back arrow

EK 2024 | SPEELSTEDEN

München

Speelstad München

München is één van de 10 speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland, zo heeft de UEFA bekend gemaakt. Het stadion aan de noordelijke ring van de stad is de thuishaven van een van de grootste clubs ter wereld: FC Bayern München. München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en qua inwoners de op twee na grootste stad van Duitsland. Deze stad in het zuidoosten van Duitsland is het internationaal centrum van industrie, wetenschap, innovatie en onderzoek. Veel sterke Duitse merken, waaronder Allianz, BMW en Siemens hebben hun hoofdkantoor hier gevestigd. Een aantal feitjes over München:
  • Afstand (vanaf Utrecht): 812 km
  • Dichtstbijzijnde vliegveld: Munich Airport (MUC)
  • Inwonersaantal: 1.488.202 (2020)
  • Voetbalclub(s): FC Bayern München, TSV 1860, FC Wacker München
  • Stadion: Allianz Arena, Olympiastadion

Wedstrijden in München EK 2024

Tijdens het EK worden er in München vier groepswedstrijden, een achtste finale en zelfs en halve finale gespeeld. Hier zie je in één oogopslag alle wedstrijden die in de Allianz Arena gespeeld worden!

Openbaar Vervoer in speelstad München

Het openbaar vervoer in München is gebaseerd op vier pijlers, waardoor je je makkelijk kunt bewegen door de hele stad. In München kun je reizen met de U-Bahn, de S-Bahn, de tram en de bus. Alle vervoersnetwerken zijn met elkaar afgestemd en worden geregeld door de Munich Transportation Corporation (MVG) in samenwerking met de Munich Verkehrs-und Tarifverbund (MVV). Tijdens het EK reist iedere supporter gratis als je in het bezit bent van een wedstrijdkaartje!

Bezienswaardigheden in speelstad München

In een grote stad als München is ontzettend veel te doen en te beleven. Door de rol die de geschiedenis heeft gespeeld in München, kun je hier terecht voor bezoeken aan vele kerken, musea en kastelen. Een aanrader is het stadhuis met zijn bijzondere klokkenspel aan de Marienplatz, terwijl net buiten de stad de zomerkastelen zijn te vinden van Beierse vorsten. Slot Nymphenburg en Slot Schleissheim steken er boven uit. Houd je van kunst en cultuur, dan voel je je in de alternatieve en rebelse stadswijk Schwabing als een vis in het water. Wil je München op haar best beleven? Dan raden we je aan om in oktober nog eens terug te komen, want deze stad is de bakermat van het wereldberoemde Oktoberfest. Toeristen uit de hele wereld komen op dit gigantische bierfestival af. Deze activiteit in combinatie met een aantal bezienswaardigheden - waaronder een dierentuin - klinkt als een ideale vakantie!

Historie met EK's of WK's

München heeft twee voetbalstadions. De Allianz Arena werd pas in 2005 geopend en is een officieel speelstadion tijdens het EK 2024. Ondanks de korte geschiedenis is de Allianz Arena het decor geweest voor enkele mooie wedstrijden tijdens het WK van 2006 en het EK 2020 dat door het coronavirus pas in juni 2021 werd gespeeld. Tijdens het WK van 2006 werden er in de gloednieuwe Allianz Arena poulewedstrijden afgewerkt uit poule A, C, H en F. De achtste finale tussen Duitsland en Zweden werd hier ook afgewerkt en werd uiteindelijk met 2-0 een prooi voor het thuisland. Meest tot de verbeelding sprekend was de halve finale tussen Frankrijk en Portugal op 5 juli 2006, waarmee Les Blues met een 1-0 overwinning een plek in de finale wisten te verzekeren. Tijdens het meest recente EK was de Allianz Arena het decor van wedstrijden in de groepsfase van de poule des doods, poule F, met teams als Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije. Ook de kwartfinale tussen België en Italië (1-2) werd hier gespeeld. Door beperkende maatregelen door corona zaten er telkens maar 12 duizend mensen in het stadion.  De Allianz Arena heeft met de wedstrijden de positie ingenomen van het oude Olympiastadion. Hier hebben Nederlanders in het bijzonder goede herinneringen aan, want het Nederlands elftal speelde maar liefst twee keer een grote finale van Europese kampioenschappen in München. Tijdens het WK-finale van 1974 verloor de ploeg in Beieren van West-Duitsland met 2-1. Veertien jaar later was Oranje wel succesvol in het Olympiastadion. De EK-finale van 1988 werd met 0-2 gewonnen van de Sovjet-Unie.

Relevante artikelen

thumbnail

Speelstad Keulen

Bier, de Dom, Eau de Cologne...dan weet je het wel!

5 min leestijd

thumbnail

Speelstad Gelsenkirchen

Zeker niet de grootste stad van Duitsland, maar wel lekker dichtbij!

5 min leestijd