Spotlight: Youri Baas

Laatste update 28-08-2024

3 min leestijd

promotional image

Youri Baas maakt in het seizoen 2024/2025 onderdeel uit van de selectie van Ajax. De verdediger werd op 17 maart 2003 geboren in Oostvoorne en staat te boek als een groot talent. Na een seizoen op huurbasis te zijn uitgekomen voor NEC, heeft Francesco Farioli de mandekker teruggehaald naar Amsterdam. Hoogtijd om Baas eens in de schijnwerpers te zetten!

Jeugdopleiding van Ajax

Baas begon op zeer jonge leeftijd met voetballen bij de amateurvereniging OVV. Het talentje kwam al snel onder de aandacht voor professionele voetbalclubs. Baas mocht zich aansluiten bij de jeugdopleiding van Excelsior uit Rotterdam. Echter besloot het talent om de Rotterdamse club na zes jaar te verlaten. In 2018 maakte Baas de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax.

Debuut in het betaalde voetbal

Op 11 december 2020 mocht Baas debuteren in het betaalde voetbal. De verdediger mocht minuten maken in de wedstrijd van Jong Ajax tegen De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel en Baas kwam pas in de 86e minuut binnen de lijnen. Het seizoen 2021/2022 begon zeer positief voor Baas. De vleugelverdediger speelde nagenoeg alle wedstrijden in de 1e seizoenshelft voor Jong Ajax en werd meermaals opgenomen in de eerste selectie.

Debuut in het eerste elftal van Ajax

In de zomer van 2022 mocht Baas ook debuteren in de Eredivisie. De verdediger kwam als invaller in het veld tegen FC Utrecht. Enkele weken later maakte Baas zijn eerste minuten in de Champions League tegen Glasgow Rangers. Ajax won het Europese duel met 4-0. In de tweede seizoenshelft van 2022/2023 maakte Baas definitief onderdeel uit van de eerste ploeg van de Amsterdamse topclub. Het talent speelde 10 wedstrijden voor Ajax in het seizoen 2022/2023.

Huurperiode bij NEC

Ajax besloot om Baas voor één seizoen te gaan verhuren. De verdediger kwam uiteindelijk bij NEC terecht. Baas kreeg rugnummer 5 en scoorde bij zijn debuut tegen Excelsior. De huurling moest vervolgens meermaals plaatsnemen op de reservebank en kreeg enkel als linksbuiten speelminuten. In de 2e seizoenshelft was Baas als aanvaller diverse keren belangrijk met doelpunten en assists. De speler mocht ook meespelen in de KNVB bekerfinale tegen Feyenoord, al ging de finale wel met 0-1 verloren.

Terugkeer bij Ajax

In de zomer van 2024 keerde Baas terug in Amsterdam. De jongeling mocht van de nieuwe trainer Francesco Farioli direct in de basis starten in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (1-0). Opvallend genoeg kreeg Baas wel een nieuwe positie aangewezen en startte de speler als centrale verdediger aan de wedstrijd.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!