back arrow

EK 2024 | STADIONS

Olympiastadion

Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn. Het stadion is momenteel de thuisbasis van Hertha BSC, terwijl 1. FC Union Berlin in het seizoen 2023/24 de wedstrijden in de UEFA Champions League afwerkt in het Olympiastadion. In de zomer van 2024 is het Olympiastadion één van de tien stadions waar het EK 2024 wordt gehouden.

EK 2024

Het Europees kampioenschap van 2024 zal worden afgewerkt in Duitsland. Vanzelfsprekend is het Olympiastadion opnieuw een van de stadions waarin de duels zullen worden afgewerkt. De volgende stadions maken deel uit van het EK 2024: Allianz Arena (München), Signal Iduna Park (Dortmund), Veltins Arena, Mercedes-Benz Arena, Volksparkstadion (Hamburg), Merkur Spiel-Arena, Deutsche Bank Park, RheinEnergieStadion (Keulen), Red Bull Arena (Leipzig) en tot slot het Olympiastadion in Berlijn.  De thuisbasis van Hertha BSC zal het toneel zijn voor 3 groepswedstrijden, één achtste finale, één kwartfinale en de uiteindelijke EK-finale. De volgende 3 duels in de poulefase worden in Berlijn afgewerkt: Spanje - Kroatië, Polen - Oostenrijk en Nederland - Oostenrijk.

Wedstrijden Olympiastadion Berlijn EK 2024

De thuisbasis van Hertha BSC zal het toneel zijn voor 3 groepswedstrijden, één achtste finale, één kwartfinale en de uiteindelijke EK-finale. De volgende 3 duels in de poulefase worden in Berlijn afgewerkt: Spanje - Kroatië, Polen - Oostenrijk en Nederland - Oostenrijk.
Poule
Datum & Tijd
Thuis
Uit
15/6/24 18:00u
Spanje
Kroatië
21/6/24 18:00u
Polen
Oostenrijk
25/6/24 18:00u
Nederland
Oostenrijk
Achtste finale
29/6/24 18:00u
2A
2B
Kwartfinale
6/7/24 18:00u
W43
W44
14/7/24 18:00u
W49
W50

Olympische Spelen

Het Olympiastadion werd in de periode 1934-1936 gebouwd vanwege de Olympische Spelen. Het stadion werd gebouwd met een capaciteit van 100.000 toeschouwers, door architect Werner March. Het Olympiastadion werd op 1 augustus 1936 tijdens de start van de Olympische Spelen traditioneel met het Olympisch vuur geopend. Het Duitse stadion wordt daarom ook wel het Olympisch Stadion genoemd en dient ook als Olympisch zwemstadion. Veel mensen zullen die stadion vooral herkennen aan de opvallende blauwe atletiekbaan. Vanwege de historische waarde van het stadion, wordt het oude bouwwerk behouden. Het stadion is versierd met indrukwekkende beelden die de grootsheid van de sport vieren en herinnert aan legendarische momenten in de sportgeschiedenis.

Capaciteit

Hedendaags beschikt het Olympiastadion over een capaciteit van 74.475 toeschouwers. Voorheen konden er 100.000 mensen in het stadion in Berlijn, maar dit aantal werd met de renovatie in 2004 verlaagd naar 74.475 toeschouwers. Op dat moment was het Olympiastadion nog altijd het grootste stadion van Duitsland, maar slechts één jaar later werd het overtroffen door de komst van de Allianz Arena in München. De thuisbasis van Bayern München kent een capaciteit van 75.024, oftewel 549 meer dan het Olympiastadion. In het Olympiastadion zijn veel zitplaatsen overdekt en is de bovenste ring bovengronds gelegen, waardoor het stadion een prachtig uitzicht biedt, ongeacht het weer. Bovendien zit het publiek relatief dicht bij het speelveld. Het stadion werd feestelijk heropend in 2004 met een serie concerten. Sinds 1937 wordt er, met tussenpozen, het Internationale Stadionfest Berlin (ISTAF) gehouden, een IAAF Golden League-evenement. In 2009 werden hier de wereldkampioenschappen atletiek gehouden. Zoals bij veel moderne Duitse stadions het geval is, wordt het stadion gedeeld met een American Football-team, in dit geval de Berlin Thunder, voor de NFL Europe.

Eerdere WK's

Tweemaal eerder was het Olympiastadion het toneel voor een Wereldkampioenschap. In 1974 werden er op het WK drie duels in Berlijn afgewerkt. In 2006 heeft er ook een Wereldkampioenschap voetbal plaatsgevonden in Berlijn, er werden toen zes WK-wedstrijden in de thuisbasis van Hertha BSC afgewerkt. De wereldberoemde WK-finale tussen Italië en Frankrijk, die uiteindelijk werd gewonnen door de Italianen, vond ook plaats in het Olympiastadion. Zinédine Zidane pakte in deze ontmoeting met Italië zijn welbekende rode kaart voor een kopstoot op de borst van Marco Materazzi.

Hertha BSC

Het Olympiastadion is de thuisbasis van Hertha BSC. Voorheen werkte de Duitse ploeg de wedstrijden af in Die Plumpe. Sinds 1963, het begin van het betaald voetbal in Duitsland, speelt Hertha BSC in het Olympiastadion. Die Plumpe voldeed namelijk niet aan de eisen, waardoor Hertha BSC moest verhuizen. Hertha BSC is in Duitsland een gevallen grootmacht. De club werd in 1892 opgericht en was vele jaren in de Bundesliga terug te vinden. Momenteel is Hertha BSC echter actief in de 2. Bundesliga. In het seizoen 2022/23 eindigde de met oud-Feyenoorder Jean Paul Boetius in de selectie in de Bundesliga op de laatste plek. Door de degradatie van Hertha BSC is er slechts één team uit Berlijn actief op het hoogste niveau van Duitsland: 1. FC Union Berlin.

1. FC Union Berlin

In het seizoen 2023/24 werkt 1. FC Union Berlin de UEFA Champions League wedstrijden niet in het eigen Stadion an der Alten Försterei, maar in het Olympiastadion af. De thuisbasis van 1. FC Union Berlin heeft een capaciteit van slechts 22.000 plekken, waarvan het merendeel bestaat uit staanplaatsen. Vanuit financieel opzicht is het aantrekkelijker om de wedstrijden in het miljardenbal in het Olympiastadion af te werken, omdat er maar liefst 74.000 mensen terechtkunnen. Vorig seizoen werd 1. FC Union Berlin in de Europa League aan Ajax gekoppeld. Deze ontmoetingen werden wel in het Stadion an der Alten Försterei afgewerkt. In het seizoen hiervoor nam Feyenoord het in de Conference League op tegen de Duitse ploeg uit Berlijn. Omdat het Stadion an der Alten Försterei destijds niet voldeed aan de eisen van de UEFA, vond deze ontmoeting ook plaats in het Olympiastadion Berlin.

Relevante artikelen

thumbnail

RheinEnergieStadion

Het RheinEnergieStadion is de thuisbasis van 1. FC Köln en een van de podia voor het EK 2024.

3 min leestijd

thumbnail

Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park is de thuisbasis van Borussia Dortmund en een van de podia voor het EK 2024.

3 min leestijd