back arrow

SPORT

Spotlight: Quinten Timber

Laatste update 28-01-2024

5 min leestijd

promotional image

Quinten Timber, de tweelingbroer van Arsenal en oud-Ajax verdediger Jurrien Timber. De middenvelder maakt echter zijn eigen naam bij Feyenoord en maakt flinke stappen onder Arne Slot. In de zomer van 2022 kon Quinten Timber ook terugkeren naar Ajax, maar hij verkoos de Rotterdammers boven de 36-voudig landskampioen. Wij zetten Q. Timber in de schijnwerpers.

Jeugd(opleiding) Quinten Timber

Quinten Ryan Crispito Timber is op 17 juni 2001 geboren in Utrecht, Nederland. In 2006 begon Quinten met voetballen. Timber begon zijn voetbalcarrière in Utrecht bij DVSU. Zijn dienstverband bij deze club bleef echter beperkt tot slechts 2 jaar.
Quinten Timber komt uit een echte voetbalfamilie. Zijn tweelingbroer Jurrien Timber staat momenteel onder contract bij Arsenal, terwijl oudere broer Dylan Timber uitkomt voor VVV-Venlo.
In 2008 maakte Quinten Timber de stap naar Feyenoord. Zijn debuut in het professionele voetbal zou Timber echter niet maken in Rotterdam. In 2014 koos Quinten voor een stap naar de aartsrivaal: Ajax. ''De jeugdopleiding van Feyenoord was goed, we hebben daar zeker fijne jaren gehad, maar Ajax stond hoger aangeschreven. We hadden het gevoel dat we in Amsterdam verder zouden kunnen groeien en dat beeld is ook uitgekomen", aldus tweelingbroer Jurrien Timber.
Terwijl Jurrien zichzelf bij Ajax in de kijkers wist te spelen, brak Quinten nooit door in het eerste van de Amsterdammers. Ondanks vijfmaal in de wedstrijdselectie te hebben gezeten, maakte Q. Timber nooit zijn debuut voor Ajax.

Terug naar Utrecht

Op 5 mei 2021 keerde Timber terug naar zijn geboortestad. Hij vertrok namelijk transfervrij bij Ajax voor een dienstverband bij FC Utrecht. Tijdens zijn eerste seizoen bij de Utrechters toonde Quinten direct zijn waarde. Hij bekroonde zijn terugkeer in de Johan Cruijff ArenA met een 0-1 overwinning met FC Utrecht. Django Warmerdam tekende voor de enige treffer, op aangeven van Q. Timber. Wist je dat de Johan Cruijff ArenA het grootste stadion van de Eredivisie is? Check in dit artikel de 5 grootste stadions van Nederland.
De middenvelder groeide bij FC Utrecht uit tot een van de publiekslievelingen. Na het seizoen 2021/22 werd Quinten door de supporters van de Utrechters uitgeroepen tot de beste speler van het afgelopen seizoen en zo ontving hij de David de Tommaso-trofee. Met zijn prestaties verdiende Timber interesse vanuit zowel het binnen- als buitenland.

Feyenoord, Ajax of het buitenland?

Slechts één seizoen na zijn komst bij FC Utrecht wilde Q. Timber vertrekken. Zijn oude ploegen Feyenoord en Ajax toonden interesse, terwijl ook het buitenland lonkte voor de middenvelder. Op 28 juli 2022 tekende Quinten een vierjarig contract bij Feyenoord. Met een afkoopsom van €7,4 miljoen werd Timber de recordaankoop van de Rotterdammers.
Quinten en Jurrien Timber waren onlangs te gast bij Kick 't Met van Ziggo Sport, waarin Quinten uitlegde waarom hij niet voor een terugkeer bij Ajax koos. "Ze hadden een heel plan, maar ook weer niet", aldus Quinten. "Het was een beetje half-half." Vervolgens vertelde Q. Timber dat Ajax hem als optie zag voor zowel het middenveld als de backposities. Quinten wilde zich echter ontwikkelen als middenvelder en bij Feyenoord kreeg hij deze kans.

Statistieken Quinten Timber

Tot op heden maakt Quinten Timber bij Feyenoord een uitstekende indruk. Tijdens zijn eerste seizoen in De Kuip wist de middenvelder geen vaste basisplek af te dwingen, maar momenteel is Q. Timber niet meer weg te denken uit de basiself van Arne Slot. Na 13 competitiewedstrijden in het seizoen 2023/24 staat de teller voor Quinten al op 4 treffers, terwijl hij zesmaal de aangever was.

Breakfast Club

Quinten Timber dankt zijn sterke ontwikkeling bij Feyenoord onder meer aan de oprichting van de 'Breakfast Club'. De middenvelder legde in gesprek met de NOS uit dat hij met een groep jongens, voor het ontbijt, extra in de gym traint met het oog op zijn fysieke gesteldheid.
"Als je andere jongens bezig ziet, dan wil je ook mee", aldus Q. Timber. "En dan wil je de beste zijn. We trekken elkaar daarin mee. Je wordt beter en krijgt een band samen. Als je dat elke ochtend doet, word je steeds een procentje beter." Onder meer dankzij de oprichting van dit clubje binnen Feyenoord vormt Quinten Timber samen met Mats Wieffer en Calvin Stengs het middenrif van de Rotterdammers. Zijn debuut bij het Nederlands elftal lijkt dan ook op korte termijn onvermijdelijk.
Betcity Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste promoties? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!