Langste penaltyreeks ooit

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

De wedstrijd tussen Ajax en Panathinaikos gaat de geschiedenisboeken in. Ajax wist het tweeluik in de 3e voorronde van de Europa League op een wonderbaarlijke manier te overleven. De Amsterdammers wonnen met 0-1 in Griekenland, maar gingen met dezelfde cijfers onderuit in de Johan Cruijff ArenA. Penalty's moesten de beslissing brengen. De strafschoppenserie duurde maar liefst 28 minuten en 34 penalty's, maar uiteindelijk mochten de Ajacieden een feestje vieren.

Strafschoppenserie Ajax - Panathinaikos

De strafschoppenreeks tussen Ajax en Panathinaikos was ongekend spannend. In totaal werden er 34 strafschoppen genomen. Ajax won de penaltyreeks met 13-12 en plaatste zich voor de play-offs en de laatste voorronde van de UEFA Europa League. Maar liefst 9 strafschoppen wisten geen doel te treffen. Ajax kreeg viermaal de kans om de wedstrijd te beslissen. Uiteindelijk werd de beslissende penalty benut door uitgerekend Anton Gaaei. De strafschoppenserie tussen Ajax en Panathinaikos ging de boeken in als de langste strafschoppenreeks ooit in een UEFA-competitie. De specialist Steven Berghuis kon geen strafschop nemen, aangezien de aanvaller al vroegtijdig naar de kant werd gehaald. Een van de hoofdrollen ging naar Remko Pasveer. De ervaren doelman van Ajax was koelbloedig en wist zijn eigen strafschop te benutten met een geplaatst schot. Daarnaast wist Remko Pasveer vijf strafschoppen onschadelijk te maken. Brian Brobbey (tweemaal), Bertrand Traoré en Youri Baas faalde vanaf de strafschopstip.

De missers van Brian Brobbey

Na de wedstrijd ging het vooral over de missers in de penaltyserie. De international Brian Brobbey kreeg twee kansen om de beslissende strafschop te benutten. Brobbey zag zijn eerste poging gestopt worden door de keeper Bartlomiej Dragowski. Ook de tweede strafschop trof geen doel. De spits schoot de bal huizenhoog over het doel. Zijn laatste penalty deed de kenners denken aan zijn misser in de competitiewedstrijd tegen Almere City. Brobbey mocht in zijn carrière 26 keer aanleggen vanaf 11 meter. De aanvaller scoorde 20 penalty's en faalde zesmaal. Speel Slimmer Feitje: de Ajax-speler scoorde nog geen enkele strafschop in de Eredivisie.

Penaltyreeks Jong Oranje - Jong Engeland

Het record van de langste penaltyreeks ooit in een UEFA-competitie stond eerder op naam van Jong Oranje en Jong Engeland. Tijdens het EK 2007 stonden de twee landen tegenover elkaar in de halve finale. Nederland won de strafschoppenserie met 13-12, nadat er 32 strafschoppen waren genomen. Doelman Boy Waterman stopte in de reeks maar liefst drie penalty’s en wist zelf raak te schieten.

Top 5: langste penaltyseries ooit

Het record van de langste penaltyserie ooit werd genoteerd in Israël. De clubs SC Dimona en Shimshon Tel Aviv speelde in mei 2024 tegen elkaar in de play-offs op het derde niveau. De winnaar promoveerde direct naar het tweede Israëlische voetbalniveau. De thuisploeg SC Dimona won het belangrijke duel na strafschoppen (23-22). In totaal werden er 56 strafschoppen genomen in de bloedstollend spannende finale. Bekijk hieronder de top 5 langste penaltyseries ooit:
  1. SC Dimona – Shimshon Tel Aviv (56 strafschoppen)
  2. Washington – Bedlington (54 strafschoppen)
  3. KK Palace FC – FC Civics Windhoek (48 strafschoppen)
  4. Old Wulfrunians – Lane Head (44 strafschoppen)
  5. Argentinos Juniors – Racing Club (44 strafschoppen)

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!