back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

STUTTGART

Speelstad Stuttgart

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad staat bekend als industriestad en heeft met Mercedes-Benz, Bosch en Porsche enkele ijzersterke merken om dat uit te dragen. Stuttgart is qua inwonersaantal de zesde stad van Duitsland. Met 630.305 inwoners moet het in de ranglijst EK-speelsteden Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Frankfurt am Main voor zich laten. Stuttgart levert met de Mercedes-Benz Arena een stadion af voor enkele EK-wedstrijden. De thuisbasis van VfB Stuttgart tekent voor vier wedstrijden in de groepsfase en de kwartfinale. 60.441 toeschouwers kunnen maximaal van deze wedstrijden genieten. Het is overigens in dit stadion dat PSV Eindhoven in 1988 de Europa Cup 1 won na een zinderende strafschoppenreeks tegen Benfica. Een aantal feitjes over Stuttgart:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 584 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Stuttgart Airport (STR)
  • Inwonersaantal: 630.305 (2020)
  • Voetbalclub(s): VfB Stuttgart
  • Stadion: Mercedes-Benz Arena
promotional image

Wedstrijden EK 2024 Stuttgart

Check hier alle wedstrijden die in de Mercedes-Benz Arena gespeeld worden!

Openbaar vervoer (OV) Stuttgart EK 2024

Supporters die wedstrijdkaarten hebben voor het EK 2024 in Stuttgart hebben recht op een travelpass die 36 uur geldig is. Hiermee kunnen ze gratis reizen via de openbare vervoersmogelijkheden VVS. VVS heeft een uitgebreid netwerk met toepasselijke tijdschema's en uitstekende aansluitingen voor verschillende vervoersmodaliteiten en staat aangeschreven als uiterst betrouwbaar. Precies zoals we van de Duitse Gründlichkeit zijn gewend. In Stuttgart kun je gebruik maken van de metro, treinen en bussen om overal te komen waar je maar wil.

Bezienswaardigheden Stuttgart

Stuttgart bestaat uit de binnenstadsdelen Stuttgart-Mitte, Stuttgart-Nord, Stuttgart-Ost, Stuttgart-Süd, en Stuttgart-West, en daaromheen de stadsdelen Bad Cannstatt, Birkach, Botnang, Degerloch, Feuerbach, Hedelfingen, Möhringen, Mühlhausen, Münster, Obertürkheim, Plieningen, Sillenbuch, Stammheim, Untertürkheim, Vaihingen, Wangen, Weilimdorf, en Zuffenhausen. In het stadsdeel Bad Cannstatt bevindt zich de Mercedes-Benz Arena. Drie parken – de Schlossgarten, het Rosensteinpark en het Killesbergpark – vormen samen een "groene U" rond een deel van de stad, met een totale lengte van acht kilometer. Heerlijk om dus een wandeling te maken door al dat groen. Zo compenseer je een beetje voor een leuk uitstapje. Stuttgart is een industriële stad die vooral bekendheid geniet dankzij mooie automerken. Houd je van auto’s, dan is Stuttgart zeker je stad, want hier komen de allernieuwste modellen van Mercedes-Benz en Porsche van de band. Wil je daar meer over weten, dan kun je de respectievelijke musea over deze automerken in Stuttgart niet overslaan.

Historie EK's & WK's in Stuttgart

De Mercedes-Benz Arena heeft in haar bestaan veel verschillende namen gekend. Zo was het stadion tot aan 1993 bekend als het Neckarstadion en werd het daarna omgedoopt tot het Gottlieb-Daimler-Stadion. Pas sinds 2008 kent het stadion haar huidige naam. Naast negen poulewedstrijden (verdeeld over de WK’s van 1974 en 2006 en het EK van 1988) kreeg het stadion ook enkele wedstrijden toebedeeld waarbij de belangen groot waren. Op 22 juni 1988 was het toenmalige Neckarstadion plaats van handeling voor de halve finale van het EK’88 tussen Sovjet-Unie en Italië. De Sovjets wonnen die wedstrijd met 2-0. In 2006 was Stuttgart gastheer van de achtste finale van het WK tussen Engeland en Ecuador (1-0), maar ook van de troostfinale. Gastland Duitsland wist in Stuttgart nog iets van de eer te redden. Met een 3-1 overwinning op Portugal pakte het de bronzen medaille.

Relevante artikelen

thumbnail

Volksparkstadion

Het Volksparkstadion is de thuisbasis van Hamburger SV en een van de podia voor het EK 2024.

5 min leestijd

thumbnail

Berlijn

Berlijn, naast dé hotspot van Duitsland ook thuishaven van het Olympiastadion voor het EK 2024!

5 min leestijd