar zeker de moeite waard voor een wedstrijd. Zorg dat je ook een stadiontour meemaakt, die worden vaak gegeven door fans. Daarnaast is een wedstrijd in de buurt van de Gelbe Wand en haar fans een belevenis op zich in het Signal Iduna Park!

Relevante artikelen

thumbnail

Selectie Albanië EK 2024

SELECTIE Albanië EK 2024

De complete selectie van Albanië voor het EK 2024 vind je hier. Lees alles over deze onbekende EK-deelnemer!

2 min leestijd

thumbnail

Selectie Duitsland EK 2024

SELECTIE DUITSLAND EK 2024

De complete selectie van Duitsland voor het EK 2024 vind je hier. Lees alles over Die Mannschaft!

2 min leestijd