back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

Leipzig

Speelstad Leipzig

Leipzig is een kreisfreie Stadt en na Berlijn de grootste stad van de voormalige DDR. Van 1949 tot 1990 maakte Leipzig deel uit van het communistische Oost-Duitsland. De naam Leipzig is afkomstig van het Sorbische Lipsk, wat lindenoord betekent. Leipzig ligt in het centrum van de Leipziger laagvlakte, het zuidelijkste deel van de Noord-Duitse laagvlakte, en aan de samenloop van de Weiße Elster, Pleiße en Parthe. De rivieren hebben in het stadsgebied vele vertakkingen en vormen daarmee de zogenoemde Leipziger Gewässerknoten. Leipzig levert in de vorm van de Red Bull Arena de meest kleine speellocatie van het aankomende EK voetbal 2024. In de Red Bull Arena van Red Bull Leipzig kunnen 41.939 toeschouwers. Een aantal feitjes over Leipzig:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 612 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Leipzig Halle Airport (LEJ)
  • Inwonersaantal: 597.493 (2020)
  • Voetbalclub(s): RB Leipzig
  • Stadion: Red Bull Arena

Wedstrijden EK 2024 Leipzig

Check hier alle wedstrijden die in de Red Bull Arena gespeeld worden!

Openbaar vervoer (OV) Leipzig EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Leipzig hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden van de MDV (Mitteldeutscher Verkehrsverbund). Het openbaar vervoer in Leipzig bestaat uit trams, de S-Bahn en bussen. Het openbaar vervoernetwerk met de gratis vervoersmogelijkheden beperkt zich niet tot de stadsgrenzen, dus je kunt de volledige omgeving verkennen.

Bezienswaardigheden Leipzig

De stad staat bekend als muziekstad. Het hart van de muziekgeschiedenis wordt gevormd door de grote componisten die er gewoond en gewerkt hebben. Onder andere de componisten Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Clara en Robert Schumann en Albert Lortzing hebben geleefd in deze stad en hebben hun voetsporen achtergelaten. Dit komt terug in verschillende muziekfeesten, zoals het Bachfeest en de Wagnerfeesten. Er is een speciale muziekroute die je kunt wandelen: de Leipziger Notenspur. De route door de bijzondere stad is circa 5 kilometer lang. Ook bijzonder is het gebouw waar de Stasi (Ministerie voor Staatsveiligheid) veertig jaar lang haar hoofdkwartier had. Hier zit nu het herdenkingsmuseum Runde Ecke. Waar zich vroeger de kantoren van Stasi-medewerkers bevonden, kunnen toeristen nu informatie krijgen over de functie, geschiedenis en methoden van de Stasi.

Historie EK's & WK's in Leipzig

Voor de val van de Berlijnse Muur diende het Zentralstadion (zoals de Red Bull Arena toen heette) als de thuishaven van de nationale ploeg van de DDR. Het stadion van Red Bull Leipzig was na de Duitse hereniging een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Het stadion was het enige stadion uit het voormalige Oost-Duitsland op het WK. Er werden vier groepswedstrijden en één wedstrijd in de achtste finale gespeeld. Argentinië houdt goede herinneringen over aan de voetbalwedstrijd in de speelstad Leipzig, die de wedstrijd om de achtste finale met 2-1 wint van Mexico.

Voetbalclub RB Leipzig

De voetbalclub RB Leipzig bestaat pas sinds 2009. De volledige naam van de club is RasenBallsport Leipzig. Echter denken veel voetballiefhebbers dat de RB voor de hoofdsponsor Red Bull staat, maar niets blijkt minder waar. Dankzij de financiële injecties van het frisdrankmerk wist RB Leipzig al snel grote stappen te maken. In een periode van zeven seizoenen wist de Duitse club maar liefst vijfmaal te promoveren. In 2016 debuteerde RB Leipzig in de Bundesliga. Vandaag de dag staat de voetbalclub uit het oosten van Duitsland bekend als een topclub in ons buurland. Dit seizoen komt ook oud-PSV'er en Nederlands international Xavi Simons uit voor RB Leipzig. De Red Bull Arena is de thuisbasis van RB Leipzig, maar ook een speelstad tijdens het EK 2024. In 2017 kwalificeerde RB Leipzig zich zelfs voor de UEFA Champions League. Uiteindelijk werd in het seizoen 2017/2018 de kwartfinale bereikt van de UEFA Europa League, waarin de ploeg het onderspit moest delven tegen Olympique Marseille.

Leipzig Stadium (Red Bull Arena)

Het voetbalstadion kent geen lange geschiedenis, maar zal wel het decor vormen voor diverse wedstrijden tijdens het EK 2024. Het stadion werd op 17 november 2004 geopend en in 2015 gerenoveerd. De bouwkosten van het stadion in het oosten van Duitsland bedroeg €115 miljoen. Het recordaantal toeschouwers tijdens een voetbalwedstrijd in de Red Bull Arena 47.069. Overigens krijgt het stadion tijdens Europese wedstrijden een andere naam, namelijk de RB Arena. Leipzig staat niet alleen bekend om zijn klassieke muziek, maar ook om zijn topvoetbal!

Achtste finale in Leipzig

Er worden in Leipzig diverse wedstrijden gespeeld tijdens het Europees Kampioenschap 2024. Het gaat om drie groepswedstrijden en een wedstrijd in de achtste finale. In de groepsfase van het toernooi komt ook Nederland op bezoek in de stad. Het betreft de groepsfase wedstrijd tegen Frankrijk. Bekijk hieronder alle EK-wedstrijden in de stad Leipzig:
  • Portugal - Tsjechië (18 juni 2024 - 21:00 uur)
  • Nederland - Frankrijk (21 juni 2024 - 21:00 uur)
  • Kroatië - Italië (24 juni 2024 - 21:00 uur)
  • 1/8e finale (2 juli 2024 - 21:00 uur)

Relevante artikelen

thumbnail

Groep D EK 2024

De poule van Nederland, samen met Frankrijk, Oostenrijk en Polen!

5 min leestijd

thumbnail

Groep F EK 2024

Tsjechië, Turkije, Georgië, of toch Portugal? Op papier is Portugal favoriet, maar of dat in de praktijk ook zo is...

5 min leestijd