back arrow

SPORT

Olympische Spelen voetbal 2024

Laatste update 04-07-2024

8 min leestijd

Olympische Spelen voetbal 2024

Op de Olympische Spelen 2024 in Parijs wordt er ook gevoetbald. In dit artikel op Club BetCity lees je alles over het Olympische voetbaltoernooi. Alles komt aan bod, van het speelschema tot de favorieten en het Nederlands elftal.

Olympische Spelen voetbal

Sinds 1900 is voetbal een Olympische sport. Wil je meer weten over de Olympische geschiedenis en wanneer de Olympische Spelen 2024 in Parijs starten? Lees dan dit artikel op Club BetCity. Het herenvoetbal op het Olympisch voetbaltoernooi heeft een regel die alleen geldt voor de Olympische voetballers. Spelers van de deelnemers mogen namelijk niet ouder zijn dan 23 jaar. Deze regel heeft echter één uitzondering: er is een dispenstatie voor drie spelers beschikbaar per land. Brazilië uit Zuid-Amerika is de titelverdediger van de Olympische Spelen. Met onder andere Dani Alves, Antony en Richarlison waren de Brazilanen in de finale na verlenging met 2-1 te sterk voor Spanje. De Goddelijke Kanaries mogen het Olympisch goud echter niet verdedigen, zo wist Brazilië zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Mexico ging tijdens de Olympische Spelen in Japan er met de bronzen medaille vandoor, terwijl gastland Japan op de vierde plek eindigde.

Deelnemende landen Olympische spelen voetbal

Bij de mannen op het Olympisch voetbaltoernooi hebben zestien landen zich geplaatst voor het Olympische voetbal. Zowel Argentinie, Dominicaanse Republiek, Egypte, Frankrijk, Guinea, Irak, Israël, Japan, Mali, Marokko, Nieuw-Zeeland, Oekraïne, Oezbekistan, Spanje, Paraguay als de Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de Spelen. In de ogen van de bookmakers zijn er drie favorieten voor de eindwinst: Frankrijk, Argentinië en Spanje. Als een van deze landen de Olympische Spelen winnen, dan ontvang je respectievelijk 3.25, 3.75 en 4.00 keer je inzet. Dat deze landen als favorieten zijn aangewezen, is in onze ogen niet meer dan logisch. Het gastland beschikt onder trainer Thierry Henry over spelers als Michael Olise (Crystal Palace), Rayan Cherki en Alexandre Lacazette (beiden Olympique Lyon). Gerónimo Rulli (Ajax), Nicolás Otamendi (Benfica) en Julian Álvarez (Manchester City) zijn in de selectie van Argentinië terug te vinden, terwijl Spanje onder andere Álex Baena (Villarreal), Fermín López, Pau Cubarsí (beiden FC Barcelona) en Pablo Barrios (Atlético Madrid) naar Parijs meeneemt.

Nederlands elftal op de Olympische Spelen voetbal

Oranje heeft zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen. Het Nederlands elftal speelde op het EK -21 in de groepsfase driemaal gelijk en eindigde met drie punten in poule A op de derde plek. Ondanks de aanwezigheid van onder andere Bart Verbruggen, Micky van de Ven, Quilindschy Hartman, Quinten Timber en Joshua Zirkzee was dit in de groep met Georgië, Portugal en België niet voldoende voor een plek in de volgende ronde. Door deze teleurstellende prestatie heeft het Nederlands elftal zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen 2024. De laatste keer dat Oranje zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen was in 2008. Destijds werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door Lionel Messi en de latere winnaar Argentinië.

Groepsfase Olympische Spelen 2024 voetbal

De zestien landen die mee doen aan het mannentoernooi van de Olympische Spelen zijn opgedeeld in vier poules. De beste twee landen van iedere groep plaatsen zich voor de kwartfinale. Groep A: Frankrijk, Verenigde Staten, Guinea en Nieuw-ZeelandGroep B: Argentinië, Marokko, Irak en OekraïneGroep C: Oezbekistan, Spanje, Egypte en de Dominicaanse RepubliekGroep D: Paraguay, Mali, Japan en Israël

Speelschema voetbal Olympische Spelen 2024

Het speelschema voor de Olympische Spelen 2024 voetbal is onlangs bekend gemaakt. Wij zetten alle Olympische voetbalwedstrijden van de groepsfase voor jou op een rijtje. 24 juli 2024:Argentinië - Marokko (15:00 uur)Oezbekistan - Spanje (15:00 uur)Egypte - Dominicaanse Republiek (17:00 uur)Guinea - Nieuw-Zeeland (17:00 uur)Irak - Oekraïne (19:00 uur)Japan - Paraguay (19:00 uur)Frankrijk - USA (21:00 uur)Mali - Israël (21:00 uur) 27 juli 2024:Argentinië - Irak (15:00 uur)Dominicaanse Republiek - Spanje (15:00 uur)Oekraïne - Marokko (17:00 uur)Oezbekistan - Egypte (17:00 uur)Israël - Paraguay (19:00 uur)Nieuw-Zeeland - USA (19:00 uur)Frankrijk - Guinea (21:00 uur)Japan - Mali (21:00 uur) 30 juli 2024:Dominicaanse Republiek - Oezbekistan (15:00 uur)Spanje - Egypte (15:00 uur)Marokko - Irak (17:00 uur)Oekraïne - Argentinië (17:00 uur)Nieuw-Zeeland - Frankrijk (19:00 uur)USA - Guinea (19:00 uur)Israël - Japan (21:00 uur)Paraguay - Mali (21:00 uur)

Programma Olympische Spelen 2024 voetbal

Het speelschema voor het Olympische voetbal is allang en breed bekend. Na de groepsfase volgt de knock-outfase. Dit zijn bij de Olympische Spelen 2024 de kwartfinale, halve finale en de finale. Hieronder vind je deze data keurig op een rijtje.
Fase
Datum
Kwartfinale
2 augustus 2024
Halve finale
5 augustus 2024
Troostfinale
8 augustus 2024
Finale
9 augustus 2024
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!