back arrow

EK 2024 | STADIONS

Allianz Arena

De Allianz Arena is een voetbalstadion in het noorden van München, Duitsland. Na een referendum in deze Duitse stad werd de bouw van het stadion besloten. De thuishaven van Bayern München heeft de beschikking over een capaciteit van ruim 75.000 stoeltjes. De Allianz Arena is een van de stadions voor het EK 2024.

EK 2024

Het EK 2024 speelt zich af in Duitsland. Het gastland maakt vanzelfsprekend deel uit van het Europees kampioenschap en hoefde zich dan ook niet te kwalificeren.
De Allianz Arena is een van de 10 stadions waarin de EK-duels zullen worden afgewerkt. De volgende stadions maken deel uit van het Europees kampioenschap 2024: Olympiastadion, Signal Iduna Park (Dortmund), Veltins Arena, Mercedes-Benz Arena, Volksparkstadion (Hamburg), Merkur Spiel-Arena, Deutsche Bank Park, RheinEnergieStadion (Keulen), Red Bull Arena (Leipzig) en tot slot de Allianz Arena in München.

Wedstrijden Allianz Arena München EK 2024

Op het EK 2024 worden er 6 wedstrijden afgewerkt in de thuisbasis van Bayern München. De Allianz Arena is het podium van vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale. De volgende duels in de poulefase worden in speelstad München afgewerkt: Duitsland - Schotland, Roemenië -Oekraïne, Slovenië - Servië en Denemarken - Servië. Het Nederlands elftal zou in theorie in de achtste finale kunnen uitkomen in de Allianz Arena.
Poule
Datum & Tijd
Thuis
Uit
14/06/24, 21:00u
Duitsland
Schotland
17/06/24, 15:00u
Roemenië
Oekraïne
20/06/24, 15:00u
Slovenië
Servië
25/06/24, 21:00u
Denemarken
Servië
Achtste finale
02/07/24, 18:00u
1E
3A/B/C/D
Halve finale
09/07/24, 21:00u
W45
W46

Capaciteit van de Allianz Arena

De Allianz Arena beschikt over een capaciteit van 75.024. Met dit aantal toeschouwers is het stadion in München het op een na grootste stadion van het EK 2024. Alleen in het Signal Iduna Park kunnen meer mensen naar een voetbalwedstrijd kijken: 81.365.

Grote evenementen

De Allianz Arena is al meerdere keren het toneel geweest voor een groot evenement. In 2006 werd het stadion gebruikt voor het WK voetbal, onder meer voor de openingswedstrijd. Tijdens het EK 2024 zal het openingsduel opnieuw plaatsvinden in de thuisbasis van Bayern München.
In 2012 werd de Champions League finale in de Allianz Arena afgewerkt. Verbazingwekkend genoeg was Bayern München een van de finalisten. Voor het eerst in de geschiedenis van het miljardenbal speelde de thuisspelende ploeg in eigen stadion. Chelsea wist de finale uiteindelijk echter na penalty's te winnen van de Duitsers.
Tijdens het EK 2020 was de Allianz Arena een van de 11 stadions waarin het eindtoernooi werd afgewerkt. Er werden tijdens het Europees kampioenschap 3 groepswedstrijden en één kwartfinale afgewerkt.

Bayern München

De recordkampioen van Duitsland is de eigenaar van de Allianz Arena. Tot 2005 was Bayern München actief in het Olympiastadion, maar dit is dus inmiddels verruild voor de Allianz Arena.
Met tientallen kampioenschappen, bekerwinsten en Supercups is FC Bayern München dé club van Duitsland. Daarnaast wist het ook al zesmaal de UEFA Champions League te winnen.

1860 München

Naast Bayern München was TSV 1860 München ook actief in de Allianz Arena. De tweede club die in het stadion speelde, kreeg nogal wat problemen. Sinds 2005 werkte 1860 München haar wedstrijden af in het indrukwekkende stadion in München. Tijdens thuiswedstrijden van Bayern Munich - zoals het in Duitsland wordt genoemd - werd het stadion rood verlicht en bij duels van 1860 München werd het stadion blauw verlicht.
In 2017 werd door financiële problemen en degradatie naar de amateurliga het leasingcontract tussen 1960 München en de Allianz Arena München per direct stopgezet. Hierdoor werd stadsgenoot Bayern München de enige eigenaar van het stadion en het trainingscomplex. Een harde klap voor een club die ooit tot de grootste clubs behoorde in Duitsland.

Stadiontour Allianz Arena

Wij raden het van harte aan om dat jullie de Allianz Arena bezoeken. Het stadion van FC Bayern München is geen nieuw stadion meer, maar heeft nog ontzettend veel allure. Een rondleiding geeft je de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en krijg je ook het museum te zien. Een museum met een heleboel prijzen van Der Rekordmeister! Tijdens thuiswedstrijden herbergt het stadion een hoop Bayern supporters en het is absoluut de moeite waard een wedstrijd van dichtbij te bekijken. Een tour neemt je mee door de VIP gedeeltes, de kleedkamers en nog veel meer.

Relevante artikelen

thumbnail

Munchen

Oktoberfest + Allianz Arena + Marienplatz = München!

5 min leestijd

thumbnail

Volksparkstadion

Het Volksparkstadion is de thuisbasis van Hamburger SV en een van de podia voor het EK 2024.

5 min leestijd