Meeste gele kaarten in de Eredivisie

Laatste update 29-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Natuurlijk staat Fair Play centraal in de Eredivisie, maar soms moet een speler aan de noodrem trekken. De scheidsrechter kan er dan toe besluiten om een gele kaart uit te delen. Ieder seizoen worden er in de Nederlandse competitie tussen de 750 en de 1000 gele kaarten uitgedeeld. Sommige voetballers gaan regelmatig over de schreef en hebben een hele verzameling aan gele kaarten opgebouwd. Maar welke spelers kregen de meeste gele kaarten in de Eredivisie?

Top 5: meeste gele kaarten Eredivisie

De 5 spelers met de meeste gele kaarten Eredivisie waren gezamenlijk goed voor maar liefst 405 gele kaarten. Een bizar aantal! Bekijk hieronder de top 5 gele kaartenpakkers in de Nederlandse voetbalcompetitie:

Nummer 5: Willem Janssen (76 gele kaarten)

Willem Janssen staat op de 5e plaats met 76 gele kaarten in 409 wedstrijden. De verdediger begon in 2004 aan zijn carrière bij VVV-Venlo. De multifunctionele speler kwam ook uit voor Roda JC en FC Twente. Janssen speelde tussen 2013 en 2022 voor FC Utrecht. Janssen kreeg gemiddeld één gele kaart per 5,38 wedstrijden.

Nummer 4: Jeroen Heubach (80 gele kaarten)

Jeroen Heubach stond bekend als een bikkelharde vleugelverdediger. De voetballer maakte in 1994 zijn debuut in het betaalde voetbal bij FC Twente. Tussen 1997 en 1999 speelde Heubach voor MVV, waarna hij weer terugkeerde naar Enschede. Heubach groeide uit tot een clubicoon. De verdediger speelde maar liefst 271 wedstrijden voor de Tukkers en beëindigde zijn carrière bij NEC. Heuback kreeg gemiddeld één gele kaart per 4,15 wedstrijden in de Eredivisie.

Nummer 3: Barry van Galen (81 gele kaarten)

Barry van Galen was een zeer creatieve middenvelder, maar stond ook te boek als knotsgek. De spelverdeler kreeg veel kaarten, waaronder ook genoeg onnodige rode kaarten. Van Galen debuteerde bij FC Haarlem in de Eerste Divisie. Vervolgens kwam de geniale voetballer een lange periode uit voor Roda JC en een seizoen voor NAC Breda. Van Galen speelde tussen 1997 en 2006 voor AZ. De creatieveling mocht zelfs debuteren in Oranje. Van Galen kreeg gemiddeld één gele kaart per 3,95 wedstrijden in de Nederlandse competitie.

Nummer 2: Patrick Pothuizen (84 gele kaarten)

Zeg je gele kaarten, dan zeg je Patrick Pothuizen. De centrale verdediger moest vaak genoeg aan de noodrem trekken om de tegenstander te kunnen stoppen. In 402 wedstrijden kreeg Patrick Pothuizen maar liefst 84 gele kaarten. Pothuizen speelde voor verschillende clubs in Nederland. De mandekker speelde voor Vitesse, Dordrecht ’90, NEC, FC Twente, NEC, De Treffers en DIO ’30. Gemiddeld kreeg Pothuizen één gele kaart per 4,78 wedstrijden.

Nummer 1: Jean Paul de Jong (84 gele kaarten)

Jean Paul de Jong staat op de 1e plaats in het klassement. Mister FC Utrecht ontving maar liefst 84 gele kaarten in welgeteld 369 wedstrijden. De Jong speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord en Ajax, maar debuteerde uiteindelijk bij de Duitse voetbalclub Arminia Bielefeld. Daarnaast speelde de verdediger een seizoen voor VfL Osnabrück. De Jong kwam tussen 1993 en 2007 uit voor FC Utrecht. Gemiddeld incasseerde Jean Paul de Jong één gele kaart per 4,39 wedstrijden in de Eredivisie.

Snelste gele kaart ooit in de Eredivisie

Een ander opvallend record is die van de snelste gele kaart ooit in de Eredivisie. Een tweetal spelers ontving al na 3 seconden een gele kaart. De bekende Hans Kraay jr. kreeg de snelle kaart in de wedstrijd Feyenoord – Dordrecht ’90 in 1992. Hetzelfde overkwam Diego Biseswar in het duel tussen Feyenoord en Ajax in 2008.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!